Chalupářská sezona je tu. Jak vyzrát na zloděje?

Nakoupit sazenice, oprášit nářadí a zahradní nábytek, vyvětrat a vymést pavučiny. Chalupářská sezona začíná, letos díky počasí možná ještě o něco dříve než loni. Než se ale vrhnete na záhonky, nezapomeňte po zimě zkontrolovat také dveře a zámky. Na co při návratu na chalupu nezapomenout?

Po zimě přichází ideální čas na kontrolu zabezpečení a jeho případné „vylepšení“. I vloni se totiž zloději činili a v chatách a chalupách způsobili škody přesahující 27 milionů. A ačkoliv počet krádeží mírně klesl, pro výši škody to neplatí – ta setrvale roste spolu s tím, jak si majitelé své chaty zvelebují a mnohdy v nich mají druhé domovy. „Roste i profesionalita zlodějů. Stále častěji se jedná o organizované loupeže s předem vytipovanými cíli – osamělý zloděj-amatér je tak spíše raritou. I proto je důležité nepodcenit stav zámků po zimě,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Jarní údržba šetří peněženku

Základem jarní údržby zabezpečení je kontrola všech zámků, které na chalupě máte. A jak na to? Nejdříve ověřte, zda každý zámek lze jednoduše a plynule zamknout, aniž by se zasekával nebo jste museli vyvinout příliš velkou sílu. Pokud někde „narazíte“, můžete zkusit mechanismus ošetřit mazivem. Kromě toho, že mazivo pomůže uvolnit nečistoty, funguje také preventivně a prodlužuje živnost zámků, čímž šetří vaši peněženku. Pokud ale ani promazání nepomůže, raději zámek vyměňte.

Při kontrole nezapomeňte kromě samotných zámků zkontrolovat také dveřní kování a závory s petlicemi. Ty nejčastěji najdeme na vratech, bránách, ale i zahradních domcích nebo bočních vchodech a bývají slabým místem domácího zabezpečení. Často totiž nejsou pevně připevněné, případně pod nimi prkna trouchniví, a výměně se tak nevyhnete. „Vhodnou volbou je bezpečnostní závora či petlice, která je vyrobena alespoň v 2. třídě odolnosti a lépe tak zvládne pokusy o překonání,“ doplňuje Petr Neuvirt z Tokoz. „Závora by měla zvládnout i výkyvy počasí, vlhko nebo letní vysoké teploty. Informace o tom, zda je konkrétní produkt určený do náročných podmínek, by nám měl sdělit výrobce.“ 

Kudy chodí zloděj

Většina majitelů chat je už poučená a ví, že na dveře patří kvalitní zámek. Málokdo ale věnuje stejnou pozornost jak vchodovým dveřím, tak ostatním přístupovým cestám. Zloději přitom většinou hlavním vchodem nechodí a vybírají si hůře chráněná místa. Při jarní kontrole se tak zkuste chvíli vžít do role zloděje a chalupu důkladně obejděte ze všech stran.

„Ochrana majetku začíná už u branky. Čím více překážek totiž musí zloděj překonat, tím roste šance, že pokusu raději zanechá a půjde o chalupu dál,“ upozorňuje Petr Neuvirt.

Zkontrolovat byste měli jak funkčnost brány a kvalitu oplocení, tak další vstupy do chaty – třeba dveře do sklepa či garáže a také všechna okna. Ideálním řešením jsou okenice, které připraví zloději další překážku, případně bezpečnostní folie. Ty fungují navíc také jako vizuální bariéra vůči zvědavým očím.

Kdo uklízí, není překvapený

Není nutné, aby vaše chalupa a zahrada vypadala zvenčí jako z katalogu. Pravdou ale je, že nepořádek okolo domu působí na zloděje jako velké lákadlo. Řadu věcí si mohou nepozorovaně odnést a některé dokonce použít k tomu, aby se dostali dovnitř.

Naučte se s novou sezonou důsledně uklízet. Zahradní náčiní, elektrické nářadí, ale i sportovní vybavení patří do garáží či zahradních domků, a ideálně za bytelný visací zámek. Drobnější věci můžete uzamknout do bezpečnostní bedny nebo využít zamykací systém typu X Safety Box.

Praktický tip:

Ulehčete si správu zámků a klíčů doma i na chalupě se systémem hlavního a generálního klíče. Sjednocené zámky pak budete moci odemykat jediným klíčem – odemknete s ním jak dveře doma, tak na chalupě. Odpadne vám tahání těžkých svazků a vyhnete se infarktovými situacím, kdy až po příjezdu na chatu zjistíte, že klíč leží doma v bytě.

Dobré sousedské vztahy pomohou

Dobrý soused je nad všechny alarmy… Možná trochu s nadsázkou, nicméně udržovat sousedské vztahy na přátelské úrovni se vám mnohokrát vrátí. Soused může obhlédnout chalupu, když tam zrovna nebudete, a dát vám vědět třeba ve chvíli, kdy si všimnou poškozených oken nebo dveří.

Chalupáři-samotáři se na sousedy spolehnout nemohou, ale využít lze třeba moderní informační systémy, jako je například Munipolis. Zjistěte si, zda jej vaše obec využívá, a zaregistrujte se k odběru novinek. Budete tak v obraze, i když na chalupě nejste, a dozvíte se včas jak o živelních pohromách, tak pohybu podezřelých osob.

Produktové tipy:

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů, motorek či skútrů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Bezpečnostní závora Tokoz UZ Pro 220

Bezpečnostní uzamykatelná závora certifikovaná v 2. třídě odolnosti. Odolá přeřezání, odvrtání a páčení.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-220-PRO-A-1-KS-K-_d2496427_11047.aspx

https://eshop.tokoz.cz/Gama-PRO-50-8-CS-cerna-blistr-a-8ks-_d27928567_11047.aspx

Bezpečnostní visací zámek je certifikovaný v 3. třídě odolnosti. Zámek zvládne i náročné klimatické podmínky, takže je ideální na zajištění vrat nebo zahradních domků a kůlen. Krytý oblouk je odolný proti přestřihnutí, přeřezání a vypáčení a tělo zámku zvládne odrazit pokusy o odvrtání nebo rozbití.

Cylindrická vložka Tokoz Tech

https://eshop.tokoz.cz/Cylindr-vlozka-TOKOZ-TECH-_d345446454_11047.aspx

Vložka je certifikovaná v 3. bezpečnostní třídě a je vysoce odolná proti planžetování, bumpingu, odvrtání či odlomení. Hodí se na různé šířky dveří a lze ji sladit do systému hlavního a generálního klíče, a usnadnit si tak správu zabezpečení i počet klíčů, které u sebe musíte nosit. Díky příznivé ceně okolo jednoho tisíce korun s ní tak můžete výrazně vylepšit zabezpečení nejen své chalupy, ale i bytu či bytového domu. Cylindrická vložka Tech využívá patentované řešení s odolnými lamelami a integrovanou kuličkou, které eliminuje třetí a výrazně prodlužuje životnost vložky.

Mazivo 3 v 1

https://eshop.tokoz.cz/visaci-zamky/357-mazivo-3v1.html

Mazivo na bázi ethanolové směsi s polárními a glycerinovými aditivy se hodí na běžnou údržbu v průběhu celého roku. Mazivo umí zámek namazat, vyčistit i rozmrazit. Roztok stačí jednoduše nastříkat do otvoru zámku a nechat působit účinnou látku.