Češi si stále častěji konfigurují nový počítač sami, třetina si ho i sama sestaví

Čeští zákazníci se postupně odklání od nákupu počítačových sestav s předem danou konfigurací a dávají přednost vlastnímu výběru jednotlivých komponent. Tento trend potvrzuje meziroční srovnání dat společnosti CZC, která nabízí jak okamžitě dostupné hotové PC sestavy, tak i možnost zakoupit počítač prostřednictvím Konfigurátoru PC sestav. Vlastní PC sestavu podle svých potřeb si tak mohou navrhnout i laici.

Zájem o využití konfigurátoru meziročně vzrostl přibližně o 100 % a spolu s poklesem zájmu o koupi prodejcem předem definované počítačové sestavy potvrdil, že povědomí Čechů o technologiích roste. Velká část zákazníků dokáže zhodnotit své potřeby výkonu a úložné datové kapacity a dává přednost vlastnímu návrhu počítače v kombinaci s individuálně zvolenou skříní. Technické dovednosti Čechů potvrzuje také fakt, že přibližně jen dvě třetiny zákazníků si po zkombinování jednotlivých dílů zvolí možnost postavit sestavu zkušeným technikem. Zbylá třetina si počítač kompletuje vlastními silami a poměr svépomocně stavěných počítačů meziročně pomalu roste.

Geekům, kteří si chtějí kompletaci zajistit sami, mohou pomoct například nové streamy ze stavby počítačů na Twitch kanálu CZC, na nichž technik kompletuje s příslušným komentářem celého postupu a odpovídáním na otázky sledujících vždy jednu ze sestav objednaných přes konfigurátor. Ohlasy zákazníků zároveň potvrdily, že streamy slouží geekům často i jako dobrá inspirace při výběru všech potřebných položek v konfigurátoru.  

„V CZC se dlouhodobě zaměřujeme nejen na samotný prodej elektroniky, ale také na související služby a přidanou hodnotu, což nás odlišuje od ostatních prodejců. Právě proto nabízíme již od roku 2020 unikátní službu, která umožňuje zákazníkům sestavit si kompletní počítačovou sestavu v závislosti na vlastních potřebách, a také možnost následné odborné montáže počítače. Konfigurátor provede zájemce postupně výběrem jednotlivých položek od procesoru až po zdroj a díky propracovanému algoritmu, který stále vylepšujeme, vybírá vzájemné kompatibilní díly a nedovolí zapomenout vybrat žádnou nezbytnou položku, jako je například chladič procesoru“, konstatuje Milan Novosad manager montážního oddělení společnosti CZC.

Konfigurátor PC sestav je dostupný na stránkách CZC.cz v sekci „Počítače, notebooky“.