Co o vás vypovídá vaše knihovna? Nastartujte jejím vytříděním životní změnu

S novým rokem se vyrojila spousta čtenářský výzev a předsevzetí. Přečíst alespoň jednu knížku týdně. Konečně si přečíst Kunderu. Chci číst alespoň dvě stránky denně. Nebo chci přečíst alespoň jednu knihu z každého státu na světě. I taková odpověď se objevila mezi komentáři u jednoho nakladatelství. Ale pouhým čtením jedné knihy za druhou a lámáním rekordů v počtu koupených knih si svůj vztah ke knihám neprohloubíte. 

Co o vás vypovídá vaše knihovna?

Nejde ani tak o to, zda máte v policích detektivky, naučnou literaturu nebo vám knihovna přetéká knihami od Daniely Steel. Ale má knihovna určené místo ve vašem bytě? Máte v ní knížky srovnané anebo část knih leží někde v krabicích? Kdy jste naposledy knihy třídili? 

Pokud knihovnu procházíte alespoň jednou ročně a jste schopni ji vytřídit, jste opravdovým milovníkem knih a máte k nim zdravý vztah. Jestli knihy pouze hromadíte, je to spíš falešná láska. Těžko dáte knihám tolik času, který si zaslouží a přitom by jiným mohly udělat radost.

Vytřídění vám pomůže se zamyslet nad tím, co vás opravdu baví a čemu dáváte v životě přednost. Ujasnit si priority. Knihovna by neměla odrážet jen váš literární vkus, ale i přístup k životu. Jak tedy nastartovat životní změnu?

Přináší vám vaše knihovna radost?

Asi každý slyšel o metodě Marie Kondo, která je založena na tom, že si v domácnosti máme ponechat jen ty věci, které nám dělají radost. A přesně tak by to mělo být s naší knihovnou. Jak na to? Je třeba se ponořit do hlubin své knihovny. Jednoho dne si prostě sedněte před police a rozlučte se s těmi knížkami, které vám možná kdysi někdo v dobré víře daroval, nebo které jsme zdědili po babičce a o kterých víte, že už je nikdy neotevřete.

Úklid knihovny vám přinese daleko násobnější radost než přečtená kniha. Zbavíte se totiž knih, které vás nebaví. Získáte více místa na knížky, které máte opravdu rádi a které si chcete pořídit. A když je pošlete dál, například přes knižní secondhand Knihobot, udělají ještě radost někomu dalšímu. S úklidem můžete začít třeba v rámci jarního úklidu, doporučujeme ale naučit se rozlučkovou chvilku s knihami dělat pravidelně. 

Opravdová čtenářská výzva

Změnu můžete odstartovat třeba se čtenářskou výzvou Knihobotu. Obsahuje 10 kroků a pomůže vám projít svou knihovnu, rozloučit se se starými tituly, inspirovat se i přečíst nové knížky. Výzva není časově omezená a je možné ji opakovat několikrát ročně. 

„Naším cílem je pomoci lidem rozvinout zodpovědný vztah ke knihám. Aby nejen kupovali a četli tituly jeden za druhým. Ale také přemýšleli nad tím, co mají doma v knihovně, jaká četba jim skutečně dělá radost a nebáli se knihy mimo jejich vkus prostě poslat dál.”, přibližuje Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu. „Chceme změnit pohled na knihovny. Proč mít domov zastavěný knihami. Jací jsme čtenáři se přeci odvíjí podle toho, kolik knih máme v knihovně.” dodává Hladíková.

Naučme se říkat ne 

Ze čtenářského průzkumu, který Knihobot provedl v loňském roce vyplynulo, že drtivá většina čtenářů dočte knihu, i když je nebaví. Pouhých 7 % z dotázaných odkládá knihu pravidelně, pokud je příběh nezaujal. Pokud bojujete s časem určeným ke čtení, není škoda, že nakonec čtete knihu, která vás nezaujala? Svůj volný čas přeci chceme trávit činnostmi, které nás baví a naplňují, přináší nám radost. Naučme se tedy říkat ne všemu, co nás od pocitu radosti odvádí. Když budeme číst, co nás skutečně baví, budeme mít knihovnu, která je plná našich oblíbených knih, stane se ze čtenářské výzvy spíše čtenářská odpočinková chvilka. I když zahrnuje možná pro nás ze začátku těžko představitelný úklid a loučení.

10 kroků opravdové čtenářské výzvy podle Knihobotu

  1. Začni – Zapoj do výzvy kamarády, kolegy, rodinu. Sdílej výzvu na sociálních sítích. Společně se motivujte.
  2. Nejdřív pořádek – Vytřiď svou knihovnu. A rozděl knihy do tří kategorií – knihy nové a nepřečtené, ještě nevím co s nimi, knihy co pošlu dál.
  3. Uvolni se – Udělej rozlučkovou párty pro knihy, co pošleš do světa. Sedni s nimi a uvažuj. Budu je všechny číst?
  4. Zapiš to – Připrav si seznam knih, které chceš letos přečíst. Nemusí být velký, Dej si knihu na srdce a nepřeceňuj se. Cílem je se na čtení těšit. A nech si místo na knihy, které tě zaujmou během roku.
  5. Hecni se – Přidej do seznamu knihu, kterou už dlouho odkládáš. Letos je ten rok, kdy to zvládneš!
  6. Inspiruj se – Poptej se přátel, koukni na tipy od Knihobotu, napiš si do seznamu knihy, které tě nejvíc zaujaly.
  7. Osvěž knihovnu – Vydej se na nákup. Pokud nenajdeš knihy v obchodě, nastav si hlídací psi.
  8. Pošli je dál – Připrav odložené knihy na cestu za novým majitelem. Udělej jim jednu hromadnou fotku. Tu pošli spolu s vyplněným formulářem do Knihobotu.
  9. Otevři knihu – Začti se do knihy, na kterou se nejvíc těšíš. Udělej si atmošku, uvař čaj. Inspiruj ostatní a sdílej co čteš.

10. Rozečti se – Čím větší zvyk z toho uděláš, tím snazší se bude pro tebe ke čtení vracet. Piš si poznámky, debatuj o knihách, naplánuj si čas na čtení.