Hedepy a Xbox spouštějí podcastovou sérii zaměřenou na duševní zdraví hráčů. Radí v ní, jak se chovat v online prostředí a kdy si říct o pomoc

Online psychoterapeutická platforma Hedepy publikuje v průběhu května spolu se společností Xbox sérii podcastů a videí, ve které chtějí poukázat na duševní zdraví hráčů. Projekt vznikl ku příležitosti měsíce povědomí o duševním zdraví, kterým je květen celosvětově již od roku 1949. Cílem video podcastů je primárně edukace o tématech jako je například první terapie, její průběh, ale i snaha hráče naučit, jak pracovat s negativními projevy, se kterými se v online prostředí často setkávají. Společná iniciativa chce podpořit osvětu o významu duševního zdraví i podat pomocnou ruku těm, kteří ji zrovna potřebují.

Ačkoliv téma duševní pohody již dávno není striktně tabuizovanou problematikou, řada lidí má stále obavy o něm otevřeně hovořit nebo dokonce vyhledat odbornou psychologickou pomoc. V mnohém tomu nepřispívá ani anonymizované online prostředí, kde jsou negativní emoce, urážky či jakkoliv jinak nekomfortní chování častým a poměrně běžným projevem. Výjimkou není ani herní prostor, kde se hráči mnohdy namísto odpočinku, rozvíjení kreativity a logického myšlení, setkávají s kritikou ostatních zástupců herní komunity. Hedepy chce proto ve spolupráci s Xboxem, který se podobným osvětovým kampaním věnuje dlouhodobě, ukázat, jak k mentalitě herního prostředí přistupovat a jak si nastavit zdravé hranice.

Ať už je to práce, rodina nebo třeba herní komunita – ve všech těchto místech vstupujeme do určitých mezilidských vztahů, které nás ovlivňují. Některé pozitivně, jiné negativně. V online prostředí je však vyrovnávání se s negativními projevy přeci jen o něco těžší souboj, protivník totiž často nemá konkrétní podobu a je chráněn anonymitou internetu. S Xboxem chceme proto ukázat, že i herní prostředí může být bezpečným místem, je však potřeba přistupovat k němu s opatrností a v případě problému nemít strach o něm otevřeně hovořit,“ říká ke spolupráci Radek Šnajdr, CMO společnosti Hedepy. Ta poskytuje online terapie i náctiletým od 13 let – tedy dospívajícím, kteří se v herní komunitě často pohybují.

Průběh terapie, práce se stresem, ale i dostatečná asertivita – témata důležitá nejen pro hráče

V rámci společného projektu připravilo Hedepy a Xbox sérii video podcastů, které budou vycházet v průběhu celého měsíce a otevřou témata jako je samotná terapie, její průběh, způsoby, jakými pracovat se stresem a negativními emocemi, ale i asertivita či empatie. Moderování jednotlivých epizod se ujme Barbara Hacsi a mezi jejími hosty bude např. Mgr. Zuzana Steigerwaldová, která na Hedepy působí již od samotného vzniku platformy a věnuje se mimo jiné i problematice sebevědomí a sebepojetí. Tedy oblastem, na které může mít herní prostředí nejen u dospívajících významný vliv.

Všechny epizody podcastu budou v květnu dostupné na YouTube kanálu Xboxu, jejich sestřihy pak uživatelé najdou také na instagramových účtech Xboxu i Hedepy. Kromě průběhu první terapie či stresu se budou díly věnovat i tematice osobnostního rozvoje – lidé v nich tedy najdou také tipy a rady, jak aplikovat emoční inteligenci v praxi či jak usměrňovat své vlastní chování a reakce v náročných situacích.