7 tipů, jak se připravit na cestu autem

Sezona letních dovolených se rychle blíží a počasí venku již nyní vybízí k rodinným výletům a delším cestám. Cesta autem ovšem může být zrádná. Nekomplikujte si tedy dovolenou tím, že podceníte kontrolu svého vozu, můžete tím ušetřit desetitisíce korun. Přípravu auta na krátký či dlouhý výlet byste proto neměli odkládat. Na co všechno si dát při cestách pozor poradí Jakub Erben, fleet manažer P2P carsharingu HoppyGo.

  1. Mějte vždy v pořádku dokumenty

Může to znít jako banalita, ale zejména pro delší cesty za hranice je důležité mít přichystané všechny potřebné dokumenty, které v případě kontroly budete potřebovat. Jedná se především o:

  • průkaz totožnosti řidiče (řidičský a občanský průkaz řidiče)
  • malý technický průkaz vozidla
  • doklad o povinném ručení
  • doklad o cestovním pojištění
  • formulář záznamu o dopravní nehodě
  • v případě potřeby doklady k přívěsu či přídavnému vozíku
  • optimálně u delších cest asistenční služba
  1. Před cestou si vždy zkontrolujte provozní kapaliny

Před každou delší cestou doporučujeme zkontrolovat stav oleje (vždy se studeným motorem na rovné ploše), chladící kapalinu, vodu v ostřikovači a brzdovou kapalinu. Na opravdu dlouhé cesty doporučujeme mít zásoby těchto kapalin připravené v kufru. Pokud nemáte, tak je seženete na většině čerpacích stanic cestou. Nepodceňujte ani vodu v ostřikovači. Nikdy nevíte, v jakých podmínkách se budete na cestě nacházet a dobrý výhled budete potřebovat vždy.

  1. Mějte v pořádku pneumatiky

Dlouhé cesty jsou náročné rovněž pro pneumatiky. Zkontrolujte si hloubku dezénu a pokud nedosahuje minimálně 1,6 milimetrů, tak jeďte rovnou do servisu pro nové. Porušujete zákon. Pro cesty na dovolenou doporučujeme hloubku minimálně 3 milimetry, přestože některé evropské státy jako Slovensko či Chorvatsko mají v předpisech pouze 1 milimetr. Turisty oblíbené Rakousko má stejná pravidla pro hloubku jako Česká republika. Dále zkontrolujte tlak v pneumatikách. Předepsanou hodnotu najdete v manuálu u vozu či zpravidla na vnitřní straně víčka od nádrže. Pokud jedete opravdu daleko, tak doporučujeme pneumatiky trošku přehustit, aby optimální tlak vydržel co nejdéle.

  1. Před samotnou cestou se dobře vyspěte

Dlouhá cesta autem je velice vyčerpávající zážitek, proto se před samotnou výpravou nijak zvlášť nepřetěžujte a dopřejte si vydatný spánek. Probudíte se svěží a v provozu budete rychleji reagovat na ostatní automobily. Vaše ostražitost je důležitá pro bezpečnost celé posádky, proto spánek rozhodně nepodceňujte. Zároveň při pocitu únavy nedoporučujeme používání tempomatu, který může nadělat více škody než užitku.

  1. Při cestě věnujte pozornost tomu, co pijete a jíte

Rozhodně se nehodí si před cestou na dovolenou dopřát obligátní guláš s šesti knedlíky. Jezte spíše střídmě, těžká jídla organismus nepříjemně zatěžují a koncentrace může opadat. Přichystejte si na cestu ideálně žvýkačky a nějaké ovoce, které vás osvěží. Pití je kapitolou samo pro sebe. Řada řidičů je zvyklá oddalovat únavu kávou na čerpací stanici, ale to se může lehce obrátit. Po opětovném nasednutí do vozu sice únavu necítíte, ale o to rychleji vás může zasáhnout o pár kilometrů dále. Proto doporučujeme čistou vodu či slabší čaj, které nejsou těžké na žaludek a zároveň udrží tělo při dlouhé cestě hydratované.

  1. Dělejte přestávky

Doporučení známé všem, přesto stále zásadní. Platí, že byste měli stavět každé dvě hodiny aspoň na pár minut, abyste se protáhli a nadýchali čerstvého vzduchu. Dlouhé sezení je unavující a opravdu nemá smysl s přestávkami šetřit. Tím, že si řeknete, že si odpočinete například až na hranicích, vystavujete nebezpečí celou posádku auta. Proto se vyplatí vyjet o něco dříve, ale pravidelně zastavovat a protahovat se. Budete se cítit rozhodně lépe.

  1. tip na závěr: Zkuste carsharing!

Venkovní počasí opravdu láká k nějakému výletu. Chcete vyjet do přírody či na letní dovolenou a nemáte jak? Zaregistrujte se na www.hoppygo.com. Český carsharing HoppyGo nabízí více než 300 různých modelů aut, mezi kterými si vybere opravdu každý. Od dodávek, přes atraktivní kupé po pohodlné limuzíny. Do carsharingu HoppyGo je v současné době registrováno přes 75 tisíc uživatelů a momentálně je na výběr zhruba 1800 kusů vozidel.

HoppyGo_kodiaq hoppygo_erben