Jak při hledání bydlení nenaletět na podvodný inzerát

Poptávka po nájemním bydlení za poslední dva roky vzrostla dvojnásobně. A s ní i počet podvodných inzerátů, které se snaží vylákat finance z lidí hledajících bydlení. Rájem podvodníků bývají především sociální sítě, kde žijí inzeráty vlastním životem bez jakékoliv kontroly. Jak poznat falešnou nabídku bydlení už při hledání a co by vás mělo varovat během komunikace s majitelem?

O jeden byt určený k pronájmu se dnes „přetahuje“ přibližně 45 zájemců. A převis poptávky nad nabídkou samozřejmě přitahuje také podvodníky, kteří své aktivity v posledním roce ještě zintenzivnili a těží také z toho, že lidé se naučili hledat bydlení převážně online. „Už během covidu se s falešnými inzeráty doslova roztrhl pytel a během posledního roku se jejich počet ještě zvýšil. Momentálně evidujeme třikrát víc podvodných inzerátů, než bylo běžné,“ potvrzuje nárůst podvodných aktivit Lucie Starovičová z portálu Bezrealitky.

Pozor na nízké ceny a zálohy předem

I při hledání nájemního bydlení tak platí „důvěřuj, ale prověřuj“. Prvním varovným signálem může být samotný styl inzerátu. Varovat by vás měla špatná čeština, která může ukazovat na strojový překlad a dílo podvodníka ze zahraničí. Podezřelá je i až příliš výhodná cena, kterou se podvodníci snaží zdůvodňovat třeba složitou životní situací. Varovným signálem je také nátlak na čas a snaha o rychlé předání zálohy bez smlouvy. „Pomyslné červené světlo by se vám mělo rozsvítit v případě, že se majitel vyhýbá osobnímu setkání a nechce vám sdělit své osobní údaje. Podvodníci často využívají byty z krátkodobého ubytování, které vydávají za vlastní a jsou schopni k nim na dálku předat i falešné klíče. Samozřejmě oproti záloze, kterou už napálený zájemce neuvidí,“ upozorňuje Starovičová.

Jak sehnat bezpečný pronájem?

Jak se tedy při hledání bydlení nespálit? Zlaté pravidlo zní jasně – vždy trvejte na osobní prohlídce. Nedbejte na výmluvy majitele, že je časově zaneprázdněný, a nenechte se odbýt fotografiemi a 3D prohlídkou. Pro získání představy o bydlení je skvělá, nicméně byt si vždy prohlédněte i naživo. Ověřte si, zda byt, který jste si vyhlédli, skutečně patří osobě, s níž komunikujete – nejjednodušší cesta je přes katastr nemovitostí. A nebojte se i trochu „googlit“ a projet jméno majitele v dostupných databázích – exekuce by pro vás měla být výrazným varováním.

Na sítích opatrně

Rájem podvodných nabídek jsou především sociální sítě. Inzeráty zde neprocházejí žádnou kontrolou a nemáte tak jistotu, že nabídku či majitele už někdo prověřil. I proto můžete narazit na podvodné inzeráty, které by na realitním portálu neobstály, ale na sítích mají volné pole působnosti a nalákají desítky zájemců. Při hledání bydlení byste proto měli být obezřetní a nenechat se zlákat vidinou rychle sehnaného bydlení. Pokud si nejste jisti, využijte raději nabídku realitních serverů, kde inzeráty procházejí kontrolou. „Máme vlastní automatický systém, který vyhodnocuje rizikové inzeráty a dokáže nás upozornit na 99 % podvodných nabídek – ty se tak k zájemcům ani nedostanou. Veškerá komunikace navíc probíhá na interní platformě, kde je možné podezření na podvod nahlásit a dát tak vědět všem zájemcům, kteří na konkrétní inzerát reagovali,“ dodává za Bezrealitky Starovičová.

Varovné signály aneb Na co dát pozor

  • Cena je výrazně nižší než srovnatelný byt
  • Pronajímatel spěchá, naléhá na rychlý pronájem
  • Pronajímatel vyžaduje platbu zálohy ještě před prohlídkou
  • Pronajímatel odmítá prohlídku
  • Pronajímatel odmítá způsob komunikace doporučený inzertním portálem
  • Pronajímatel komunikuje pouze po e-mailu nebo přes třetí osobu
  • Pronajímatel odmítá vzájemnou výměnu telefonních čísel
  • Pronajímatel odmítá vzájemné předložení dokladu totožnosti