Automobilové ikony hollywoodského filmu

Pořádný automobilový film se neobejde bez divoké honičky, zpěvu pneumatik, a především burácení motorů. A že hvězdy stříbrného plátna nemusí být jen herci, tak o tom svědčí celá řada ikonických automobilů, které jsou neodmyslitelně spjaty s konkrétními filmy. Například Aston Martin a agent 007, Ford Mustang a legendární Bullittův případ nebo třeba Chevrolet Camaro a série Transformers či dnes už klasika v podání Mr. Beana a jeho Mini. Pokud tedy hledáte inspiraci pro večerní film a patříte mezi fanoušky aut, určitě se s námi pojďte podívat na výběr TOP 5 automobilových ikon světové kinematografie. A pokud se budete chtít do role hlavních hrdinů více vcítit, můžete si ikonické vozy jednoduše zapůjčit na platformě pro sdílení aut HoppyGo.

Aston Martin a agent 007

Spojení agenta Jamese Bonda a modelů Aston Martin je dnes již naprosto ikonické a i přesto, že britský agent vystřídal během své kariéry celou řadu luxusních vozidel, pravděpodobně si většina lidí vzpomene právě na tento vůz. Zejména na skvostný model DB5 z 60. let z filmu Goldfinger, ve kterém James Bond řídil vůz značky Aston Martin vůbec poprvé. Bondovo auto však pochopitelně nebylo ze sériové výroby a technické oddělení britské tajné služby MI6 přidalo např. neprůstřelná skla, kulomety, vystřelovací sedadlo spolujezdce nebo otáčivou poznávací značku. Tu údajně vymyslel sám režisér Guy Hamilton, kterého pravidelně obtěžovaly pokuty za parkování. Veškeré úpravy automobilu včetně technických vymožeností přišly produkci filmu na více než 25 000 liber, přitom hodnota vozu byla „pouhých“ 4 500 liber. Pro účely natáčení byly vyrobeny 4 modely, nicméně dokončení filmu přežily jen dva, které se později vydražily za pěkně tučné sumy. Auto, které hrálo ve filmu Goldfinger, se v roce 2010 vydražilo za neuvěřitelných 4,1 milionu dolarů a druhý přeživší (kterého řídil sám Bond na cestách při propagaci filmu) se vydražil dokonce za 6,5 milionu dolarů.

Využití modelu DB5 ve filmu je možná jeden z prvních ukázkových příkladů product placementu, který tehdy ještě nebyl tak běžný, jako je tomu dnes, přesto však fungoval na výbornou. Po uvedení filmu se totiž prodej vozů Aston Martin, a zvláště typu DB5, zvedl dokonce o 50 %. Dnes tak díky Bondovi patří mezi nejslavnější model značky, což není vůbec špatný výsledek vzhledem k tomu, že se automobilka zpočátku zdráhala podílet se na produkci filmu a vůz poskytnout zdarma. Ikonický automobil se následně objevil i v dalších filmech s Jamesem Bondem jako Thunderball, Zlaté oko, Zítřek nikdy neumírá, Jeden svět nestačí i v posledních novinkách Casino Royale a Skyfall. V nabídce HoppyGo si můžete zapůjčit model Aston Martin DB9 z roku 2007 s atmosférickým dvanáctiválcem a výkonem 336 kW. Vůz je k vyzvednutí v Říčanech, nicméně si jej můžete nechat přistavit až před dveře vašeho domu a nastoupit jako skutečný britský agent tajné služby.

Ford Mustang a Bullittův případ

Ford Mustang je sám o sobě natolik ikonický model, že si vysloužil důležitou roli v celé řadě filmových trháků, ať už těch hollywoodských nebo i českých klasik jako třeba „Jáchyme, hoď ho do stroje!“. Pravděpodobně nejslavnější roli však sehrál se Stevem McQueenem ve filmu „Bullittův případ“, kde v legendární honičce pronásleduje černý Dodge Charger. Jedná se o dosud nejdelší automobilovou honičku ve filmové historii, kterou prestižní filmový časopis Premiere označil za vůbec nejlepší všech dob. Tehdy šlo o úplně první natolik úspěšné zpracování zběsilé honičky, která i když trvá přes 10 minut, udrží divákovu pozornost dokonce i v dnešní době počítačových triků. Stupňující napětí scény doplňuje jen zvuk burácejících motorů, který si vyžádal sám McQueen a zakázal tento záběr kazit jakýmkoliv hudebním doprovodem. Podle informací se strmá kopcovitá ulice v San Franciscu musela projet osmkrát, aby mohlo být filmové zpracování tak dlouhé. McQueen se závodními sklony se během natáčení legendární scény nenechal dublovat a jelikož během divoké honičky prokázal kvality auta, tak i v tomto případě product placement zafungoval zcela znamenitě a prodej mustangů se významně zvýšil. 

