Chalupa jako cenné zboží: 7 tipů, jak ji na sezonu co nejlépe zabezpečit

Patříte mezi ty šťastlivce, kteří mohou o víkendu vyrazit na vlastní chatu nebo chalupu? V době, kdy ceny nemovitostí lámou rekordy a z chat se stalo cenné a nedostatkové zboží, si můžete gratulovat. A kdo ví, třeba letos rozšíříte řady těch, kteří se rozhodli strávit na chalupě většinu sezony. Ruku v ruce s velkolepými plány na jaro a léto v lůně přírody by pak mělo jít i plánování zabezpečení. Přečtěte si několik základních tipů, jak vyzrát na nezvané hosty.

Zabezpečení chalupy řada lidí upozaďuje, ačkoliv právě chalupy jsou jedním z nejoblíbenějších cílů zlodějů, a to dlouhodobě. Jen v loňském roce napáchali při vloupání do rekreačních objektů škodu téměř 21 milionů. A pandemie jejich chuť jen zvýšila. „Během lockdownů a sérií nejrůznějších omezení se řada lidí na chalupy doslova přestěhovala a vytvořila si v nich druhý domov či kancelář. A i po odeznění pandemie se trend práce z domova nevytratil – mnozí chataři už nyní plánují, jak stráví sezonu mimo město. Vybavení, které si s sebou dovezou, je pak pro zloděje obřím lákadlem,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Krade se vše

Nenechte se ukolébat pocitem, že zloděje nebude zajímat postarší vybavení, které jste na chalupu dovezli z bytu. Pokud je funkční, dá se prodat a zpeněžit, a to je pro různé nenechavce lákavé. Ať už jde o starou elektroniku, vybavení kuchyně nebo dokonce oblečení, krade se zkrátka vše – včetně potravin. Smířit se musíte i se smutným faktem, že s odcizenými věcmi už se pravděpodobně nesetkáte. Objasněno je jen každé čtvrté vloupání a ani to neznamená, že se podaří věci vypátrat. Základní poučka je proto jasná – nechoďte zlodějům naproti a zabezpečení nepodceňujte.

Má chata, můj hrad

Správná ochrana chalupy začíná už u vstupní branky. Většina zlodějů si svůj objekt předem vytipovává a když uvidí, že majitelé zabezpečení nepodcenili, často se přesunou doslova o dům dál. Na vrata a bránu či branku proto patří bytelná, a hlavně funkční závora či petlice doplněná visacím zámkem. Vybírejte takovou, která snese jak horké letní teploty, tak déšť, prach a poté i zimní mrazy. Vyhnete se nepříjemným situacím, kdy se v pátek v podvečer po příjezdu budete marně pokoušet odemknout zaseklý nebo zrezlý zámek. Alespoň dvakrát do roka pak všechny vložky, petlice a závory promažte vhodným prostředkem.

Pozor na přístupové cesty

Řada chalupářů využívá jako víkendové bydlení starší rodinné domky, které disponují klasickým sklepem či garáží propojenou s obytným prostorem. A právě více přístupových cest vytváří pro zloděje více možností, kudy se dostat do domu. Zabezpečení by proto nemělo končit s dobrým zámkem ve dveřích. Kvalitní certifikovanou vložkou vybavte i dveře do garáže, dílny a sklepa. „Zloději opravdu nechodí jen hlavními dveřmi. Každý přístup do domu bychom proto měli zabezpečit vhodným zámkem v alespoň 3. bezpečnostní třídě. Takový už zvládne odolávat minimálně pět minut běžnému zloději vybavenému základním nářadím. A každá minuta zvyšuje pravděpodobnost, že si nenechavec vloupání rozmyslí,“ doplňuje Neuvirt.

Zabezpečení uvnitř

Možná by vás překvapilo, kdybyste sečetli hodnotu věcí, které jste si zvládli na chatu během let navozit – ať už se jedná o elektroniku, nářadí, sportovní výbavu či kuchyňské doplňky. Pro zloděje je taková chalupa velmi lákavým cílem, zvlášť pokud nechtěně vystavujete vybavení na odiv. Snažte se proto zbytečně nepokoušet štěstí. Zahradní nářadí důsledně zamykejte do kůlny a nenechávejte nic povalovat okolo domu – vynalézavým zlodějům by mohlo posloužit k rozbití dveří či oken. Dražší elektroniku schovejte, aby nebyla vidět při pohledu do chalupy. Pokud máte žaluzie, rolety nebo okenice, vždy je zavírejte. Drobnější věci v zahradním domku, garáži nebo dílně uzamkněte do bezpečnostní bedny nebo připevněte řetězem či lanem za využití některého z bezpečnostních systémů typu X Safety box.

Doplňte zámky dalším zabezpečením

Při zabezpečování chaty se nemusíte spoléhat jen na zámky, petlice a závory, ačkoliv bez nich se opravdu neobejdete. Základní mechanické zabezpečení můžete doplnit modernější mechatronikou, která propojuje klasický zámek s elektronickým ovládáním. Standardem se i v rekreačním objektech stávají kamerové systémy, které jsou cenově stále dostupnější a umožní vám mít přehled o dění, i když zrovna na chalupě nejste. Zloděje pomůžou odradit také světelná čidla a vnitřní alarmy reagující na pohyb.

Dobrý soused je poklad

… a to nejen v bytě, ale i na chalupě. Pokud nebydlíte na samotě, snažte se se sousedy vycházet – kromě občasného zalití zahrádky vám mohou právě oni pomoci pohlídat chalupu, když v ní zrovna nejste. Poproste je, aby jednou za týden pohledem zkontrolovali dveře a okna, mohou i vybrat schránku, případně pustit zavlažování. Laskavost jim oplatíte, až pojedou na dovolenou oni. Své telefonní číslo dejte nejen nejbližším sousedům, ale také na příslušný obecní úřad, kam vaše chalupa spadá. Přihlaste se k odběru novinek z obce a případně i do systémů jako Mobilní rozhlas, které rozesílají zprávy a upozornění. Budete tak mít jistotu, že v případě vloupání nebo nějaké živelní katastrofy budete hned v obraze.

Opatrně s chlubením

Sdílíte své životní radosti na sociálních sítích? Pobyt na chalupě k tomu na první pohled přímo vybízí – fotogenické chvíle v přírodě, ranní kávy na zápraží, výlety do okolí… Prázdninovou idylku by vám ale mohl snadno pokazit zloděj, který se vašimi fotkami inspiruje až příliš. Snažte se proto nesdělovat v příspěvcích příliš podrobností o tom, kde přesně vaše chalupa je a jaké je její vybavení. A nezapomeňte – i fotka poslaná úzkému okruhu známých se snadno rozšíří. Fotky z víkendu či dovolené tak sdílejte nejlépe až po návratu domů – mohlo by se totiž stát, že si zloděj místo chaty vyhlédne raději váš opuštěný byt.

Tipy na zabezpečení chalupy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 300

Vložka Tokoz Pro 300 certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

https://eshop.tokoz.cz/Cylindricka-vlozka-TOKOZ-PRO-300-_d157252444_11047.aspx

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

http://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Uzamykatelná bezpečnostní závora UZ 240

Bezpečnostní závora certifikovaná v II. třídě odolnosti. Prodloužená ramena zvyšují pevnost uchycení závory. Odolná proti bumpingu a vyhmatání, zvládne i náročné klimatické

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-UZ-240-PRO-a1ks-K-prodl-ram-_d798765551_11047.aspx