Červená čočka – jediná luštěnina, která vás nenafoukne

Červená čočka je hitem poslední doby a neměla by chybět ani ve vašem jídelníčku. Je totiž bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Obsahuje zinek, železo, fosfor, vitamín B6 nebo selen. Vláknina obsažená v červené čočce povzbuzuje činnost střev, ale zároveň červená čočka jako jediná luštěnina nenadýmá. Je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá postupnému uvolňování glukózy do krve. Hodí se i při redukční dietě, kdy dokáže zasytit na poměrně dlouhou dobu. Doporučuje se těhotným a je vhodnou součástí jídelníčku pro děti od cca devátého měsíce.

Existuje nespočet způsobů, jak naložit s červenou čočkou v kuchyni. Například v Indii tvoří červená čočka tradiční součást zeleninového kari. Hodí se však nejen do zeleninových jídel, ale i studených salátů. Výborné jsou také polévky z červené čočky nebo lehce stravitelné pomazánky. Samozřejmě si ji můžete připravit klasicky jako čočku hnědou – uvařit, podusit na másle, přidat bobkový list a zahustit. Pro obarvení i vylepšení chuti stačí přidat trochu kurkumy.

Červená čočka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Na rozdíl od té hnědé ji nemusíte namáčet a uvaříte ji za pouhých deset až patnáct minut Červená čočka má sklon k rozváření, což ale může být naopak pozitivum, pokud se z ní chystáte připravit krém, pyré či pomazánku.

Červenou loupanou čočku Probio BIOHARMONIE 500 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 59,90 Kč.

Červenou čočku LAGRIS 500 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 35,90 Kč.

Červenou čočku Menu Gold 450 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 34,90 Kč.

Červenou čočku půlenou Country Life 500 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 69,90 Kč.

Tureckou červenou čočku Druid 400 g si můžete zakoupit na Kolonial.cz za cenu 49,90 Kč.

Menu Gold Čočka červená Druid Turecká čočka červená 1Probio BIOHARMONIE Čočka červená loupaná Druid Turecká čočka červenáLagris čočka červenáCountry Life Čočka červená půlená