Hedepy spouští vlastní podcast. Hedepy Talks „pohladí vaši duši“, provázet jím bude Andy „Fitfab“ Voříšková

Online psychoterapeutická platforma Hedepy spustila další iniciativu s cílem destigmatizace duševních onemocnění i osvěty v důležitých tématech z oblasti psychického zdraví. Přichází totiž s vlastním podcastem „Hedepy Talks“, který bude během léta přinášet rozhovory nejen s terapeuty platformy, ale také s hosty z projektů jako je Nevyhasni či nezisková organizace Sto skupin. Moderace epizod zaměřených např. na téma stresu, vyhoření či well-being se ujme Andrea Voříšková, zakladatelka Brainee akademie a online fitness programu FITFAB Strong. 

Podcast, který pohladí vaši duši – motto, se kterým Hedepy pustilo do světa první tři epizody rozhovorů s odborníky na duševní zdraví. Právě některé z certifikovaných terapeutů, kterých je aktuálně na platformu napojeno více než 500 z celé Evropy, chce totiž prostřednictvím podcastu představit svým posluchačům blíže. Pomocí otevřených rozhovorů chce zároveň bořit tabu, která jsou s duševními onemocněními stále spjata a edukovat o tématech, se kterými se v průběhu života setká téměř každý z nás. Jednotlivé epizody se tak budou věnovat například práci se stresem, pracovnímu nátlaku či úzkostem a depresím.

Prostor dostane sebevědomí, stres i vyhoření – problém pětiny Čechů

Publikace podcastu je naplánována na každé dva týdny, přičemž všechny díly budou volně dostupné na Spotify, v aplikaci Apple Podcasts i na YouTube. V prvních třech se představí např. terapeut Rudolf Příman či terapeutka Pavlína Rasochová, kteří se budou věnovat tematice stresové zátěže či sebevědomí. Hosty budou také David Artur Fiedler a Barbora Hailandová z projektu Nevyhasni, který se zaměřuje na prevenci syndromu vyhoření ve společnosti. Právě s jeho projevy se dle průzkumu z roku 2023 setkal v Česku každý pátý dotazovaný, neřešený syndrom přitom nezřídka přerůstá až do depresivních příznaků.

V podcastu se chceme zaměřit i na věci, o kterých se lidé v souvislosti s duševním zdravím často stydí či bojí otevřeně hovořit. Mívají totiž pocit, že tak dají najevo slabost a zranitelnost. Naším cílem je ukázat, že opak je pravdou a že schopnost uvědomit a přiznat si, že se v nás něco děje, je hrdinstvím. Tím spíše v dnešní době, která v nás vyvolává pocit všudypřítomné dokonalosti a zdánlivě nepromíjí chyby. I proto je syndrom vyhoření jedním z témat, jehož zařazením jsme si byli jisti hned od začátku. Současná míra jeho příznaků je totiž nejvyšší za posledních devět let,“ přibližuje hlavní motivaci ke vzniku podcastu Marieta Kadlecová, Head of Social Media & Content v Hedepy a dodává, že témata jednotlivých epizod tak budou kopírovat ta, se kterými lidé na terapii nejčastěji přichází. Právě taková by totiž měla dostávat dle Hedepy v široké veřejnosti více prostoru a poukazovat na to, že duševní zdraví je stejně důležité jako zdraví fyzické.

V roli moderátorky vystoupí Andrea Voříšková alias Andy Fitfab

Spuštění vlastního podcastu není pro Hedepy první podobnou iniciativu. Na jaře letošního roku spojilo síly s Xboxem a společně vydali podcast zaměřený na duševní zdraví hráčů. Platforma dlouhodobě spolupracuje také s Andreou Voříškovou stojící za vznikem Brainee akademie – její obsah čítající 60 online video lekcí pro duševní pohodu je totiž součástí Hedepy členství. Lidem tak poskytuje vzdělávací prostor s ucelenými a srozumitelnými informacemi o péči o psychické zdraví i osobní rozvoj. Právě Andrea Voříšková, známá také pod přezdívkou Andy Fitfab, se tak ujala moderování jednotlivých epizod.

Jsem moc ráda, že mohu být součástí. Díky Hedepy Talks máme možnost přiblížit veřejnosti důležitá témata duševního zdraví a detabuizovat některé psychické obtíže. Díky pečlivě vybraným hostům se posluchači mohou těšit na praktické tipy i zkušenosti z terénu. Na své si přijdou i fanoušci osobního rozvoje či zdravého životního stylu. Až mě to překvapilo, ale každý jeden podcast je i pro mě jako moderátorku opravdu pohlazením pro duši,” říká Andrea Voříšková, zakladatelka Brainee akademie, online fitness programu FITFAB Strong a také moderátorka podcastu Hedepy Talks.

Prevence jako efektivní nástroj k duševní pohodě 

Dlouhodobým cílem platformy je nejen celková osvěta problematiky z oblasti duševního zdraví a destigmatizace duševních onemocnění, ale také motivace k prevenci. Vedle podcastu tak Hedepy již minulý rok spustilo pro své klienty tzv. self-help zónu – online prostor, ve kterém mají k dispozici řadu interaktivních cvičení, video lekcí či indikativních testů sloužících k odhalení již existujícího či blížícího se problému. Platforma zároveň spolupracuje také s množstvím firem, které službu nabízejí svým zaměstnancům – těmi je například Ford, Unicredit Bank či Monster. Partnerem je také centru asistované reprodukce Pronatal, kde hraje duševní pohoda pacientek zvlášť významnou roli.