7 tipů na pražská koupaliště

Vysokých teplot se jen tak nezbavíme. Přestože to občas vypadá na déšť, slunce si vždy najde cestu mezi mraky a horké počasí nás tak nejspíše potrápí minimálně do konce prázdnin. Téměř každý tak vezme zavděk pobytem u vody. Nejen pro ty, kteří bydlí v Praze, vybral druhý největší slevový portál a odborník na tuzemské cestování Pepa.cz 7 tipů na vyzkoušená koupaliště. O některých z nich možná dnes uslyšíte poprvé. A navíc pro vás připravil zajímavé informace, které jste o nich určitě nevěděli!

1.

Koupaliště Petynka – jako na dovolené u moře

Otevřená 1072/4, Praha 6 – Střešovice

Petynka je koupaliště ve Střešovicích. Jedná se o rekreačně-sportovní areál, kde naleznete padesátimetrový bazén, brouzdaliště a báječný tobogán. V areálu si dále můžete zahrát stolní tenis a plážový volejbal. Pro děti je k dispozici dětské hřiště. Nechybí ani stánky s občerstvením a plážový bar. U areálu se nachází parkoviště.

Online kamery bazénu a skluzavky:
http://www.koupalistepetynka.cz/kamera/index.php?name=bazen
http://www.koupalistepetynka.cz/kamera/index.php?name=skluzavka

Jak je otevřeno: Přes celé léto od 7:00 do 21:00 hod.

Kudy tam: Pokud nepojedete autem, vydejte se na cestu autobusem. Z Hradčanské se dejte linkou 180 nebo 184 do zastávky Na Petynce. Případně je možné dorazit tramvají 1 nebo 18 do zastávky Sibeliova nebo 22 či 25 na Malovanku.

Kolik za to: Dospělí zaplatí 150 korun, po 16. hodině 120 Kč. Děti do 140 cm platí 80 Kč, po 16. hodině 70 Kč.

Proč Pepa doporučuje?: Koupaliště s příjemně velkým bazénem a perfektním tobogánem na dobře dostupném místě. Navíc pro ty, kteří mají rádi objevování neznámých koutů Prahy, doporučujeme návaznou vycházku starými Střešovicemi – myslím, že budete velmi příjemně překvapeni!

2.

Koupaliště Divoká Šárka – v srdci přírody

Divoká Šárka 41, Praha 6 – Liboc

Koupaliště Divoká Šárka je umístěno 10 minut chůze Šáreckým údolím od hlavní ulice Evropská. K dispozici je bazén s vodou ze Šáreckého potoka. Děti se mohou vydovádět na menším tobogánu, houpačkách, skluzavkách nebo na trampolíně. Dospělí naleznou využití u stolního tenisu, nohejbalu nebo volejbalu. V areálu není nouze o občerstvení.

Jak je otevřeno: Přes celé léto od 9:00 do 19:00 hodin.

Kudy tam: Cesta je opravdu krásná a návštěva koupaliště může být vyvrcholením vycházky – zvládnou ji všechny věkové kategorie. Od stanice Divoká Šárka tramvaje číslo 2 (přestupte na ni například na stanici metra Nádraží Veleslavín) se vydejte po červené turistické.

Kolik za to: Dospělí si připraví 80 Kč, děti do 10 let 30 Kč. Pokud přijedete na kole a chcete ho bezpečně pohlídat, připravte si také symbolických 30 Kč.

Proč Pepa doporučuje?: Rozeklané skály, hluboké rokle. Koupat se v takovém prostředí je zkrátka báječné, ne nadarmo se mu říká nejklidnější koupaliště v Praze! Ty, co rádi tráví čas i mimo vodu, nadchne příjemný trávník, otužilci pak docení příjemnou teplotu vody. Jen pozor – v údolí slunce zapadá o trošku dříve, tak u pozdějšího odpoledne nezapomeňte na deku!

3.

Plavecký stadion Podolí – za plaváním i architekturou

Podolská 74, Praha 4 – Podolí

Online kamera bazénu:
http://www.holidayinfo.cz/cs/camera/podoli

Největší pražské koupaliště v Podolí nabízí dva venkovní bazény a jeden krytý bazén. Venku je dále možné využít venkovní relaxační bazén s tryskami nebo se svézt na tobogánu. Vedle bazénů naleznete také saunu a páru. V areálu je spousta hracích prvků pro děti, dobré občerstvení je v bistru před vstupem do bazénu.

Jak je otevřeno: Podolí je ideální pro ranní ptáčata i noční sovy – otevřeno je od 06:00 do 21:45 hodin.

Kudy tam: Jednoduše – tramvajemi 3 a 17 po nábřeží na stanici Kublov, nebo přívozem P3 od smíchovského lihovaru (příjezdové molo je na Veslařském ostrově).

Kolik za to: 160 Kč od 6:00 do 15:00 hodin, pak 120 Kč, děti 90 Kč a po 15. hodině 80 Kč.

Proč Pepa doporučuje?: Jedná se o místo, kde si na své přijde opravdu každý. Venkovní bazény o různých délkách, vnitřní 50metrový bazén je jediný v Praze. Vířivka, pára, tobogán – to vše za jednu vstupenku. Navíc architektura Richarda Podzemného je úžasná! A věděli jste, že stadion je v bývalém vápencovém lomu, odkud ve středověku pocházelo nejkvalitnější vápno, které údajně posloužilo k vymalování Sixtinské kaple?

4.

