Dlouhý oblouk jako šikovná vychytávka visacích zámků

Špatně přístupná místa, silná oka na řetězu, staré petlice a závory na chalupě. Všude tam využijete visací zámek s dlouhým obloukem, který je šikovným a velmi univerzálním zabezpečovacím prvkem. Na co si dát při výběru pozor?

Visací zámky jsou asi nejpraktičtější součástí domácího zabezpečení. Uzamknete s nimi bránu či vrata, ale i zahradní domek, kůlnu nebo garáž. Pokud máte na chalupě starší typ dveří, může právě vhodně vybraný „visáč“ vyřešit problém se zamykáním. Snadno s ním ale zabezpečíte také drobnější nářadí nebo náklad, který potřebujete bezpečně převézt třeba během letních prací na chalupě.

I u visacích zámků musíme při výběru sledovat několik kritérií. Odolat by měl výkyvům počasí, takže mráz, déšť ani letní horko nijak neovlivní jeho funkčnost. Kvalitní zámek by měl být certifikovaný podle normy ČSN a zařazený v některé z bezpečnostních tříd. „Třídy odolnosti zaručují, že zámek po určitou dobu odolá pokusům o vytržení, vypáčení či přeřezání. Sáhnout bychom měli po zámcích alespoň ve III. bezpečnostní třídě, které výrazně zvýší úroveň ochrany našeho majetku,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Visací zámek s dlouhým obloukem si poradí i s takovými místy, kde byste běžně sahali po prodlužovacím řetězu nebo se složitě pokoušeli o jeho uzamčení. Můžete zvolit také variantu umožňující uzamčení bez klíče, která rovněž výrazně usnadňuje manipulaci se zámkem. Při výběru se vyhýbejte koupi bezejmenného zámky na tržnici – velmi pravděpodobně jej totiž budete muset brzy vyměnit, a ve výsledku tak rozhodně neušetříte.