Hody Hody aneb Něco na těch vejcích bude!

Velikonoce jsou pomalu, ale jistě za dveřmi a je nejvyšší čas shánět bílá vajíčka, barvy, plést pomlázky, péct mazance a dát si do vázy kočičky. Přesně tak, jak se na tyto sváteční dny sluší a patří.

A pokud se k tradičnímu symbolu, jako je malování vajec, dostanete doslova „za pět dvanáct“, dost dobře se vám může stát, že budou v obchodech regály s bílým vajíčky prázdné a vyprodané. Co s tím? Zavolejte si kurýra DoDo! Protože ten dokáže občas doslova zázraky a třeba vám pomůže sehnat i tento nedostatkový artikl.

DoDo_postavičky 1

Vaječné zajímavosti

Pokud se ale řadíte mezi velikonoční „neslaviče“, anebo nejste vegan, možná se vajíčka řadí do základních domácích zásob vaší kuchyně. Dokážou totiž zachránit i ten nehladovější moment. Ale víte, kolik mají taková vejce benefitů a důvodů, proč se jim navzdory cholesterolové fámě přestat vyhýbat? Tak schválně!

  • Vejce jsou skvělou součástí snídaně. Stabilizují hladinu cukru v krvi a nasytí nás na delší dobu. Podle výzkumů, lidé, kteří snídají vajíčka, během dne jedí výrazně méně (to se může hodit všem, kteří chtějí shodit nějaké to kilo).
  • Není tomu tak dávno, kdy byla vejce na černé listině a nesměla přes práh každému, kdo zastával zdravý životní styl, a to z důvodu vysokého příjmu cholesterolu. Mýtus byl ale svržen a my se tak můžeme všichni přestat bát, že by vejce krevní cholesterol zvyšovala.  Tělo si ho totiž dokáže pomocí jater vyprodukovat spoustu samo. Pokud posnídáte vejce, játra svou produkci cholesterolu prostě omezí.
  • Víte, že vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na světě? Jedno vejce natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a D, fosfor, selen, zinek, vápník a na závěr také kyselinu listovou.
  • Ne nadarmo se vajíčky „cpe“ každý správný sportovec a milovník štíhlé linie. Vejce obsahuje zdravé tuky, je plné bílkovin a má jen okolo 70 kalorií.
  • Vaječný žloutek je bohatým zdrojem cholinu. Jedná se o bioaktivní látku, která přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater.
  • Pozor, za čerstvé vejce můžete považovat to, které není starší než devět dní. Trvanlivost vajec je pak 28 dní po snesení.
  • Největší vejce na světě pochází z České republiky! V roce 2005 ho snesla slepice paní Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku. Měřilo na výšku téměř 9 cm, vážilo 210 g a mělo obvod 21 cm. Naše největší vajíčko bylo zasláno do Londýna na zápis do Guinessovy knihy rekordů a potom našlo domov v Muzeu kuriozit v Pelhřimově.

Také jste hned dostali chuť na něco dobrého s tou zázračnou a zdravou potravinou? A chcete vajíčka domácí nebo třeba z biochovu? Anebo nakonec opravdu zatoužíte ctít tradice a začnete shánět vejce bílá? Ušetřete si čas a vyšlete pro ta nejlepší a nejkvalitnější vajíčka kurýra DoDo, asistenta, který sežene a přiveze cokoliv!

DoDo je osobní asistent, který splní veškerá vaše přání. Sežene a přiveze totiž cokoliv, co lze koupit, zařídit nebo vyzvednout. Kdykoliv a kamkoliv po celé Praze. Někdo si jej volá na vyzvednutí kabátu z čistírny, někdo shání krmivo pro rybičky nebo hmoždinky do sádrokartonu. Jiným pomůže zbavit se obrovitánského pavouka v koupelně či vystát frontu na poště. DoDo přijímá požadavky přes SMS, FB Messenger nebo webový chat, takže nemusíte nikam složitě volat a vysvětlovat. Služba, která je inspirována úspěšným konceptem z Ameriky, se dostala už i k nám.

 

Více informací najdete na https://www.facebook.com/chcidodo/ nebo www.idodo.cz