5 mýtů o zmrzlině

Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Její spotřeba roste nejvíce v horkých letních dnech, ale řada z nás jí neodolá ani v zimě. Za všechno mluví čísla – Češi zkonzumují ročně 34 milionů litrů zmrzliny a nanuků, což je 3,2 litru na osobu. Se zmrzlinou se pojí také mnoho mýtů. Myslíte si, že je příliš tučná a není vhodná pro děti? Nehodí se při dietě? Na celou problematiku se podíval online e-shop s potravinami Kolonial.cz, který přináší odpovědi na 5 nejrozšířenějších mýtů o zmrzlině.

1) Zmrzlina obsahuje velké množství cukru

Většina lidí bez rozmýšlení řekne, že zmrzliny obsahují velké množství cukru. Toto tvrzení není tak úplně pravda.  Většina zmrzlin obsahuje méně než 20% cukru. Nejsladší zmrzliny s čokoládovou polevou mají okolo 30%.

2) Zmrzlina je kalorická bomba

Pokud si držíte linii a sledujete svůj jídelníček, jistě vás potěší fakt, že zmrzlinu mnohdy nezavrhují jako vhodný dezert po jídle ani výživoví poradci. I ty nejkaloričtější z nich mají méně kalorií než tabulka mléčné čokolády a například ovocné zmrzliny bez polevy dosahují na hodnoty kolem 400 kJ. To je ve srovnání s čokoládovou tyčinkou méně než polovina.

3) Zmrzlina je moc tučná

Zmrzlina rozhodně nepatří mezi nejtučnější potraviny. Ovocné nanuky s vodovým základem neobsahují tuk téměř žádný a smetanové nebo krémové zmrzliny vás možná také překvapí. Nízkotučné krémové zmrzliny bez polevy v sobě mají pouze 4-8%, což není hodnota, kvůli které byste si měli zmrzlinu odepřít. Samozřejmě, že smetana a poleva tyto procenta zvedají až na přibližně 20%.

4) Rozmražení a opětovné zmražení zmrzlině nevadí

Pokud vám zmrzlina jednou roztaje, měli byste ji sníst co nejdříve. Po opětovném zamražení se totiž mění nejen její vzhled, ale také i barva a chuť, což jistě není symbolem čerstvé potraviny. Navíc zde hrozí také výskyt mikroorganismů, které mohou být zdraví škodlivé. Pokud máte v mrazáku větší porci zmrzliny, tak si odebírejte vždy jen tolik, kolik sníte. Nenechávejte ji opakovaně roztávat a dejte pozor při jejím transportu z obchodu. Vhodným řešením je proto závoz zmrzliny domů ve speciálním voze. Například  Kolonial.cz má ve svých autech mrazící sekci, takže se k vám zmrzlina a nanuky dostanou vždy v perfektním stavu.

5) Kopečková zmrzlina ze stánku/cukrárny je zdravější než nanuk

Záleží na konkrétním složení zmrzliny, respektive nanuku, nicméně obecně se dá říci, že právě balené zmrzliny jsou zdravější. Důvod je jednoduchý – některé zmrzliny totiž obsahují například vejce nebo mléko, což jsou suroviny, které se mohou rychle kazit. Balené zmrzliny a nanuky podléhají přísnější kontrole nejen při prodeji, ale samotném skladování. Na jejich balení můžete jednoduše zjistit složení a vyvarovat se i případným alergenům. A pozor, vodové ovocné nanuky nepatří mezi ty nejzdravější. Velmi často jsou totiž uměle dobarvovány a dochucovány.

Foto nanuk 2 Foto nanuk