Hledám pronájem, zn.: student. Jak si najít bydlení v univerzitních městech

Letní měsíce jsou před námi, a ačkoliv většina z nás řeší dovolené, pro tisíce studentů jsou prázdniny především časem shánění bydlení. Nástup na vysokou školu totiž často znamená i bydlení v novém městě. Bezrealitky radí, na co si při hledání bydlení dát pozor.

Kolej versus byt

Data hovoří jasně, koleje se stále vyplatí, co se týče ceny. Měsíční kolejné vyjde na 3-6 tisíc korun v závislosti na tom, jak velké chcete soukromí. Mezi nabízenými pokoji se stále najdou ty, které musíte sdílet s dalšími dvěma i více studenty a které mají společné sprchy a kuchyň pro celé patro. Pokud vám ale záleží na soukromí a pohodlí, je pro vás řešením nájemní bydlení. To nabízí dvě varianty. První, ale nejméně ekonomickou je garsonka, která vás nyní v průměru vyjde na 10–15 tisíc Kč měsíčně v závislosti na lokalitě. Druhou variantou je spolubydlení, díky čemuž se můžete dostat na cenu vyššího kolejného.

Dobré účty dělají dobré přátele

Jdete bydlet s kamarády? Ani tehdy, když všechny spolubydlící znáte, nepodceňujte nájemní smlouvy. Do smlouvy napište jména všech spolubydlících a určete si podmínky, za jakých mohou od spolubydlení odstoupit. Případů, kdy kamarád odejde z bytu a ze dne na den přestane platit nájem, je celá řada. Pro vás to pak znamená doplácení zbylé části nájmu a hon na nového parťáka, který by se s vámi o placení opět podělil.

S majitelem se domluvte, kdo bude za celý byt nájem posílat a k jakému datu. Pokud nemá majitel řádnou smlouvu, nestahujte vzory, které jsou volně po internetu. Zákony se mění a nikdy nevíte, zda dokument odpovídá aktuálním předpisům. Raději využijte vzorové smlouvy od profesionálů, které jsou k dispozici třeba na realitních portálech. „V Bezrealitky spolupracujeme s renomovanou kanceláří Havel & Partners a vzor smlouvy, kterou je mimochodem možné podepsat i online, nabízíme od 299 Kč. To je myslím v rámci stěhování minimální výdaj, který navíc může ušetřit mnoho nepříjemností,” uvádí Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

Zelený štítek – nižší energie

Vysoké ceny energií jsou nyní pro všechny nepříjemným strašákem. Jak se mu vyhnout? Najděte si bydlení s nízkou energetickou náročností. Majitelé mají povinnost tuto informaci u inzerátu uvádět. Zelený štítek znamená, že dům je dobře izolovaný a na rozdíl od štítku oranžového nebo červeného vám nebude teplo utíkat oknem. A kdyby se vám přesto zdály zálohy vysoké, nebojte. Lépe, když se vám na konci roku pár stovek vrátí, než když budete mít náhlý vysoký výdaj kvůli nedoplatku.

A nezapomeňte – energie a poplatky k nájmu se připočítávají za každou osobu v bytě. V inzerátech jsou zpravidla uváděny poplatky za jednu či dvě osoby. Pokud budete bydlet ve vícero lidech, nezapomeňte si částku dobře spočítat.

Pozor na falešné inzeráty

 A pozor dejte i na samotné inzeráty. Falešné nabídky nejsou jen výsadou seznamek. Jedním ze znaků podvodného inzerátu může být třeba podezřele nízká cena, ale i prosba poslání peněz před podpisem smlouvy či oddalování schůzky k předání klíčů. „Falešné inzeráty by zájemci na Bezrealitky potkat neměli – podezřelé nabídky nám algoritmus hlásí – ale přesto je třeba být obezřetný a vždy trvat na řádně uzavřené smlouvě a osobním předání bytu,“ dodává Jan Škrabánek.

Kdo dřív přijde, ten dřív bydlí

Hledání nepodceňujte a pusťte se do něj už během léta. Zájem o nájemní bydlení celkově vzrostl kvůli zdražení hypoték a v univerzitních městech jdou byty koncem léta opravdu na dračku.

Z naší zkušenosti víme, že první zájemce má byt již do 23 minut od publikování inzerátu. Proto všem zájemcům doporučujeme službu hlídacího psa, kde si mohou nastavit upozornění na novou nabídku přesně podle svých preferencí,“ komentuje zájem o nájemní bydlení Jan Škrabánek.

Na co dát ještě pozor:

  • Důsledně prověřte dispozice bytu. Trvejte na neprůchozích pokojích. Čím více uzavřených místností, tím lépe. Oceníte je nejen při zkouškovém období. Nebojte se při prohlídce šíření hluku vyzkoušet. Vysoké stropy často zvuk umocní.
  • Nezapomeňte si zjistit dojezdovou vzdálenost do školy a vezměte v potaz i ranní a odpolední špičky.
  • Myčka, mikrovlnka – spotřebiče, které nemusí být vždy součástí, ale studentský život vám neuvěřitelně ulehčí.

Pár čísel na závěr: Kam se vyplatí jít studovat z pohledu cen bydlení?

Nejdražší univerzitním městem zůstává Praha s průměrným nájmem 19 740 Kč za byt o 70 m2. Nejméně studenti utratí za byt v Ústí nad Labem. Tam je vyjde velikostně stejný byt na 10 850 Kč bez poplatků. Druhým nejdražším městem zůstává tak jako vloni Brno s průměrným nájmem 17 290 Kč za 70 m2. Zbylá města se pohybují v rozmezí 12-14 tisíc Kč za totožně velký byt.

V případě spolubydlení se tedy 4 lidé na jednom bytě dostanou po zaplacení nájmu i poplatků na průměrnou kolejní cenu (3–4 tisíce měsíčně) víceméně ve všech městech. V Brně a Praze pak za spolubydlení dají tolik, jako kdyby na koleji měli vlastní pokoj se sociální zařízením.

Oproti loňským studentům si letošní o pár korun připlatí. Meziročně se nejvíce zvýšil nájem v Praze a Hradci Králové, a to o víc než o 1000 Kč. Ušetří pouze studenti v Jihlavě a Ostravě, kde naopak ceny klesly o jedno procento.