Cestovatelský tip HoppyGo: Jak a kde se rozloučit s rokem 2020

Oslavy Nového roku letos proběhnou vzhledem k bezpečnostním vládním opatřením zcela netradičně. Není však třeba věšet hlavu, můžeme dát sbohem roku 2020 i jinými způsoby. Pro inspiraci vám představíme několik možností, jak a kde si užít Silvestr i v této době.

A pokud potřebujete pro vaši rodinu velké auto, nebo chcete vyrazit v novém, platforma pro sdílení aut HoppyGo nabízí levný a jednoduchý způsob zápůjčky, kde v nabídce naleznete více než 2 000 modelů nejrůznějších značek. Zvolit můžete např. komfortní SUV nebo kombík s nízkou spotřebou a dostatkem místa pro všechny členy vaší rodiny, případně jakýkoliv jiný vůz splňující vaše potřeby. A nyní už se pojďme podívat na vybrané tipy.

Silvestr na túře

Túry a výšlapy na Silvestra nebo na Nový rok jsou celkem známou záležitostí a byť letos organizované akce tohoto typu neproběhnou, není důvod někam nevyrazit po vlastní ose.

Pokud se rozhodne oslavit konec roku 2020 na nějakém kopci, nezapomeňte se na takový výlet „vyzbrojit“ kvalitním oblečením, čelovkami a dobrou obuví.

Milešovka

V minulosti považována za nejvyšší horu českých zemí, Milešovka je skvělou destinací na pěší výlet. Se svými 836 m. n. m. to není žádný velikán, vynahrazuje to ale nádhernými výhledy na Krušné hory, Krkonoše, Prahu či Šumavu. Za dobrých podmínek jsou vidět i Alpy.

Na její vrchol vede několik pěších tras. Můžete začít v obci Milešov, odkud se po červené značce dostanete až k observatoři. Tato varianta je ale poměrně strmá. Pokud byste chtěli zvolit snazší cestu, začněte v Černčicích nebo Bílém Újezdě a dejte se po modré.

Nezapomeňte také teplé oblečení, Milešovka je totiž největrnějším místem České republiky a každoročně zaznamenává nejvyšší počet bouří v tuzemsku.

Písek a Mehelník

Nedaleko od Písku se každý rok pořádá tradiční výstup na místní dominantu, horu Mehelník. Bohužel jako jiné akce je organizovaný pochod letos zrušen. Vy můžete uctít tradici i tak a jít na túru po vlastní ose.

Velký Mehelník je se svými 633 m. n. m. nejvyšším bodem Píseckých hor a nabízí krásné výhledy do okolí. Navíc historie tohoto kopce je velice zajímavá, podle archeologických nálezu byl tento vrcholek osídlen v pozdní době kamenné a následně době bronzové.

Cest na vrchol je celá řada. Doporučujeme trasu naplánovat tak, abyste prošli i větší část Píseckých hor.  Stojí to za to. Výlet můžete kombinovat i s návštěvou Písku, který se pyšní nejstarším dochovaným mostem v ČR.

Brno a Babí Lom

Kousek za Brnem v Drahanské vrchovině najdete horu Babí Lom s rozhlednou na vrcholu. Ta je přístupná i za současných podmínek. Odměnou za výšlap je krásný výhled na Českomoravskou vrchovinu, Ždárské vrchy i část Brna se Špilberkem. Vsadíme se, že na silvestrovské ohňostroje v moravské metropoli bude odsud hezký pohled.

Na Babí Lom se dostanete nejlépe z obce Lelekovice. Odsud vyrazíte po červené značce a zhruba dvoukilometrové stoupání vás dovede až k rozhledně.

Silvestr na běžkách

Sjezdovky jsou zavřené. O to je větší důvod vyrazit do bílé stopy. Díky klesajícím teplotám se zlepšují podmínky a my si myslíme, že oslavit Silvestra na běžkách je skvělý nápad.

Jizerská magistrála

Pokud běžky, tak Jizerky. Jizerská magistrála je v podstatě volbou na jistotu. Pohoří nabízí zhruba 180 kilometrů běžeckých tras a ideální kombinaci tu najdou začátečníci i pokročilí. Trasy jsou navíc pravidelně strojově udržovány, nemusíte tak míst strach, že budete muset prošlapovat nové cesty.