Samotný Ford Mustang GT z roku 1968, který se používal při natáčení, má velmi zajímavý osobní příběh a za velmi atraktivní cenu (6 tisíc dolarů) se dostal od filmového studia přes jednoho policistu až k jistému Robertu Kiernanovi. Pro Kiernana nebyla sláva vozu natolik zajímavá a nechal jej manželce, která ho používala jako každodenní vozidlo až do roku 1980, kdy mu odešla spojka a vůz zůstal stát v garáži. Rodina dlouho odmítala řadu nabídek na prodej, dokonce i od samotného McQueena. V minulém roce se však syn Roberta Kiernana nakonec rozhodl vůz prodat a vložil ho do aukce, kde se vydražil za 3,4 milionu dolarů, což je doposud nejvyšší částka, která kdy byla za Ford Mustang zaplacena.

V nabídce HoppyGo se nachází k vyzkoušení široká nabídka modelů Ford Mustang páté a šesté modelové generace ve verzích kupé i kabriolet. K vyzvednutí jsou prakticky po celé republice, takže pokud máte zájem si naživo vyzkoušet nezkrotný řev motoru, neváhejte mrknout na nabídku. Doporučujeme však klidnější jízdu než ve filmu Bullittův případ, kde sice nedošlo k úrazu, ale i tak se zničila jedna kamera, kterou během zběsilé jízdy „sestřelil“ padoušský Dodge Charger.

Mini a Mr. Bean & The Italian job

Další dokonalé propojení automobilu s legendární postavou je bezpochyby Mr. Bean a jeho Austin Rover Mini. Pravděpodobně si všichni s Mr. Beanem spojíme komické příběhy, přitroublý výraz, plyšového medvídka Teddyho, že z duše nenávidí tříkolky Reliant Regal a že jezdí ve žlutozeleném Mini. Rowan Atkinson v seriálu řídil několik verzí britského modelu, všechny však vždy navazovaly na původní typ 1 z konce 50. let v typicky zelené barvě s černou kapotou. Beanovo Mini bylo velmi známé už před natáčením, kdy se v 60. letech stalo dokonce jedním z nejpopulárnějších evropských aut. Vyrábělo se až do roku 2000 a celkem se jich prodalo přes 5,3 milionů kusů. Stejně jako u předešlých ikon, tak ani tento vůz neunikl aukčním síním a Mini, které bylo použito ve filmu Bean, bylo jako součást aukce „Ikony a legendy hollywoodských aukcí“ prodáno za 60 000 dolarů.

Mini má podobně jako Ford Mustang důležitou roli ve více slavných filmech jako např. ve filmu Loupež po italsku, který se dočkal hned dvou zpracování v letech 2003 a 1969 (u nás známější spíše jako Prácička v Itálii). V obou zpracováních lupiči ujíždějí policistům v nejsilnějších verzích Mini Cooper S v barvách české trikolory (modré, bílé a červené). V moderním remaku se jedná o novější verze aut, na jejichž výrobu už dohlížela automobilka BMW, zatímco v původní verzi ještě British Motor Company. Zatímco filmaři v roce 1969 upravovali hlavně trasu, kudy zloději ujížděli (např. cestu ze schodů, aby je vozidla zvládla sjet), v remaku úpravy zaznamenaly hlavně vozy. Drobnější kvůli umístění kamer uvnitř i zvenčí, ale i složitější pro scény z metra, kvůli kterým se automobily musely dokonce přepracovat na elektromobily, jelikož město v podzemí zakázalo použít vozy se spalovacím motorem. Celkem se během natáčení použilo 32 vozů MINI Cooper S a jelikož režisér nepovolil kaskadéry, všichni museli absolvovat speciální autoškolu. Jedna z hlavních postav (Charlize Theron) si dokonce musela trénink o dva týdny prodloužit, přesto však měla pro hladký průběh natáčení nakonec připravený model s automatickou převodovkou.

Populární modely Mini, které jsou vyráběné pod taktovkou BMW, si můžete zapůjčit na platformě HoppyGo, která poskytne pestrý výběr modelů s bohatou výbavou v klasických verzích (jako ve filmu), tak i v karoserii kabriolet. Stejně tak zde naleznete modely s automatickou převodovkou a u některých je rovněž možnost auto přistavit až před dveře domu, takže se nemusíte o nic starat a jednoduše nasednout. Příjemnou jízdu!

Chevrolet Camaro a série Transformers

Typický americký muscle car Chevrolet Camaro si pravděpodobně všichni spojíme zejména s úspěšnou sérií Transformers. Vůz představuje jednoho z Autobotů, který má kvůli své žlutočerné barvě přezdívku Bumblebee (čmelák). I když je Bumblebee známý také z komiksu, kde se transformoval ve Volkswagen Beetle, film už sponzorovala automobilka General Motors, a to je nejspíš důvod, proč si hlavní hrdina při výběru svého prvního vozu zvolil právě Camaro a brouka radikálně odmítl. Možnost transformace robota na libovolný dopravní prostředek si oblíbil prakticky celý svět a tento koncept tak slavil úspěch nejen jako komiks a film – Transformers totiž patří také mezi nejúspěšnější hračky v historii.

