10% nárůst krádeží motocyklů s průměrnou škodou kolem 55 000 korun

Radost ze začátku letní sezony hatí nepříznivé údaje policejních statistik. Z nich totiž vyplývá, že v letošním roce již bylo odcizeno o 8,6 % více motocyklů než za stejné období loni, celková škoda navíc meziročně stoupla o celých 37 %. A start motorkářské sezony tento trend s přihlédnutím k loňským výsledům pravděpodobně ještě prohloubí. Na pozoru by se měli mít také motoristé, kteří ukládají své sezonní pneumatiky například na chatu nebo chalupu, kde se mohou stát snadným terčem zlodějů.

Přestože Policie ČR zveřejní statistiky za březen až v polovině tohoto měsíce, na základě dosavadních dat můžeme udělat alespoň základní prognózu. Zatímco v roce 2013 bylo za první dva měsíce ukradeno necelých šest desítek motocyklů a průměrná škoda činila 44 224 korun, letos to bylo o 8,6 % více a průměrná škoda činila dokonce 55 762 korun. Březnová statistika tak velmi pravděpodobně přesáhne 10% nárůst.

„Zvyšující se počet krádeží motocyklů se přímo úměrně odráží v poptávce po nejrůznějších typech zabezpečení. Standardem se stávají kotoučové zámky s alarmem, lankové zámky nebo řetězové zámky třetí a vyšší bezpečnostní třídy,“ uvádí Jitka Vozábová, marketingová specialistka segmentu motoproduktů společnosti TOKOZ. Ta patří mezi přední dodavatele zabezpečovacích mechanismů pro motocykly a pro letošní rok představila několik zásadních novinek, které se vyznačují dobrým poměrem ceny a výkonu.

MOTO zámek s alarmem na kotoučovou brzdu

Tělo zámku je z odolného zinkového odlitku vybaveného pohybovým a otřesovým čidlem, které při manipulaci bez klíče spouští alarm s hlasitostí 110 db. Průměr zámkového čepu je 7 milimetrů a celková délka zámku pouhých 95 milimetrů. Zámek je dodáván s textilním pouzdrem, které kromě dvou klíčů obsahuje také náhradní balení LR44 baterií.
Na základě zákaznické poptávky je zámek lakován čtyřmi barevnými odstíny, které vychází z hlavních barevných odstínů karoserií motocyklů – odstín lesklého chromu, černé, červené a žluté.

  • Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 459 Kč

Kódový lankový zámek k zabezpečení helmy s LED osvětlením

Jednoduchý kódový lankový zámek pro zabezpečení helmy je doplněn ocelovým lankem v plastovém potahu o celkovém průměru 12 mm a délce 1 metru. Plastový potah je navržen tak, aby chránil uzamykané předměty proti oděrkám. LED osvětlení umožňuje manipulaci s kódovým číselníkem i ve tmě.

  • Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 219 Kč

Řada X SAFETY BOX pro ochranu motocyklu v garáži poslouží i při skladování disků se sezonními pneumatikami

Zámky s podlahovým kotvením z řady X SAFETY BOX, které majitelé motocyklů pravděpodobně velmi dobře znají, lze využít také pro samostatné zabezpečení disků se sezonními pneumatikami. Jarní měsíce totiž pravidelně vykazují nárůst počtu krádeží vloupáním do chat nebo chalup, kde motoristé pneumatiky často skladují. Vzhledem k tomu, že kvalitní zimní pneumatiky paří k artiklům, které zloděj dokáže i v létě jednoduše zpeněžit, je samostatné zabezpečení na místě.

  • X SAFETY BOX III: Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 1 930 Kč
  • X SAFETY BOX IV: Cena s DPH na e-shopu TOKOZ: 3 650 Kč

 

Krádež bývá dílem okamžiku, i malá zábrana může pomoci

Dodatečné zabezpečení majetku je v rámci řešení celého bezpečnostního štítu často opomíjené. Přitom jsou to právě dodatkové zámky, jež lze pořídit za cenu v řádech stokorun, které mohou zloděje v jeho konání odradit. Podle pravidla pěti minut totiž platí, že majetek, ke kterému se zloděj do pěti minut nedostane, je ve většině případů v bezpečí – a to jak na ulici, tak v garáži.