Můžete si vybrat z několika nástupních míst. Nejznámější je jistě Bedřichov, můžete zkusit vyrazit také například od přehrady Souš, Hrabětic, Smědavy, Jizerky nebo Horního Polubného. Mapu magistrály najdete tady.

Kladské pomezí

Kraj, který nadchne členitou krajinou s fotogenickými zákoutí, systémem historických opevnění a krásnými výhledy by neměli opomíjet ani milovníci běžek. Za dobrých sněhových podmínek nabízí region zhruba 300 kilometrů upravovaných tras.

Okruh si zde může najít každý podle svého gusta a popis jednotlivých tras naleznete tady.

Lužické hory

Výborná dopravní dostupnost a slušné běžecké tratě – to je určitě pár důvodů proč strávit Silvestr v Lužických horách. Za dobrého počasí si navíc budete moct vychutnat nádherné výhledy na Jizerské hory, Ještěd nebo třeba České Švýcarsko.

Tratě najdete v blízkosti obcí Polevsko, Kytlice nebo Svor. Mapa místních bílých stop je k vidění zde.

Silvestr s dětmi

Chcete si užít Silvestr se svými ratolestmi, ale nevíte, kam za současných podmínek můžete s dětmi vyrazit? Pro inspiraci vám představíme několik aktivit, které si vaše děti opravdu užijí a jsou přístupné i teď.

Pohádkové stezky pro ty nejmenší

V tuzemsku je řada stezek určená pro malé děti. Tyto trasy chytře kombinují tzv. pohádkové zastávky a naučné texty ve formě tabulek kolem cesty. Typicky měří pouze pár kilometrů a jsou vhodné také pro kočárky.

Pohádkové stezky je možné najít opravdu ve všech koutech Česka. Například v Krkonoších najdete stezku Malé Úpy, na Vysočině Putování malého človíčete nebo na Šumavě Pohádkovou zemi Brčálník. Tímto ale výčet nekončí, podobná místa najdete i na Mostecku, Hradecku nebo Bruntálsku.

Rybolov pro děti

Na rozdíl od jiných aktivit je rybolov za současných podmínek povolen, což nás přivádí k další možnosti, jak oslavit konec roku (nebo jeho začátek).

Na Pardubicku můžete vyrazit do areálu Lazní Bohdaleč. Nachází se zde soukromý revír plný ryb. Za 150 Kč získáte povolenku a můžete si půjčit i vybavení. Ryby se vždy po chycení vrací zpět do vody.

Sochařská výstava pod širým nebem na Kokořínsku

Chybí vám galerie a muzea? No tak upřete zraky ke svým monitorům, neboť následující místo budou milovat děti i milovníci umění. Hluboko v kokořínských hvozdech se totiž nacházejí neuvěřitelná sousoší, která jsou vytesaná přímo do místního pískovce sochařem Václavem Levým.

Malá oblast v kokořínských lesech schovává celou řadu impozantních děl. Mnoho z nich vyobrazuje známé osobnosti z historii českých zemí, najdete tu například Jana Žižku nebo blanické rytíře.

Další detaily včetně instrukcí, jak se na místo dostat najdete zde.

HoppyGo nabízí i další cestovatelské tipy a konkrétní aktivity napříč ČR

A pokud si projít více možností, HoppyGo poskytuje i další cestovatelská doporučení a konkrétní aktivity se zaměřením na zimní sezónu. Unikátní výběr na https://dovolenadoma.hoppygo.com/ je sestaven ve spolupráci s cestovatelskými portály Travelking.cz a OutdoorTrip.cz a nabízí více než 500 doporučení, takže si vybere opravdu každý. Na cestu si pak uživatelé mohou zvolit vůz, který bude nejlépe splňovat požadavky cesty. Platforma pro sdílení aut HoppyGo nabízí více než 2 000 vozidel nejrůznějších značek, a kromě širokého výběru je velkou výhodou HoppyGo rychlost a jednoduchost celého procesu výpůjčky. Není potřeba podepisovat žádné dlouhé smlouvy a zákazníkovi stačí rychlá registrace se snadným ověřením dokladů. V případě dlouhodobých pronájmů na více dní navíc mohou uživatelé využít výhodný slevový program. V ceně zápůjčky je vždy zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika.