Český konzultační byznys roste. RSM loni stoupl obrat ke 380 milionům, tahounem je technologická divize a outsourcing účetnictví

Praha, 31. března 2022

Poradenskému byznysu se v neklidných letech globálně daří, Česko nevyjímaje. Rostla i RSM, jedna z největších poradenských společností v českých rukou, jejíž obraty poprvé překonaly hranici 375 milionů korun. A to především díky digitální transformaci českých firem, kterou urychlila koronavirová krize. Poptávka je zejména po IT systémech a kompletnímu outsourcingu účetnictví. Celosvětově pak RSM rostla nejrychleji z TOP10 oborových společností.

Obrat české a slovenské RSM loni stoupl o 13 milionů na 377 milionů korun, tedy zhruba o 4 %, což je i s ohledem na dopady koronavirové krize v segmentu středních firem očekávaný výsledek. Globálně síť RSM rostla ještě rychleji – o 15,8 %, přičemž u ní se hlavním tahounem v reakci na změny stal především poradenský byznys. Celosvětové tržby tak loni poprvé přesáhly hranici 7 miliard dolarů – konkrétně se souhrnný obrat zvýšil na 7,26 miliard dolarů. V kategorii velkých konzultačních firem se RSM navíc stala nejrychleji rostoucím subjektem.

“Nejen v Česku, ale ve většině západního světa důležitost segmentu malých a středních firem posiluje. A také střední a velké tuzemské společnosti dozrávají do fáze, kdy strategická rozhodnutí nechtějí dělat bez vhodného partnera po boku. I s ohledem na neklidné dění ve světě věřím, že i v Česku brzy proto poroste síť RSM stejným tempem jako ve světě,” věří Monika Marečková, Managing Partner RSM CZ & SK.

V Česku a na Slovensku za růstem stojí především technologická divize RSM, provazující konzultační a IT byznys. V současnosti generuje již pětinu veškerých příjmů. Poskytuje například kompletní služby pro přechod firem do cloudu, implementaci podnikových systémů, ochranu dat nebo zajišťování zákaznické podpory. Pro řadu firem však zajistila kompletní technologickou a digitální transformaci jejich provozů. 

Její obraty za jediný rok vyrostly o více než 17,5 milionu korun na 78 milionů. Outsourcing firemního a mzdového účetnictví se na obratu podílelo skoro 65 miliony, daňové nebo transakční poradenství pak takřka 45 miliony. Tým české a slovenské RSM se rozšířil na více než 250 kolegů.

Klientské portfolio se i v loňském roce zaměřovalo především na středně velké společnosti. Ty tvořily příjmy ze 70 % a do této kategorie spadá 987 z celkových 1 410 klientů RSM CZ & SK. Mezi největší klienty RSM i nadále patřily česká pobočka IBM, sítě hotelů Marriott či OREA, provozovatel a vlastník obchodních center Unibail-Rodamco-Westfield, supermarkety Albert nebo CPI Group či další původně česká unicorn investice Emlifi. 

“Pokud něco definuje rok 2021 pro středně velký český byznys, pak jsou to investice firem do outsourcingu a digitální transformace. Nedostatek pracovní síly, ale i nutnost převést provozní procesy do digitální podoby vytvořily nejsilnější poptávku po komplexních IT službách za posledních dvacet let, zároveň se dnes minimu středních firem vyplatí držet například vlastní inhouse účetní oddělení,” zmiňuje Monika Marečková. “Bez přehánění se dá říct, že to, co jindy firmám trvalo desetiletí, zvládly nyní během pouhých dvou let. A pro řadu firem digitalizace i příklon k outsourcingu může znamenat vyloženě generační posun, který dá základ pro rychlý růst a vyšší konkurenceschopnost v dnešní neklidné době.”

Mzdy a daně bez papírů

Tento trend ostatně definuje i letošní misi RSM. Kromě výrazného posílení slovenského trhu, jehož pobočku nově vede Juraj Polák, někdejší regionální manažer ManpowerGroup Slovakia, hodlá RSM růst s pomocí digitálních nástrojů v podstatě všech oblastech. Pomáhat mu mají především investice do vlastních nástrojů, jako je například mzdový a personální systém Nugget SW, který dlouhodobě vyvíjí a který patří mezi největší softwarová řešení na českém trhu, nebo Payminator, aplikace, která i pro úplné laiky zjednodušuje roční zúčtování daní.

Právě v nástrojích, které zjednoduší byrokracii v rámci účetních úkonů a ušetří Česku stovky tisíc kvalifikovaných hodin ročně, vidí totiž RSM budoucnost svého byznysu. Na investice do startupů, které mohou firmy zbavit papírování a z neproduktivních hodin opět udělat produktivní, má v letošním roce RSM CZ vyčleněno několik desítek milionů korun.


“Asi není třeba nikomu vysvětlovat, jak byrokratické je v některých oblastech Česko. Chytří lidé tu proto ve firmách často tráví čas prací, kterou zvládne chytře navržená aplikace. Účetnictví, které má navíc specifickou legislativu v každé zemi, bohužel často nebývá tím nejvíce sexy oborem pro startupovou scénu. Přesto se dotýká každé firmy v Česku a každé technologické zlepšení v této oblasti má tak reálný dopad na efektivitu,” zmiňuje Monika Marečková. “Budeme tedy průběžně investovat do ‘nudných startupů’, které však mají velkou ekonomickou roli s vizí digitalizovat maximum možné provozní agendy českých firem.”