7 let od úmrtí Terryho Pratchetta. Ceny knih otce Zeměplochy rostou až o tisíc procent

12. března to bude 7 let, co se vydal na svou nekonečnou vesmírnou pouť Terry Pratchett, anglický spisovatel fantasy známý především svou sérií knih Úžasná Zeměplocha. Českým čtenářům přiblížil svět ležící na hřbetě želvy plující vesmírem skvělými překlady Jan Kantůrek. Pratchett za svůj přínos literatuře získal řadu ocenění, mimo jiné Řád britského impéria. Ačkoliv od jeho smrti uplynulo jen pár let, jeho knihy nabírají na hodnotě. Potvrzují to čísla největšího knižního secondhandu Knihobot.

Od roku 2019 prodal Knihobot 1 342 titulů tohoto spisovatele. Nejdražší prodanou knihou byl román Poslední hrdina ze série Zeměplocha, za který kupující utratil 5 314 Kč. V roce 2003, tedy v době vydání, se kniha prodávala zhruba za 500 Kč.  Aktuální nabídky tohoto titulu se pohybují mezi 5-6 tisíci korunami. Další ceněnou knihou z pera Pratchetta je dětská ilustrovaná kniha Kdepak je má kravička? Ačkoliv má sotva třicet stran, prodává se za neuvěřitelných 5 tisíc korun. Doslova o tisíc procent vzrostla cena Folkloru Zeměplochy. Titul z roku 2010, jenž byl na pultech knihkupectví za 350 Kč, nyní koupíte za 3,5 tisíce korun. 

Terry Pratchett je klasikem v žánru fantasy. Pokud máte některé z jeho knih, nemusíte se bát, že by ztratily na hodnotě, spíše naopak. Rozdíl není ani mezi tím, zda jde o titul v rámci série Zeměplocha či nikoliv. Jeho román Strata se u nás v průměru prodává za 1 300 Kč.”, přibližuje Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu. V případě, že se rozhodnete své knihovně odlehčit a knihy otce Zeměplochy poslat dál, neprohloupíte především s tituly Temná strana Slunce, Kuchařka stařenky Oggové nebo Noční hlídka. Ty se v prodejích pravidelně vyšplhají nad jeden tisíc korun.

Obecně z fantasy a sci-fi literatury si skvěle vedou klasiky jako Star Wars, Harry Potter, Letopisy Narnie nebo Duna, o kterou nyní stoupl zájem díky nové filmové verzi. Vždy ale záleží na konkrétním vydání. Jeden díl Narnie pořídíte za 200 i 2 000 Kč, stejně tak je tomu i v případě série Star Wars.

Z českých autorů je pak jednoznačně nejžádanější Jiří Kulhánek, jehož román Divocí a zlí se na Knihobotu prodává za neuvěřitelných 7 tisíc korun.

3 NEJ 

Nejdražší prodaná kniha Terryho Pratchetta na Knihobotu – Poslední hrdina (5 314 Kč)

Nejobtížněji k sehnání – Kdepak je má kravička?

Největší cenový růst – o 1 000 % se zvedla cena u knih Folklor Zeměplochy a Poslední hrdina