General Motors na filmu vůbec nešetřil a podílel se na něm opravdu ve velkém. Jen pro první filmový díl poskytl tři verze každého Autobota a zhruba 200 vozů pro finální boj uprostřed města, čímž filmaři ušetřili přes 3 miliony dolarů. Camaro ve filmu je nejdříve starší druhá generace, která se po stížnosti Megan Fox na starší vzhled transformuje do zcela unikátního modelu, který pro film vytvořila automobilka Saleen za 30 dní kombinací designů Chevrolet Camaro od General Motors a Pontiacu GTO.

Film se na prodeji modelů Chevrolet Camaro opět výrazně promítl, a dokonce slavili i bazaristi, jelikož vzrostly také ceny starších verzí, zejména v barevné kombinaci z filmového provedení. Od premiéry filmu následně automobilka GM vytvořila hned několik speciálních edic modelu Camaro. Ty byly inspirovány právě filmovým čmelákem, nicméně chyběl arsenál zbraní a možnost transformace v robota. I v tomto případě nabízí HoppyGo širší výběr, pokud ale chcete takřka skutečného čmeláka, mrkněte na Camaro z pražských Čakovic. Stylová Amerika z roku 2010 nabídne 304 koní a nejhlasitější upravené výfuky Borla, takže si během jízdy opravdu zabzučíte a možná tak upoutáte pozornost i nějaké české Megan Fox.

BMW řady 3 a Kobra 11

I když seriál Kobra 11 pochopitelně nepatří do kategorie hollywodských filmů, nemohl ve výčtu ikonických aut spjatých s kinematografickou produkcí zkrátka chybět. Jedná se totiž o nejúspěšnější německý akční seriál všech dob, ke kterému Semir Gerkhan a BMW řady 3 neodmyslitelně patří, stejně jako James Bond k modelu Aston Martin. Seriál si oblíbili diváci po celém světě, a kromě domovského Německa se vysílal nejen v celé Evropě, ale i USA, Kanadě nebo třeba v Jižní Koreji, Afghánistánu a Vietnamu. O úspěchu svědčí 16 mm film, který se používá pro natáčení a kterého se za dosavadní éru spotřebovalo více než 1 500 km. Pokud bychom tak chtěli zhlédnout všechny natočené díly naráz, zabralo by nám to 14,6 dní.

Kobra 11 je pravděpodobně nejpopulárnější seriál, kde mají auta tak zásadní roli a ve kterém tak byly překonány všechny dosavadní automobilové rekordy v počtu akčních scén. Přestože, nebo možná právě proto, že Semirovo BMW nemá žádnou zvláštní schopnost, jako je tomu v jiných snímcích typu Knight Rider, nebo James Bond, bylo nesčetněkrát zničeno. Kobra 11 je obecně proslulá zejména rychlou jízdou, častými bouračkami a efektními výbuchy. Celkově se tak za dobu natáčení zničilo více než 5 000 aut a na každou epizodu se tak v průměru „spotřebovalo“ přes 13 vozů a zároveň bylo pro každý díl připraveno v rezervě přes 400 ks pneumatik. Pro nespočet nebezpečných záběrů byly často uzavírány německé dálnice a v roce 2005 si filmaři postavili dokonce i jednu vlastní (čtyřproudou se dvěma oddělenými pásy), která byla dlouhá 2,3 km.

Zajímavé je, že i přes akční motiv seriálu se zaměřením na auta tvoří podle statistiky více než polovinu fanoušků ženy, což je možná důsledkem charisma hlavního hrdiny tureckého původu. Semir Gerkhan od druhé série neřídil prakticky jiný model než BMW řady 3, který si mohou fanynky i fanoušci na HoppyGo zapůjčit a vybírat přitom z bohaté nabídky. Konkrétně platforma pro sdílení aut nabízí E46, E90 a F30, tedy takřka všechny modely, které Semir v Kobře 11 řídil.

Kromě legendárních aut filmových trháků nabízí platforma pro sdílení aut HoppyGo více než 2 000 aut nejrůznějších značek, a vedle širokého výběru je velkou výhodou rychlost a jednoduchost celého procesu výpůjčky. Není potřeba podepisovat žádné dlouhé smlouvy a zákazníkovi stačí rychlá registrace se snadným ověřením dokladů. V případě dlouhodobých pronájmů na více dní navíc mohou uživatelé využít výhodný slevový program. V ceně zápůjčky je vždy zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika.

Vedle zápůjček vozů jsou na HoppyGo k dispozici také cestovatelské tipy a konkrétní aktivity se zaměřením na zimní sezónu, které lze podniknout i během bezpečnostních vládních opatření. Cestovatelský portál od HoppyGo na https://dovolenadoma.hoppygo.com nabízí přes 500 variant aktivit včetně více než 60 nových doporučení na nejzajímavější destinace a zážitky spojené s cestováním v České republice. Unikátní výběr možností pro cestování je sestaven ve spolupráci s cestovatelskými portály Travelking.cz a OutdoorTrip.cz, takže si vybere opravdu každý.