5 tipů, jak ochránit vaši dílnu a nářadí před zloději

Práce na zahradě pro letošek skončily a nadešel čas očistit a uložit nářadí, schovat zahradní nábytek a také oprášit zámky a petlice. Zima totiž láká různé nenechavce, kteří si jako cíl svých výprav rádi vybírají zahradní kůlny a dílny. Přinášíme několik tipů, jak jednoduše ochránit vaši výbavu, abyste na jaře nemuseli nedobrovolně kupovat novou.

1) Neodkládejte zabezpečení „na jindy“

Kvalitní mechanické zabezpečení není tak drahé, jak se mezi lidmi často mylně traduje. Spolehlivý visací zámek v řádu stokorun vám může pomoci ochránit několikanásobně dražší výbavu, kterou za něj schováte. Na dveře dílny patří zámek s cylindrickou vložkou, ideálně s 3. či 4. bezpečnostní třídou. Pokud máte na zahradě starší kůlnu, kde skladujete objemnější věci, vybavte ji visacím zámkem s petlicí. Vybírejte takový, který je určen do exteriéru a odolá i horším klimatickým podmínkám. „Oblouk zámku by měl mít dostatečnou odolnost proti uražení a přeříznutí, významnou roli hraje i uchycení oblouku a materiál,“ říká Jitka Stejskalová, odbornice na zabezpečení ze společnosti TOKOZ. „Známkou kvality je rovněž bezpečnostní certifikace – vždy byste měli hledat u zámku informaci o nezávislé certifikaci EN 1627 a EN 12320,“ doplňuje.

2) Nelákejte zloděje

Mnohdy si ani neuvědomíme, že zlodějům sami zbytečně vytváříme příležitost ke krádeži. Jízdní kola opřená o dům, pneumatiky čekající venku na uklizení, okno, které odkrývá pohled na kompletní vybavení dílny. Příležitost dělá zloděje, snažte se tedy v první řadě žádnou takovou příležitost nevytvářet. Cenné věci nenechávejte venku a v dílně je skryjte do boxů, skříní nebo přes ně přehoďte třeba starou deku, aby nebyly na první pohled vidět. Zahradní nábytek, který nemůžete schovat uvnitř, přikryjte plachtou a pokud je to možné, upevněte ho k pevnému objektu, třeba ke konstrukci pergoly.

3) Hrajte o čas

Odborníci tvrdí, že pokud se typickému amatérskému zloději nepodaří dostat do objektu během několika minut, pokus o vloupání většinou vzdá. „Čas, který zloděj potřebuje k vniknutí, se odvíjí od bezpečnostní třídy zabezpečení,“ dodává Stejskalová. „Zámek se třetí bezpečnostní třídou musí odolat minimálně pět minut síle páčidla nebo vrtáku.“ Delší doba vloupání zvyšuje riziko odhalení, a proto si pak nenechavci pokus často rozmyslí. Kromě kvalitních zámků si můžete pomoci i doplňkovým zabezpečením – mřížemi, bezpečnostními foliemi na okna nebo atrapou bezpečnostní kamery.

4) Nedávejte nářadí zlodějům do ruky

Amatérský zloděj při vloupání často použije to, co najde v nejbližším okolí. Zapomenuté nářadí se vám tak může vymstít, protože často poslouží jako pomůcka k rozbití skla nebo vypáčení dveří. Typickým příkladem je třeba sekyrka na dřevo ponechaná opřená o zeď domu nebo v nezabezpečeném dřevníku. Všechny nástroje proto vždy uklízejte, a to nejen venku, ale i uvnitř dílny. Ztížíte tak zloději práci a zabráníte mu také v možné demolici vybavení. To bývá specialitou zlodějů-amatérů, kteří rychle hledají cokoliv, co mohou snadno zpeněžit v nejbližší zastavárně.

5) Zamykejte i věci uvnitř

Vybavili jste dveře zámkem, ale nářadí a nástroje necháváte volně v dílně? Buďte obezřetní a myslete i na situaci, kdy se zloděj dostane dovnitř například oknem nebo se mu podaří překonat dveře. Zpomalte ho tím, že dražší věci schováte do uzamykatelné bedny nebo skříně. Využít můžete uzamykatelné mechanismy typu Xbox, které lze připevnit i k podlaze, dveřím či stěně. Pro zloděje tak vytvoří nepřekonatelnou překážku a vy ochráníte věci uvnitř dílny. Abyste měli kontrolu nad zabezpečením, využijte systém tzv. generálního či hlavního klíče, který umožní sjednotit uzamykání všech zámků na jediný klíč, díky čemuž se budete v zabezpečování vašeho majetku lépe orientovat.

 

zlodej1 zlodej2 zlodej4 BOX III bedna, kolecko a michacka cylindrická vložka Tokoz Tech  s safety box III  X safety box c použití zlodejtokoz_gamma pro_70GAMA 50 v použití