Biotop Radotín – pro nadšence trvale udržitelného rozvoje

K Lázním 153 00, Praha 5 — Radotín

Umělé, a přesto plně přírodní koupaliště. Podstata biotopu spočívá v biologickém způsobu udržování čisté vody, bez chemie, za působení vodních rostlin a přírodních ekosystémů ve filtračních lagunách. Nabízí veškeré zázemí, bufet, toalety a dohled plavčíka.

Jak je otevřeno: Pracovní dny 10:00 – 20:00 hodin, o víkendu se začíná už v 9 hodin.

Kudy tam: Projeďte se vlakem! Do Radotína jezdí linka S7 – pokud máte tramvajenku, nemusíte si kupovat lístek. Od nádraží je to deset minut chůze přes Horymírovo náměstí a náměstí sv. Petra a Pavla.

Kolik za to: Záleží na tom, zda dorazíte v pracovní dny, nebo o víkendu. Celodenní víkendový vstup je pro dospělého 140 Kč, po 13. hodině 80 Kč, pod 16. hodině 70 Kč. V pracovní dny zaplatíte stokorunu, 80 korun po 13. hodině a 60 korun po 16. hodině. Děti do 140 cm mají vstup za 50 Kč, pokud nevyužijete nějakou z rodinných slev. A možností je ještě víc, doporučujeme se podívat na oficiální ceník. http://biotopradotin.cz/cenik/.

Proč Pepa doporučuje?: Je úžasné navštívit místo, které bylo před pár lety strašákem celého Radotína. Biotop totiž vznikl na místě bývalého „brownfieldu“ a je jasným důkazem, že když se chce, všechno jde. Na své si přijdou nejen studenti biologie, kteří budou nadšení z celého čisticího systému, ale v podstatě každý, koho příroda alespoň trochu zajímá. A navíc, kde jinde si vyzkoušíte exotickou saunu Kijukiju?

5.

Koupaliště Stírka – blízko u metra

Pod Statky 14, Praha 8 – Kobylisy

Koupaliště na Stírce v Kobylisích nabízí klasický bazén a dětský bazén se skluzavkou. Dále restauraci a občerstvení. Koupání si můžete zpříjemnit volejbalem, fotbálkem nebo pétanquem. Areál nabízí také relaxační aktivity, jako je sauna a masáže.

Jak je otevřeno: Celý týden od 9:00 do 19:00 hodin.

Kudy tam: Metrem C na stanici Kobylisy (při cestě z centra vystupte schody po směru jízdy) a pak pěšky asi sto metrů.

Kolik za to: Dospělí na celý den za 140 Kč, studenti do 15 let 100 Kč, děti do 150 cm 80 korun.

Proč Pepa doporučuje?: Jedná se o dobře schované rodinné koupaliště, jako jedno z mála je přímo u metra. Nachází se v zástavbě rodinných domů, tudíž se tady vždy budete cítit dobře.

6.

Rybník Motol – perfektní pro grilovačku

Křižovatka ulic Zahradníčkova a V úvalu, Praha 5 – Motol

Přírodní koupaliště v Motolském rybníku se skvělou dostupností. K zapůjčení jsou k dispozici slunečníky, rozkládací lehátka a celá řada sportovních potřeb. Koupaliště mívá celoročně dobrou kvalitu vody a je skvělé pro rodinné oslavy nebo akce, které mohou pokračovat i po 20. hodině, kdy se koupaliště uzavírá. Pro děti snadný vstup do vody.

Jak je otevřeno: Celý týden od 9:30 do 20:00 hodin.

Kudy tam: Metrem do stanice Nemocnice Motol a pak 5 minut pěšky, nebo jednu stanici autobusem do zastávky Motol, případně na stejnojmennou zastávku tramvají 9, 10 a 16.

Kolik za to: Dospělí za 60 Kč, děti za 40 Kč. Po 17. hodině zaplatíte polovic!

Proč Pepa doporučuje?: Jedná se o jedno z nejlepších míst, kde můžete grilovat u vody. Navíc za hubičku. K rybníku Motol se dostanete jednoduše – autem či hromadnou dopravou, nakoupit zásoby k celodennímu pobytu je možné v nedalekém supermarketu na Vypichu. Pro ty odvážnější je tu také naturistická pláž.

7.

Podleský rybník – vesnické koupání v Praze

Přírodní park Říčanka, Praha 22 – Uhříněves

Mohl by to být jeden z desítek pražských rybníků, který láká všechny, jimž chybí pravé „vesnické“ koupání. Podleský rybník má ovšem svoji atmosféru a je na krásném a klidném místě. Občerstvení zajistí některá z uhříněvských restaurací.

Jak je otevřeno: Pořád, pokud nepadají trakaře – pak je sice také otevřeno, ale nestojí to za to.

Kudy tam: Vlakem, linkou S9 z Hlavního nádraží – platí na ní pražská tramvajenka. Ze stanice Praha-Uhříněves pak krátkou vycházkou po modré turistické. Anebo na kole po některé z cyklostezek.

Kolik za to: Když se budete chovat slušně a ohleduplně k okolní přírodě, tak nic.

Proč Pepa doporučuje?: Málo známý rybník v nádherném přírodním parku Říčanka. Nemáte-li rádi davy, je to pro vás jasná volba. Z centra města jste tu za půl hodinky a vládne zde klid a mír. Když spojíte koupání s vycházkou, zažijete úžasné odpoledne. Cestou z Uhříněvsi můžete navštívit starý židovský hřbitov, starou panskou oboru, u rybníka se projít sadem anebo alejí chráněných dvacetimetrových dubů, které zpevňují hráz. Budete-li ohleduplní, můžete se navíc vykoupat i se psím kamarádem.

 

rybnik

ranni_koupaliste