Elektronika nebo mechanika? Plusy a mínusy domácího zabezpečení

Představy o dokonalém domácím zabezpečení se s novými technologiemi výrazně proměnily. Od prostého točení klíčem v zámku přechází řada lidí k chytrým elektronickým systémům a své slovo dostává i české patentované řešení v podobě mechatroniky. Který bezpečnostní systém ale v záplavě možností zvolit?

Klasika neurazí

Cylindrická vložka, bezpečnostní petlice a závory, odolné zámky, dveře či mříže. Mechanické zabezpečení ušlo velký kus cesty a nadále zůstává pilířem ochrany domácnosti. Jeho výhody jsou zřejmé – tvoří totiž první překážku, která se zloději postaví do cesty. Mechanika není závislá na napájení či připojení k internetu nebo domácí síti a dokáže tak fungovat autonomně. Kvalitní zámek a závora jsou tak ideálním zabezpečovacím řešením pro chaty a chalupy, které jsou často mimo spolehlivý dosah sítí či signálu a kde může vypadávat elektřina.

I mechanické zabezpečení však má svá úskalí. Problémem může být špatně zvolený typ zámku, který nesedí do dveří či kování, čímž dochází ke snížení ochrany. Výběr by tak měl vždy vycházet z nabídky produktů, které splňují zákonem dané certifikace a normy. Ostatně normami se řídí i pojistné smlouvy, které často přesně definují, jaký stupeň ochrany má zámek poskytovat.

Výhody: cenová dostupnost, nezávislost na elektřině, zpomalení zloděje

Nevýhody: majitel není upozorněn na vnik do objektu, není možné jednoduše měnit přístupová práva do objektu

Není alarm jako alarm

Zámek, který se odemkne pomocí smartphonu, kamery, pohybové senzory… Moderní technologie v posledních letech chrlí nepřeberné množství elektronických vychytávek, které slouží k ochraně majetku. Společným jmenovatelem je pohodlí – veškerou aktivitu v domě lze sledovat na chytrém telefonu, který dostává zprávy o jakékoliv podezřelé aktivitě. Alarmy zvládnou pohlídat okna i dveře, přístupové systémy si poradí s čipem, kartou i otiskem prstu a zcela nahrazují klasické klíče. Možnosti elektronického zabezpečení jsou široké, a většinou se odvíjí od finančních možností majitele, velikosti bytu nebo domu i toho, zda bude drátové či bezdrátové.

Elektronické zabezpečení podléhá normám, které stanovují požadavky na jeho provedení. Před impulsivním nakupováním je vhodné konzultovat možnosti s odborníkem, který zvládne sestavit zabezpečení na míru konkrétnímu objektu a ve výsledku tak ušetří peníze utracené za nevhodný typ alarmu.

Výhody: aktivní ochrana, kontrola nad přístupy, pohodlné ovládání na dálku

Nevýhody: možné zneužití hackery, závislost na napájení, vyšší cena

Mechatronika jako chytrý kompromis

Řešení nesnadné volby mezi elektronickým a mechanickým zabezpečením nabízí mechatronika, která kombinuje mechanické zabezpečení s elektronickým řízením přístupu. Uživateli tak nestačí mít jen správný klíč – musí na něm mít také nastavený elektronický přístup. Díky šifrování navíc nelze elektroniku překonat, čímž se zamezuje možným hackerským útokům z vnější. 

Všechny klíče k domu lze sjednotit na jeden klíč, a vše spravovat pomocí webové či mobilní aplikace. I mechatronika obvykle vyžaduje dovést zdroj energie pomocí kabeláže. Výjimkou je patentovaný systém žďárského Tokozu, který jako jeden z mála výrobců v ČR nabízí mechatronické systémy nezávislé na elektřině. Klíč je tedy v tomto případě napájený vestavěnou baterií a zabezpečení není ohroženo výpadky elektřiny. Není nutno pro kabeláž nic sekat, bourat či ji skrývat pod omítku.

Výhody: šifrovaná komunikace, řízení přes mobilní aplikaci, kombinace mechanického a elektronického zabezpečení

Nevýhody: některá řešení vyžadují kabelové napájení

Jak tedy dosáhnout maximálního zabezpečení domu? Zatímco mechanika zpomalí postup zloděje do objektu, elektronika dokáže aktivně upozornit na problém a informovat majitele, případně centrální ochranu. Mechatronické systémy zase za cenu nižších nákladů efektivně kombinují výhody mechanického i elektronického zabezpečení a usnadňují řízení přístupů. Pokud vše doplní ještě dobře zvolené pojištění, má majitel téměř vyhráno.