Chataření a kempování 2.0. Začněte s glampingem a neprohloupíte

Chataření a kempování je pro Čechy něco jako národní sport. Jen co jaro začne klepat na dveře, ti, co vlastní chatu, s chutí vyráží trávit svůj volný čas mimo město. Ti, co svůj rekreační příbytek nemají, počkají na letní měsíce a kempovací sezonu. Skvělou kombinací chataření a kempování je tzv. glamping. Jedná se o trend posledních let, kdy si lidé na víkend pronajmou útulnou chatku nebo třeba jen maringotku u lesa a užijí si jak pohodlí postele, tak blízkost přírody. Doslova jde o kempování (camping) na útulném a okouzlujícím (glamorous) místě. Pokud byste rádi získali místo, kde trávit víkendy v přírodě, a zároveň hledáte vhodnou investici, glamping je skvělá příležitost. Není třeba mít tak velký rozpočet a část peněz se vám v budoucnu vrátí. Bezrealitky a Maxima Reality radí, jak z trendu luxusního kempování vytěžit maximum.

Kupte chatu, investice se vám vrátí

Přemýšlíte o tom, zda si pořídit chatu? Jděte do toho. V jejím vlastnictví se skrývá netušený výdělek. V rámci glampingu lidé pronajímají moderně zařízené chatky, ale i posedy nebo jiné dřevěné domečky na rekreaci, které, ačkoliv se mohou nacházet uprostřed lesa, nabízejí výletníkům potřebné pohodlí a vybavení. Zkrátka takový hotel uprostřed přírody. 

Poptávka stále převyšuje nabídku a termíny mají majitelé zamluvené na měsíce dopředu. Ceny se pohybují v rozmezí 2–5 tisíci korunami za noc v závislosti na vybavenosti a lokalitě. Mezi nejoblíbenější typy staveb patří posedy nebo tzv. tree houses, tedy domky na stromech. „Při nákupu chat či pozemků klienti často zmiňují, že se je chystají v budoucnu pronajímat. Málokdo využije chatu celoročně a pronájmem se mu část investovaných peněz vrátí,“ potvrzuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality

Mezi nejvyhledávanější lokality při nákupu chat a chalup patří přirozeně horské oblasti jako Krkonoše, Šumava nebo Krušné hory. Chaty ale mizí rychle i ve Středočeském kraji, kde se průměrně prodají do 39 dní od vystavení inzerátu. Nezáleží totiž jen na kraji, ale i poloze samotné nemovitosti. A okolí Berounky, Slapy nebo Brdy jsou skvělou rekreační lokalitou.

Nemáte na chalupu? Kupte si pozemek

K rekreaci a glampingu můžete využít i pozemek. Pokud máte omezený rozpočet, stačí, když si pořídíte kus louky. Aniž byste museli žádat o povolení, můžete si tu postavit maringotku nebo jurtu. Ubytování mongolských pastevců si rádi vyzkouší i jiní. Právě luxusní stanování bylo první podobou glampingu. Pozemky si můžete prohlédnout třeba na Bezrealitky.cz, kde si nabídku přehledně zobrazíte přímo na mapě.

Aktuálně máme v nabídce nejvíce pozemků v okolí Prahy. Pozemky mimo tyto regiony totiž mizí z nabídky rychleji, průměrně do 25 dní. Ačkoliv ceny domů a bytů stouply meziročně i v okrajových částech republiky, u pozemků nebyl růst tak enormní,“ přibližuje Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.cz.

Koupí pozemku to nekončí

Ať už se rozhodnete pro koupi posedu nebo pozemku, na kterém si poté dřevěný příbytek postavíte, neprohloupíte. Od jara do podzimu si užijete krásné víkendy v přírodě a když se pustíte do pronájmu, radost bude mít i vaše peněženka.

Nezapomeňte se ale napřed podívat, jaké služby poskytuje konkurence a jaká mají lidé očekávání. Pokud chcete pronajímat profesionálně, je třeba zajistit odpovídající toaletu, aby nedocházelo ke znečišťování okolí. Bude třeba vyřešit parkování, předávání klíčů, úklid odpadu a ubytovacích prostor po hostech nebo třeba přípravu snídaně. Ta sice není samozřejmostí, ale čím bude místo pohodlnější a útulnější, tím o něj bude větší zájem. 

5 zajímavostí o glampingu

  • poprvé bylo toto slovo použito v Anglii v roce 2005
  • slovo bylo oficiálně zaznamenáno v roce 2016 do Oxfordského anglického slovníku 
  • ačkoliv je původně glamping spojen především s luxusním stanováním, každý národ do něj vnesl své, v Česku jsou to posedy, v Americe třeba vozy osadníků
  • jedním z nejpozoruhodnějších glampů je 4 Rivers Floating Lodge v Koh Kong na hranicích Kambodže a Thajska, který je prvním plovoucím kempem na světě
  • glamping na vodě si můžete užít i v České republice ve vodních domcích u Českých Budějovic