Farmářské produkty zblízka: Lepší chuť i jasný původ

Farmářská zelenina, maso, jogurt, vejce… Někdy se zdá, že když výrobek není farmářský, jako by nebyl. Nenechte se ale občasným nadužíváním tohoto slova zmást – kvalitní výrobky z lokální zemědělské produkce opravdu stojí za to kupovat. Jak ale poznat, zda za produktem stojí poctivá práce a kvalitní suroviny a nejde jen o marketingový tah?

Není farma jako farma

Na rozdíl od označení bio, fairtrade a podobně není termín „farmářské“ v rámci potravinářského průmyslu nijak specifikován. Výrobcům tak nabízí doslova volné pole působnosti, a i proto se občas stane, že jako farmářské je označeno také maso či vejce z velkochovu.

„Český spotřebitel je někdy při nákupu doslova zavalen farmářskými, sedláckými a poctivými výrobky. Vzhledem k tomu, že k jejich užití není vymezen žádný legislativní rámec, je na místě obezřetnost. U farmářských výrobků víc než kde jinde platí, že prověřování je na místě, zvlášť pokud se s konkrétní značkou setkáváme poprvé,“ říká Kristýna Halouzková, manažerka privátní značky Authentic od Košík.cz. Právě Authentic nabízí ucelenou nabídku farmářských produktů, která prověřuje všechny dodavatele a u každého výrobku tak zákazník najde přesný původ i jméno farmáře.

Chceme-li se vydat cestou nákupu farmářských výrobků, měli bychom si sami ujasnit, co od nich čekáme. Většina z nás si představí menší až střední hospodářství, které zbytečně nenadužívá průmyslová hnojiva, snaží se pěstovat plodiny a chovat zvířata s respektem k přírodě a do svých produktů vkládá i něco „navíc“. Zároveň ale nemůžeme počítat s tím, že farmářské produkty budou automaticky bio – zde už platí přísná pravidla a certifikační procesy, jejichž plnění se odráží i v ceně výrobků. 

Kvalita i čerstvost

Farmářské výrobky by měly být pokud možno lokální. Tak jako si dříve lidé směňovali vypěstované produkty, i nyní je dobré preferovat výrobky, které vznikají blízko našeho domova. Farmářská tak mohou být vajíčka, která si pravidelně kupujeme od souseda, nebo maso ze statku z vedlejší vesnice. Původ potravin zde hraje zásadní roli, protože je zárukou kvality i čerstvosti.

„Každý samozřejmě nemá tu idylickou možnost nakupovat od farmáře z okolí. Poctivé a prověřené výrobky můžeme nakoupit i v obchodech nebo na internetu, kde si navíc lze snadno prověřit jejich původ. Drtivá většina lokálních producentů má webové stránky a profily na sociálních sítích, kde se můžeme dozvědět více o způsobu chovu, používání hnojiv a podobně,“ doplňuje Kristýna Halouzková z Košík.cz.

Farmářské=zdravější?

Mnoho spotřebitelů tíhne i vlivem marketingových hesel k přesvědčení, že farmářské výrobky jsou zdravější než ty z velkoprodukce. Ačkoliv zdravotní benefity nelze jednoduše stanovit, je pravdou, že opravdu farmářské výrobky jsou díky své kvalitě a zpracování chutnější, poctivější, a tedy i zdravější. Příkladem může být maso od krav, které se pasou většinu roku na louce a jsou poráženy co nejcitlivější metodou, vejce od slepic z volného venkovního výběhu nebo jogurty z mléka a kultur bez dochucovadel, ztužovadel a umělých sladidel.

Podpora lokální produkce

Významným plusem toho, že se rozhodneme kupovat farmářské výrobky, je také podpora malých a středních výrobců. V době, kdy se k nám dováží výrobky z druhé strany zeměkoule a neustále se tak zvyšuje zatížení planety, je příjemné trochu za sebe snížit uhlíkovou stopu a pomoci lokálním producentům. Na Košík.cz si tak pod značkou Authentic můžete nakoupit třeba krůtí maso z farmy pana Karase z Rychvaldu, vajíčka z mobilního kurníku nebo pravé znojemské okurky, jejichž tradici Košík vzkřísil ve spolupráci s místními pěstiteli a výrobci.