Dovolená za rohem: Nezapomeňte zabezpečit domov před zloději

Čas letních dovolených je tu a mnozí z nás už se vidí na prosluněné pláži nebo na horské túře. Kromě nakupování posledních nezbytností na cestu bychom před odjezdem neměli zapomínat ani na zabezpečení domu nebo bytu. Snížíme tak riziko, že po návratu z dovolené nás kromě povadlých květin přivítá i vykradená domácnost.

Jen zamknout nestačí

Pokud má zámek na dveřích nejlepší roky za sebou, ani zamčení na dva západy váš majetek neuchrání. Vchodové dveře by měly být vybaveny zámkovou cylindrickou vložkou alespoň ve třetí bezpečnostní třídě, a dveře samotné vícebodovým zámkem a jako takové by ideálně měli mít bezpečnostní certifikaci, aby zvládly odolat pokusům o vypáčení či vyražení a profesionálnějším zlodějům výrazně ztížily práci. Při pokusu o loupež totiž hraje roli každá minuta. „Mluvíme o tzv. pravidlu pěti minut. Ve zkratce to znamená, že pokud se zloději nepodaří dostat se do objektu během této doby, je velmi pravděpodobné, že svůj pokus vzdá. V praxi se však může jednat i o kratší dobu, a to okolo tří minut. Kvalitní zámek nám tyto cenné minuty umí dát,“ potvrzuje Petr Neuvirt, Obchodní ředitel ze společnosti Tokoz. „Pokud je majitel nemovitosti pojištěn proti krádeži, bude certifikovaná vložka pravděpodobně také jednou z podmínek vyplacení náhrady škody při pojistné události.“

Nedrážděte zloděje

Zloději si svůj objekt vytipovávají předem, proto jim neposkytujte zbytečná lákadla, třeba v podobě notebooku ponechaného na stole. Cennosti včetně elektroniky schovejte z dohledu zvědavých očí, šperky a peníze ukryjte do trezoru nebo je uložte jinam do bezpečí. Větší cenné věci, například motocykly, kola, stavební a zahradní mechanismy, můžete zabezpečit systémem typu X SAFETY BOX, který využijete i během roku. Jsou totiž odolné proti povětrnostním vlivům a samozřejmě certifikovány.

Využijte pomoc sousedů

Pokud máte se sousedy dobré vztahy, poproste je během dovolené o pomoc, případně o občasné zkontrolování vašeho domu či bytu. Mohou vám vybrat schránku, nahlédnout oknem dovnitř nebo zkontrolovat, zda nejsou poškozené vchodové dveře a okna. Informujte je i o tom, zda k vám někdo bude chodit zalévat květiny či krmit rybičky, aby nedošlo k nedorozumění.

Vsaďte na chytrou elektroniku

Trh nabízí nepřeberné množství elektronických vychytávek, které mohou pomoci ochránit majetek a zloděje odradit. Na dům lze instalovat kamery a fotopasti, které umí poslat fotografii přímo na e-mail a vy si tak můžete i na dovolené oddechnout, že nezvaným hostem byla třeba jen sousedovic kočka. Časovač se spínačem zase zvládnou v nastavený čas zapnout v domě nebo bytě světla či televizi a simulovat vaši přítomnost.

Dovolenou se chlubte až po návratu

V zajetí sociálních sítí je někdy těžké odolat a nepochlubit se fotkou z pláže nebo exotického výletu. Zkuste si však raději na dovolené dát lehký digitální detox a fotkami se pochlubit až ve chvíli, kdy budete opět doma. Pokud budete zveřejňovat průběh cesty se všemi podrobnostmi, můžete se stát snadným cílem zlodějů, kteří půjdou najisto.

Tipy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 4. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

http://eshop.tokoz.cz/Cyl-vlozka-TOKOZ-PRO-400-s-olivou-_d306578838_11047.aspx

 tokoz_pro_400_s olivou

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

x box III PRO x box III PRO s poh