6 tipů, jak zabezpečit domácnost s malými dětmi

Otevřené okno, neukotvený nábytek i volně přístupné léky či čisticí prostředky představují pro děti poměrně velké nebezpečí. Jak udělat z domova místo, kde si mohou vaši potomci hrát bez rizika úrazu? Přinášíme šest tipů, které vám pomohou vaši domácnost zabezpečit.

Kotevní systém na nábytek

Nábytek jako skříně, knihovny či komody musí být připevněn ke zdi. Máte pocit, že masivní komodu na sebe dítě nikdy nemůže strhnout? Opak je pravdou – stačí pár vystrčených šuplíků a skříňka se snadno převáží. Pokud skládáte nový nábytek, vždy využijte i dodané díly na uchycení. Starší kusy připevněte třeba pomocí kování z hobbymarketu, které vás vyjde na pár korun. Zabezpečit byste měli nejen nábytek v dětském pokoji, ale po celém domě.

Zámky s olivou pro váš klid

Používat klasické klíče ve dveřích není v domácnosti s malými dětmi příliš praktické. Každý ale občas potřebuje trochu soukromí, a v takovém případě je ideálním řešením zámek s olivou. Dětský pokoj, koupelnu nebo WC jednoduše uzamknete zevnitř i bez klíče, ale zároveň v případě potřeby snadno odemknete zvenčí.

„Předcházet infarktovým situacím, kdy dítě zabouchne dveře, pomůže také speciální zámek s prostupovou spojkou. Ta umožní odemknout i v případě, že z druhé strany dveří zůstal klíč. Hodí se třeba na vchodové dveře a ocení ji nejen rodiče malých dětí, ale i ti zapomnětlivější,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Bezpečnostní okenní rozpěra

Poměrně velké nebezpečí představují – především ve vyšších patrech domů – otevřená okna, a to jak klasická, tak ta střešní. Děti jsou velmi vynalézavé, a i když se nám může zdát, že se k oknu nemají šanci dostat, mnohdy jim stačí přistrčená stolička. Nikdy byste proto neměli větrat ve chvíli, kdy v pokoji s dítětem nejste, a pozor dávejte i na noční větrání.

Aby si větší děti neotevřely okno samy, instalujte bezpečnostní uzamykatelné kličky – jsou i vhodnou doplňkovou ochranou před zloději. Na zabezpečení oken pak použijte bezpečnostní okenní rozpěru, která zafixuje a uzamkne ventilační polohu a umožní vám větrat bez obav.

Visací zámek na skříňky a dveře

Krabice s léky, bedna s nářadím, chemikálie nebo čisticí prostředky. V každé domácnosti se najde řada zákoutí a skříněk, do kterých by děti neměly mít přístup. Veškeré potenciálně nebezpečné věci uschovejte do uzamykatelných beden či krabic a zajistěte jednoduchým visacím zámkem. Pokud potřebujete uzamknout například vchod na půdu nebo do sklepa, můžete spojit visací zámek se závorou nebo petlicí.

„K zajištění hůře dostupných dvířek – třeba těch na půdu – můžeme využít zámek s dlouhým odnímatelným obloukem, se kterým se dobře manipuluje. Pořizovací náklady se přitom pohybují v řádech nižších stokorun, takže nás jednoduché zabezpečení nebezpečných míst v domě rozhodně nezruinuje,“ doplňuje Petr Neuvirt z Tokoz.

Nevyzpytatelné rohy

K úrazům domácnosti, ať už větším nebo menším, přispívají i ostré hrany a rohy. Samozřejmě nejde celou domácnost obalit do molitanu, ale je důležité vytipovat nebezpečná a frekventovaná místa. Určitě dejte pozor na koberce, které nezabírají celou podlahovou plochu. Snadno o ně totiž zakopne nejen dítě, ale i dospělý. Řešením je podlepení jejich okrajů páskou a její občasná kontrola. Pozornost si zaslouží i rohy a hrany stolů a dalšího nábytku. Ty je možné zabezpečit speciální ochranou rohů nebo pěnovou páskou na hrany. O těch byste měli uvažovat v případě, že máte doma neřízenou střelu, která se jen tak nezastaví. V takovém případě je dobré jejich umístění po čase revidovat podle toho, jak rychle váš potomek roste.

Sjednocení klíčů v domě

Máte pocit, že další zámky v domácnosti znamenají především chaos a věčné hledání správného klíče? Sjednoťte si je na jeden společný uzávěr v systému hlavního a generálního klíče, který nabízí třeba český Tokoz.

Jedním klíčem pak odemknete jak vchodové dveře, tak branku na zahradu, dvířka na půdu nebo bednu s nářadím. Už nebudete muset nosit těžké svazky klíčů nebo kupovat barevné rozlišovače a visačky s popisky.

Pokud budete chtít pousnout domácí zabezpečení na další úroveň, můžete navíc v systému nastavit i přístupová práva. Děti nebo třeba roztržitý senior se tak se svým klíčem nedostane na půdu a do sklepa, ale bude si moci otevřít vchodové dveře nebo kůlnu s kolem a věcmi na zahradu.

TIPY:

Uzamykatelná okenní rozpěra TOKOZ pro střešní okna

Rozpěra je určena k fixaci ventilačních poloh střešních oken s možností uzamčení v jednotlivých polohách. Zabezpečuje okenní křídlo z vnitřní i venkovní strany proti nežádoucímu otevření v době větrání. Rozpěra tak například zabrání dětem vylézt na střechu a zároveň umožní bezpečné větrání.

http://eshop.tokoz.cz/UZAM-OK-ROZP-STR-OKNA-SEDA-A10KS-K-_d2359951_11047.aspx

Cylindrická vložka TOKOZ PRO 300

Díky bezpečnostní certifikaci je 100 %odolná proti různým zlodějským technikám. Zámek spolehlivě funguje i v klimaticky nepříznivých podmínkách, a navíc ho lze díky prostupové spojce otevřít i v případě, že jsou z druhé strany klíče.

http://eshop.tokoz.cz/Vlozka-PRO-300-30-40-s-posuvnou-spojkou-3BT-P-T04-Ni-_d440140672_11047.aspx

Visací zámek Duplo

Klasický a tradiční lehký plechový zámek, který je dostupný v několika barevných provedeních. Díky pokovenému oblouku a krytkám odolá i povětrnostním vlivům a hodí se na uzamčení drobnějších věcí. Ideální pro zabezpečení dětských pokladů a pro děti, které se učí zamykání a povinnostem

https://eshop.tokoz.cz/Duplo-15-bar-smes-a-120-ks-K-_d2257034_11047.aspx