Arabica či robusta, espresso nebo turek? Pronikněte do tajů dobré kávy

Nedokážete si představit ráno bez šálku voňavé kávy? Nejste sami – průměrný Čech jí za rok spotřebuje více než 2 kilogramy. Ovšem pryč jsou časy, kdy se pod kávou schovával jen „turek“ nebo instantní nápoj nevalné chuti. Skvělou kávu si s přehledem připravíte i doma, aniž byste museli být velcí znalci.

Arabica i robusta

Od žida, nebo ze spolku? Servírovat kávu jako Maryša v proslulé divadelní hře jistě nechcete. Jak se ale vyznat v nespočtu druhů a odrůd, které dnešní trh nabízí? Nejčastěji se setkáte s pojmy jako arabica či robusta. Arabica tvoří většinu světové produkce, je náročnější na pěstování a obsahuje méně kofeinu, je chuťově bohatší a kvalitnější. Robusta plodí rychleji, je odolnější a obsahuje výrazně víc kofeinu než arabica.

Káva se pěstuje v tzv. kávovém pásu, který nabízí ty nejlepší podmínky a zahrnuje Afriku, Jižní a Střední Ameriku i Asii. Hlavními producenty jsou Brazílie, která ročně vyprodukuje 2,8 milionů tun kávy, Vietnam, Indonésie a Kolumbie. Konkrétní pěstitelský region dodává kávě její charakteristickou chuť a aroma, kterou ovlivňuje i skladování a proces pražení. Pokud si nejste jisti, zda vás zaujme káva z Brazílie nebo to bude spíš Etiopie či Vietnam, vyzkoušejte degustační balíčky, díky kterým se můžete s jednotlivými odrůdami lépe seznámit.

Skladování

Káva se jen tak nezkazí, což je dobrá zpráva. Pokud ji ale budete skladovat nevhodně, rychle ztratí aroma a chuť. Základním pravidlem je nekupovat nadbytečné množství kávy do zásoby. Vybírejte si raději menší balení, která zvládnete brzy spotřebovat, a vyhýbejte se „kilovkám“. Po rozbalení kávu přesypejte do vhodné nádoby. Ideální jsou vzduchotěsné a neprůhledné dózy, které pomohou zachovat aroma a nepropustí dovnitř světlo ani vlhkost.

„Vlhkost je jedním z úhlavních nepřátel dobré kávy, protože ničí její chuť. Proto bychom kávu nikdy neměli skladovat v ledničce, a pokud ji potřebujeme uchovat delší dobu, je lepší ji pečlivě zavakuovat a zmrazit,“ doplňuje Petr Souček, expert na nápoje z Košík.cz.

Jak oslnit domácí kávou

Abyste sobě nebo svým hostům připravili výbornou kávu, nemusíte mít doma kávovar za desetitisíce a baristický kurz k tomu, stačí dodržovat základní pravidla. Kávu si vždy namelte až těsně před přípravou a hrubost mletí přizpůsobte druhu kávy, na který se chystáte. Teplota vody na přípravu by neměla přesáhnout 90°, vroucí voda způsobí, že káva zhořkne. Používejte měkkou vodu, tvrdou přefiltrujte v konvici. Nebojte se vyzkoušet alternativní způsoby přípravy, třeba french press, aero press nebo moka konvičku, ve kterých lze kávu připravit velmi jednoduše. Milovníci turecké kávy – pozor, nezaměňujme za turka, kterého známe z českých domácností – si určitě oblíbí džezvu, v níž se káva připravuje v arabských zemích.

Káva a zdraví

Je káva zdravá? Jako u mnoha jiných potravin i zde platí, že všeho s mírou. Káva obsahuje kofein, který stimuluje náš mozek a zrychluje metabolismus. Konzumace kávy oddaluje únavu a zvyšuje výkon – i proto je kofein součástí řady dalších povzbuzujících nápojů.

Kromě kofeinu najdeme v kávě také vitaminy B2, B5 či B3 a další zdraví prospěšné látky včetně množství antioxidantů. Ty působí příznivě jako prevence neurogenerativních onemocnění včetně Parkinsonovy choroby nebo Alzheimerovy nemoci. S pitím kávy bychom to ovšem neměli přehánět a udržet denní „příjem“ maximálně na 3-4 šálcích.

„Lidé s citlivějším žaludkem nebo ti, kteří nesnesou kofein, mohou sáhnout po některé z alternativ, jakými jsou produkty z obilovin. Mezi nejoblíbenější patří kávy pražené z ječmene, žita, špaldy nebo čekanky.“ doplňuje Souček.

Espresso, capuccino či flat white jsou stálicemi kaváren. Jak si je můžete jednoduše „ozvláštnit“ doma?

Cold brew – čerstvě namletá káva přelijte studenou vodou a nechte louhovat až 24 hodin, poté přefiltrujte a podávejte
Espresso tonic – espresso nalijte do sklenice s ledem a vychlazeným tonikem
Redespresso – pozor, nejde o kávu, ale o čaj rooibos připravený stejným způsobem jako espresso
Vídeňská káva – základem je espresso lungo, které doplníte čerstvě vyšlehanou šlehačkou
Alžírská káva – espresso lungo doplňte 20 ml vaječného likéru, přidejte vrstvu vyšlehané šlehačky
Caffé frappé – základem je kvalitní instantní káva nebo espresso, které protřepete v šejkru s ledovým mlékem a kostkami ledu
Ledová káva – caffé frappé nalijte na několik kopečků zmrzliny a ozdobte šlehačkou
Vietnamská káva – do sklenice nalejte kondenzované mléko, přidejte silnou kávu a led