Dejte sbohem těžkým svazkům klíčů: Sjednocení na jeden uzávěr ušetří čas i starosti

Jednou z nejběžnějších věcí, bez kterých se neobejdeme, jsou klíče. Staly se nutným vybavením našich tašek, kabelek a kapes a už se vůbec nepozastavujeme nad tím, že občas vypadáme s obřím svazkem v ruce spíše jako školník. Klíče od domu nebo bytu, od sklepa, garáže, zahrady, chalupy… a spoustu dalších. Věděli jste, že všechny klíče jde přitom jednoduše omezit na jeden jediný, a navíc můžete i elegantně nastavit přístupy a vyřešit tak domácí zabezpečení? To vše vám totiž umožní sjednocení na jeden uzávěr pomocí systému hlavního a generálního klíče.

Systém hlavního a generálního klíče (zkráceně SHGK) funguje velmi jednoduše. Známý je hlavně z firemního prostředí, kdy zaměstnanec odemkne svou kancelář, jeho nadřízený všechny kanceláře svých podřízených a ředitel pak všechny dveře v budově. Jeho implementace do běžného chodu domácnosti je ale snadná a co hlavně, velmi výhodná! Nejenže doma odemknete vše jedním klíčem, ale navíc si můžete nastavit přístupy k jednotlivým zámkům podle potřeb.

Proč hlídat přístupy v domácnosti?

Hlavním faktorem je bezpečnost. Při sjednocení klíčů na jeden si můžete jednoduše určit, který klíč odemkne jaký zámek. Pokud je vaše dítě spíše neřízená střela, je SHGK právě pro vás. Klíč totiž nastavíte tak, že odemkne branku, dveře od domu nebo bytu a třeba garáž, kde jsou kola, ale už neotevře kryt bazénu nebo dílnu s ostrými předměty a jedovatými či hořlavými látkami. SGHK využijete, i pokud se staráte o zapomětlivého seniora. Jednoduše můžete omezit přístupy do těch částí domu, které pro něj mohou být nebezpečné: do sklepa, na půdu, ale také do skříně s léky.

„I v běžné domácnosti se pak hodí mít po ruce jeden generální klíč, který v případě požáru nebo zabouchnutých dveří zachrání situaci, protože otevře všechny zámky v objektu,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Domů, na chalupu i do společných prostor

Na jeden klíč nemusíte sjednotit jen svou domácnost, ale klidně i domácnost svých rodičů či prarodičů anebo svou rekreační nemovitost. Právě chataři a chalupáři SHGK velmi oceňují. Na jeden klíč si totiž kromě cylindrické vložky u vchodových dveří sjednotí i další zámkové systémy: vstupní branku, závoru na vratech do stodoly, visací zámky od kůlen i systémy typu X Box určené pro zabezpečení volně stojících předmětů.

I zde platí, že můžete nastavit přístupová práva, ať už z bezpečnostních nebo preventivních důvodů – třeba pokud jste se rozhodli sklep proměnit na vinný, ale nechcete do něj umožnit přístup čerstvě plnoletému potomkovi, který na chalupu jezdí s přáteli. Neskonalou výhodou u rekreačních objektů je i to, že si díky sjednocenému uzávěru chatu a chalupu (a vše okolo nich) otevřete stejným klíčem, jakým jste zamykali svou domácnost. Nehrozí tak infarktové situace, kdy po hodinách jízdy autem zjistíte, že jste klíče nechali doma.

Klíče od vchodu, od vnitrobloku, sklepa, od popelnic, kolárny, kočárkárny… I když se to nemusí na první pohled zdát, tak zámků v domě není málo, a právě jejich sjednocení může ulehčit čas a starosti také obyvatelům bytových domů. Nastavení přístupových práv pro společné prostory domu nevede k menší bezpečnosti, právě naopak – majitele a správce často motivuje k celkové revizi zabezpečení v domě a výměně nevyhovujících nebo zastaralých zámků.

Jak vybrat správný produkt?

Sjednocení na společný uzávěr je možné u všech zámků, které mají stejný profil klíče. Tomuto odpovídají hlavně zámky stejných produktových řad od určitých výrobců.

„Při výběru SGHK doporučujeme vybírat zámky v minimálně 3. bezpečnostní třídě od prověřených českých výrobců. Dopředu je vždy důležité si určit, co vše potřebujeme do SGHK zahrnout, a podle toho si vybrat i vhodné zámky. Například v našich produktových řado TOKOZ PRO a TECH lze kromě běžných zámků zapojit do systému jednoho klíče i přídavné zámky Vanlock určené pro dodávky a karavany nebo oblíbený systém X Box určený pro zabezpečení volně stojících předmětů, jako je zahradní technika, kola, ale i sezónní pneumatiky a další,“ vysvětluje Petr Neuvirt, obchodní ředitel TOKOZ.

Kde a jak si nechat klíče sjednotit?

Nejednoduší způsob, jak si udělat přehled o tom, jaké zámky z vaší domácnosti jsou k sobě kompatibilní, je zajít do specializovaného obchodu. Každý klíčař vám dokáže poradit a ve většině případů i sjednotit klíče na společný uzávěr. Pokud vám doma zámky ale slouží už mnoho let a vlastně si ani nemůžete vzpomenout, jak dlouho to je, tak je určitě na místě se zamyslet nad kompletní revizí a výměnou. Nejenže se vyhnete tomu, že se začnou zasekávat (pokud se tak už neděje), ale zároveň ztížíte práci případným lupičům. Zámky, do kterých se pustil zub času v podobě rzi, postupně degradují a jejich překonání pak není nikterak složité. U takovéto výměny se vyplatí kontaktovat přímo výrobce, který vám dodá nejen nové zámky opatřené bezpečnostními certifikacemi, které vám mohou být k užitku i při případné pojistné události, ale hlavně nastaví přístupová práva klíčů přímo ve výrobě.