9 důvodů, proč lidé stále víc prodávají svépomocí

Obliba prodeje nemovitostí bez realitní kanceláře stoupá. Jen v druhém čtvrtletí letošního roku si lidé napřímo prodali 2,5× víc nemovitostí než vloni a počet prodaných domů meziročně stoupl o 73 %. Přímému prodeji nahrává i situace na realitním trhu, kdy poptávka převyšuje nabídku a velkou roli hraje rychlost. Jaké jsou další důvody odklonu od realitních makléřů?

Rychlost prodeje

Při hledání nového bydlení je rychlost klíčová. Byty k prodeji mizí doslova pod rukama – 15 % bytů najde kupce nejpozději do dvou týdnů, přičemž v nejžádanějších lokalitách jde spíše o dny. Proto zájemci o bydlení hledají co nejrychlejší způsob, jak majitele oslovit, a tím je právě přímý prodej.

Mobilní aplikace

Klasický způsob inzerování na webu už zájemcům o nové bydlení nestačí. Chtějí mít aktuální nabídku po ruce a reagovat na nové inzeráty obratem, ideálně přes mobilní aplikaci. Potvrzuje to i Hendrik Meyer, CEO portálu Bezrealitky, který se specializuje na přímý prodej nemovitostí. „Mobilní aplikace ještě zjednodušuje a urychluje kontakt mezi zájemcem a majitelem nemovitosti. Propojí se jednoduše přes chat a prohlídku si domluví obratem.“

Snazší komunikace

Jakmile do komunikace mezi zájemcem a majitelem vstoupí třetí osoba, může docházet k nedorozuměním a ve výsledku i ke zbytečným průtahům. Pokud má majitel více zájemců, dá pak přednost tomu, se kterým se je schopný dohodnout jednodušeji, bez prodlev a komunikačního šumu.

Prostředník jako rušivý element

Majitelé nemovitostí už pochopili, že prostředník v podobě realitního makléře jim nepřináší žádnou přidanou hodnotu. Nemovitost zvládnou prodat sami a přímý kontakt se zájemci přispívá k rychlejšímu uzavření smlouvy. Navíc otevírá prostor pro vyjednávání a snazší domlouvání detailů transakce.

Kompletní služby na jednom místě

Trend všech služeb na jednom místě se dotknul i realit. Kupující i prodávající chtějí vyřešit prodej co nejrychleji, bez poptávání advokátních služeb nebo vyřizování přepisu na úřadech. Portály na přímý prodej nemovitostí reagují na poptávku nabídkou balíčků služeb na míru, které zahrnují vše – od odhadu nemovitosti přes nafocení nemovitosti a ověření bezdlužnosti až po tvorbu smluv.

Tlak na cenu

V době, kdy se ceny realit drží stále nahoře, je přímý prodej ideálním způsobem, jak nemovitost zhodnotit co nejvýhodněji. Odpadá nutnost platit provizi realitní kanceláři nebo se přizpůsobovat jejím podmínkám a cenovým doporučením.

Žádná provize

Průměrná výše provize realitní kanceláři se pohybuje okolo 4 %, ovšem toto číslo zvolna roste. U bytu za čtyři miliony se jedná o nezanedbatelných 160 000 Kč, za něž by klient měl dostat i služby v odpovídající výši. Stále více lidí však raději volí prodej svépomocí, kdy nemovitost prodají zcela bez provize a pokud kupují služby navíc, přesně ví, za co platí.

Reálnější kopírování trhu

Mnohé realitní kanceláře mají nastavenou politiku naceňování nemovitostí, která neodpovídá dynamickému trhu. Do ceny se navíc promítají nejrůznější poplatky a provize. Přímý prodej umožňuje majiteli nastavit cenu jednak podle svých představ, jednak podle reálných tržních cen a přizpůsobovat se měnící poptávce.

Větší kontrola nad prodejem

Ve chvíli, kdy majitel svěří prodej nemovitosti realitní kanceláři, ztrácí nad celým procesem výhradní kontrolu a informace k němu proudí přes prostředníka. Mnohdy tak nerozhoduje o prvním výběru zájemců a ani netuší, jakým způsobem makléř se zájemci jedná. U přímého prodeje získává nad prodejem kontrolu a šance, že nemovitost prodá podle svých představ, je mnohem vyšší.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hendrik_Meyer_Ulice_small