Fyzika nemusí být nuda: Jak u dětí probudit zájem o techniku

Fyzika a technicky zaměřené školní předměty se u většiny dětí nedrží na vrchních příčkách oblíbenosti a pokud k tomu přidáme rok trvající distanční výuku, je jasné, že probudit v potomcích zájem technické vědomosti momentálně není nijak snadné. Pokud se o to však i přesto chceme pokusit vlastními silami, je zapotřebí na to jít od lesa, a především hravě. Právě na hravosti a zábavě koneckonců staví i česká stavebnice Boffin Magnetic.

Aby děti chápaly svět okolo sebe, neobejdou se bez základů technického myšlení. Technické vzdělání ale na nižších stupních škol chybí a suplují ho spíše mimoškolní aktivity v podobě nejrůznějších kroužků a zájmových sdružení. Aktuální opatření ovšem jejich provoz na dlouhou dobu přerušila, a mnohé kroužky už do konce školního roku činnost neobnoví. Dětskou zvídavost tak musíme podpořit vlastními silami v domácím prostředí – ideálně tak, aby se děti co nejvíc zapojily, po roce stráveném pasivním sezením u obrazovky počítače samy aktivně tvořily a ideálně se u toho ještě bavily.

Právě zábavné objevování fungování věcí okolo sebe i sestavování vlastních projektů od první do poslední součástky umožňuje česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic. Myslí na menší i větší zvědavce a nadšence a navazuje na dlouholetou tradici oblíbené stavebnice Boffin, kterou jste možná jako malí měli doma i vy. Stavebnice nyní dostala nový kabát a přiblížila se designem i funkcemi současným dětem, které mají rády nejrůznější technologické „vychytávky“. Balení ukrývá magnetickou podložku, na kterou se staví jednotlivé komponenty stavebnice – ať už jde o tlačítka, vypínače, propojení nebo další součástky. Vše doplňuje i LCD displej a všestranný malý počítač.

Základní sada umožní sestavit 200 nejrůznějších projektů, které hravou formou přiblíží dětem moderní technologie a přirozeně povzbudí jejich zájem o svět techniky. Děti si mohou sestavit třeba vlastní MP3 přehrávač, LED světlo reagující na osvětlení v místnosti, teploměr nebo dokonce funkční Gameboy. Projekty jsou seřazené od nejjednodušších po nejsložitější a Boffin Magnetic tak spolehlivě zabaví všechny generace. Na své si přijdou jak děti na prvním stupni ZŠ, kterým mohou s projekty pomáhat nadšení rodiče či prarodiče, tak teenageři, kteří se mohou přidat k široké komunitě kolem Boffin stavebnice, vymýšlet vlastní projekty a sdílet je s ostatními.

Pokud se váš potomek do stavebnice „ponoří“ naplno, nemusí končit u základní sady. Pokročilí stavitelé mohou sáhnout po rozšiřujících sadách a vytvářet s nimi vlastní projekty. Boffin Magnetic tak může vaše dítě provázet celou školní docházkou, nejdřív jako hračka, později jako výzva pro mladé začínající programátory.

Velká sada Boffin Magnetic obsahuje 58 různých součástek, mezi které patří i LCD displej, mikrofon nebo joystyick. Stavebnici si ho můžete koupit za cenu 3 599 Kč u velkých internetových prodejců nebo přímo na boffinmagnetic.com, kde kromě e-shopu s touto sadou i dalšími rozšiřujícími sety, najdete návody na každý z 200 projektů.

Jak stavebnice Boffin Magnetic funguje se můžete podívat na tomto videu: