Garam masala – tajemství indické kuchyně

Jako masala (případně masála) jsou označovány různé druhy koření v oblastech Indie a Pákistánu. Lidé si je v těchto regionech připravují sami nebo kupují na tržištích. Balené jsou k sehnání i v Evropě, stejně jako garam masala v Delmart kvalitě. Garam znamená „horká, teplá“ a masala značí libovolnou „směs koření“. V doslovném překladu se tedy jedná o „horké koření“, a jak název napovídá, jde o koření pikantní. Název je odvozen jak z vlastnosti tohoto koření, které dokáže podpořit trávení a zvýšit tak tělesné teplo, tak z toho, že je směs při přípravě obvykle tepelně upravována.

Garam masala od Delmartu se skládá z římského kmínu, koriandru, skořice, černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a kardamomu. Naopak neobsahuje žádnou sůl. Jednotlivé směsi se ale liší podle regionu i rodinných receptů. Garam masala bývá často zaměňována s kari, což je ovšem název pro jídlo, a ne koření. Používá se do tradičních indických pokrmů, k dochucení rýže, luštěnin, jako jsou fazole a čočka, jogurtových jídel, ryb, kuřat, skopového, grilovaných a rožněných mas. Vůbec nejlepší je v mletých masech a nemusíte se bát ji přidat do karbanátků, sekané nebo domácí paštiky.

Garam masalu od Delmartu si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Delmart Garam Masalu 40 g můžete objednat na e-shopu Košík.cz za cenu 59,90 Kč.

kosik_garam masala delmart