Garáž jako nedobytná pevnost: Jak ji ochránit před zloději

Poslední dny babího léta definitivně ukončily hlavní motorkářskou sezonu. Pokud i vy patříte k hrdým milovníkům a vlastníkům jednostopých vozidel nebo se můžete pochlubit hýčkaným veteránem, měli byste zpozornět. Když svého miláčka uložíte k zimnímu spánku, zloději naopak ožijí – a nezabezpečené garáže jim hrají do karet.

Garáže jsou pro nenechavce lákavým cílem. Bývají zabezpečené hůře než byt či dům, a přitom ukrývají majetek v řádu statisíců. Zahradní nářadí, sportovní výbava, ale také zazimované motorky či auta, se kterými v zimě nevyrážíme. Například jen v loňském roce způsobili zloději motorek škodu přes 23 milionů, přičemž značná část krádeží se odehrála právě v garážích. Využijte proto posezonní klid na kontrolu a vylepšení zabezpečení.

Chraňte všechny vstupy

Zamysleli jste se někdy nad tím, kudy se dá do vaší garáže dostat? Do řady garáží vede více přístupových cest a chráněné musejí být všechny. V první řadě zkontrolujte zámky na dveřích či vratech, a ty nevyhovující vyměňte. „Na dveře v garáži patří zámková vložka certifikovaná ve 3. třídě odolnosti. Nejen že nás nezradí ani během zimních mrazů, ale představuje také překážku, přes kterou běžný zloděj jednoduše neprojde,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. Pokud vrata garáže chrání jen visací zámek, doplňte ho bezpečnostní závorou či petlicí, čímž výrazně zvýšíte zabezpečení. Kvalitní zámek nebo cylindrickou vložku si zaslouží i dveře vedoucí do obytné části – nesmíte je však zapomínat zamykat. Na garážová okna pak umístěte bezpečnostní folii, která znesnadní rozbití i pohled dovnitř.

Krade se i výbava

Z garáží nemizí jen samotné motorky či drahocenní veteráni. Řada zlodějů naopak cílí na drobnosti, se kterými lze lehce zmizet – příslušenství a auto a moto výbavu, dražší nářadí a podobně. Zazimování tak můžete pojmout jako vhodnou příležitost k revizi toho, co v garáží skladujete. Možná zjistíte, že řadu věcí můžete vyhodit, prodat či darovat. Zbylé drobnější cennosti uzamkněte do bezpečnostní bedny, se kterou žádný zloděj nepohne, nebo uzamkněte systémem X Safety box. Ten lze navrtat do podlahy, stěny či stropu a pomocí ocelového lanka či řetězu pak k němu uzamknout třeba samotnou motorku, větší kusy výbavy nebo nářadí.

Není garáž jako garáž

Motoristé, kteří bydlí v bytě, často volí k „ustájení“ motorky či auta cenově dostupné garáže na okraji sídlišť či v odlehlejších lokalitách. Omezený přístup a místo s minimálním pohybem osob ale může hrát do karet zlodějům, kteří spoléhají právě na to, že je nikdo nevyruší. Garáže na periferii byste proto mimo sezonu měli alespoň jednou za týden kontrolovat. Na vrata patří i zde kvalitní zámek – ať už v podobě klasické cylindrické vložky nebo bezpečnostní závora či petlice s visacím zámkem. Pokud je to možné, můžete nainstalovat i bezpečnostní kameru a prostor snímat. „Pro motorkáře je dobrým pomocníkem kotoučový zámek s alarmem, který se aktivuje i při minimálním pohybu stroje. Upozorní na zloděje, zároveň ho vyleká a může odradit od krádeže,“ dodává Neuvirt.

Chlubení se může prodražit

Naleštěný silný stroj nebo vypiplaný opravený model svádí k pochlubení. Než ale začnete sdílet první fotky, zamyslete se nad tím, kolik toho o sobě a svém stroji prozradíte. Ať je vaše nastavení soukromí u profilu jakékoliv, vždy se může stát, že fotka uteče a vy nechtěně prozradíte lokalitu garáže i její obsah. Tipaři z řad zlodějů přitom rádi používají k vyhlédnutí dalších cílů právě sociální sítě, různé zájmové skupiny na Facebooku nebo specializované weby. I pro sdílení tak platí, že méně je někdy více.

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-a1ks-K-_d2462488_11047.aspx

Bezpečnostní závora Tokoz UZ Pro 220

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení. https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

Bezpečnostní petlice TOKOZ Golem

Petlice ve 4. bezpečnostní třídě z legované, povrchově cementované a kalené oceli, jištěná proti vyražení a vytržení. https://www.tokoz.cz/cs/produkt/bp-golem-gama-bezpecnostni-petlice

Kotoučový zámek s alarmem

Zámek na zabezpečení motocyklů či čtyřkolek s alarmem o hlasitosti 110 dB. https://eshop.tokoz.cz/Kotoucovy-zamek-s-alarmem-_d145900791_11047.aspx