Firmy přichází s novými typy benefitů. Pomáhají s bydlením, bezúročně půjčují

Nadcházející měsíce budou pro české firmy perné a týkat se to bude i vyjednávání o platech u klíčových zaměstnanců. Kde nebude moci firma přidat peníze, tam bude muset přesvědčit praktickými benefity, které tlumí nárůst životních nákladů. Myslí si to managing partnerka konzultační společnosti RSM. A sama jde příkladem – její firma poskytuje zaměstnancům například bezúročné půjčky, možnost okamžité výplaty zálohy na mzdu a zvažuje také příspěvek na pořízení bydlení.

Naprostá většina českých firem s navyšováním platů přestala stíhat tempo inflace. Ostatně kopírovat u mezd inflační křivku nedává smysl. Firmy proto musí hledat nové benefity. Týkat se to bude především středních podniků, pro které bude v následujícím období nutné udržet si klíčové lidi, nebudou však mít možnost přeplácet je oproti větší konkurenci.

Podle odhadů konzultační společnosti RSM v současnosti pravidelné zaměstnanecké benefity poskytuje naprostá většina českých firem. Nejčastěji se jedná o možnost delšího čerpání dovolené, home-office či pružné pracovní doby, možnosti školení nebo využívání firemního vozu pro osobní potřeby. Podstatnou část pak tvoří také podpora volnočasových aktivit. Tento mix by se však mohl v následujících měsících změnit.

Do popředí se budou dostávat zcela nové typy benefitů. Například bezúročné zaměstnanecké půjčky, příspěvky na nájem nebo pořízení vlastního bydlení, případně kompenzace nákladů na dojíždění do zaměstnání. Pokud jsou benefity dobře nastavené, mohou zaměstnanci ušetřit měsíčně až několik tisíc korun – tedy klidně kolem 10 % v porovnání s jeho mzdou. A to už může být pro domácnost výrazná finanční podpora.

„S trochou nadsázky teď končí doba, kdy pracovníci HR lákali na ‚wellness‘ benefity. Otázka, na kterou se budou uchazeči ptát stále více, bude ‚jak mi vaše firma pomůže kompenzovat rostoucí životní náklady‘. Naštěstí je z mého pohledu stále mnoho příležitostí, jak mít tu odpověď skutečně dobrou a nejen formální,“ vysvětluje Monika Marečková, managing partnerka RSM.

O firemní půjčky je vysoký zájem, nejvíce domácnosti trápí bydlení

Společnost RSM tak do jisté míry sama na sobě zkouší to, co doporučuje i svým klientům. Například bezúročné půjčky poskytuje již několik let, letos poprvé však bylo jasné, že se několikamilionový fond vyčerpá. Vedení společnosti proto rozhodlo o výrazném zvýšení limitu. Mezi zaměstnanci je tak momentálně bezúročně rozpůjčováno 5,5 milionu korun.

Bezúročná půjčka má pochopitelně svoje pravidla. Čerpat je možné maximálně 300 tisíc korun, které se následujících pět let strhávají pravidelně z platu. Pokud by zaměstnanec ve firmě skončil, musí peníze doplatit před doběhnutím výpovědní lhůty.

„Nejčastěji o bezúročnou půjčku žádají mladí zaměstnanci mezi 23 až 35 lety k částečnému financování rekonstrukcí nebo jako výpomoc při zajišťování hypoteční akontace. Někteří pak touto cestou financují například nákup nového vozu,“ zmiňuje Monika Marečková. „Celkem možnost bezúročné půjčky využila už více než desetina lidí z našeho česko-slovenského týmu.“

Bezúročná půjčka však není jediným způsobem, jak chce RSM pomáhat svým zaměstnancům při pořizování vlastního bydlení. V posledních týdnech například zkoumá možnosti příspěvku v rámci takzvaného odkladu hypotéky. V rámci tohoto modelu může zaměstnanec bydlet v bytě, který si sám vybral, ale jeho financování může řešit až po pěti letech.