15 důvodů, proč je peer-to-peer carsharing lepší než autopůjčovny

Potřebujete si půjčit auto a vaše myšlenky automaticky směřují ke klasické autopůjčovně? Existuje ovšem výhodnější alternativa. Vyzkoušejte peer-to-peer carsharing, který sdílí auta mezi jejich majiteli a řidiči. Vše se dá zvládnut přes mobilní aplikaci nebo webové stránky. Jde to hlavně jednoduše, rychle a bez papírování. Peer-to-peer carsharing má oproti autopůjčovnám hned několik výhod – nastavení cen, komfort výpůjčky, ale i široký výběr aut a ekologický aspekt. Všechny výhody peer-to-peer carsharingu poradí Robin Švaříček, ředitel P2P carsharingu HoppyGo.

Cena

V celkové částce, kterou do půjčení auta investujete, se neodráží pouze uvedená sazba za den, ale také vratný depozit, příplatky za různé vybavení, či za cesty do zahraničí. Může se stát, že až do momentu předání automobilu vlastně netušíte, kolik ve výsledku zaplatíte. Nešlo by to transparentněji? Samozřejmě, že šlo.

Peer-to-peer carsharing Autopůjčovny
Depozit 5 000 Kč nebo 1 000 Kč dle pojištění. Bez pojištění depozit 20 000–30 000 Kč.
Atraktivní slevy při dlouhodobých pronájmech (3 a více dní 20 %, 7–13 dní 30 %, 14–29 dní 40 %, 30+ dní 50 %). Slevy pouze v některých půjčovnách a od více dní.
Při rezervaci méně než 24 hodin před předáním je cena stejná. Při rezervaci méně než 24 hodin před předáním je cena vyšší.
Bez příplatku za cesty do zahraničí. Příplatek za cestu do zahraničí
Víte, zda je v ceně dálniční známka, či jiné vybavení. V ceně nemusí být dálniční známka a další vybavení nemusí být nabízeno.
Ve chvíli provedení rezervace víte konečnou cenu výpůjčky. Na přepážce autopůjčovny můžete doplácet další poplatky a pojištění.

 

Komfort

Váš čas má velkou hodnotu. Výběrem automobilu na webu půjčovny celý proces nekončí. Většinou si auto musíte telefonicky či elektronicky rezervovat, dojet pro něj několik kilometrů, předložit kreditní kartu a podepsat smlouvu a další předávací protokoly. Vše musíte navíc vtěsnat do otevírací doby dané půjčovny. Není to příliš zdlouhavé? Existuje i jednodušší cesta!

Peer-to-peer carsharing Autopůjčovny
Vše probíhá přes mobilní aplikaci bez zbytečného papírování. Vždy je potřeba vyhotovit papírovou smlouvu o pronájmu vozidla.
Stačí obyčejná debetní karta. Vyžadována je kreditní karta.
Vůz si můžete nalézt co nejblíže vašemu požadovanému místu a dohodnout se s majitelem na času předání. Vůz si musíte převzít na kamenné pobočce a čas je vázán na otevírací dobu, za převzetí mimo otevírací hodiny se platí poplatek.
Můžete si nechat vozidlo přistavit. Obvykle není přistavení nabízeno.
Vozidlo může mít parkovací povolení pro určité zóny ve městě. Za parkování je vždy nutné zaplatit.

 

Výběr

Na webových stránkách půjčovny si vyberete automobil a ten si rezervujete. Při přebírání ale zjistíte, že to vůz z obrázku tak úplně není. Co takhle vědět, že auto, které si vyberete, prostě vždy dostanete? A to i když volíte z 1 800 vozů.

Peer-to-peer carsharing Autopůjčovny
Přes jednu aplikaci je možné vybírat z 1 800 vozidel od malých aut do města, přes dodávky na stěhování až po minivany pro velkou partu a sportovní vozy pro zážitkovou jízdu. Autopůjčovny nabízí typově omezený vozový park (osobní, dodávky, sportovní auta).
Vybíráte si konkrétní vůz. Je vám přidělené auto podobné vybranému, za změnu se připlácí.
Hodnocení vozidel je skutečné (od lidí, kteří si vozidlo půjčili). Hodnocení není skutečné, je upravováno dle vytíženosti aut a dalších faktorů.

 

Dopad

Průměrné auto stojí 95 % času zaparkované. Nikdo přeci nechce mít z města velké parkoviště. Jedno sdílené vozidlo může nahradit až 8 dalších a celkově ročně „ušetří“ 10 až 35 tun CO2.

Peer-to-peer carsharing Autopůjčovny
Využívá vozy, které již v ulicích stojí. Autopůjčovny nakupují nové vozy.

Peer-to-peer carsharing mění trh s půjčováním automobilů. Půjčujte si auta, která už v ulicích stojí, a využijte všech dalších výhod sdílení vozů. Vyrazte na výlet s přáteli, dovolenou s rodinou, nebo vyřešte stěhování s dodávkou. Sdílení má smysl. Vyzkoušet můžete největšího českého poskytovatele peer-to-peer carsharingu HoppyGo.

HoppyGo_Robin HoppyGo_kodiaq