10 důvodů, proč v roce 2022 vážně uvažovat o sdílených vozech, aneb jak vyzrát nad aktuální inflací

Nedostatek vozů na trhu, vysoká pořizovací cena a nemalé provozní náklady vedou stále více lidí k využití sdílených aut. Alternativu k vlastnění vozu ale rádi využívají také ti, kteří fandí flexibilitě a nechtějí se při výběru auta nijak omezovat. Přečtěte si deset důvodů, proč byste letos měli sdílení rozhodně vyzkoušet – ať jako řidiči nebo jako majitelé auta.

1) Peníze na prvním místě
Jízda ve sdíleném autě je pro řidiče ekonomicky nejvýhodnější alternativou k vlastnění vozu. Pokud velkou většinu času váš vůz stojí nehnutě zaparkovaný na místě, znamená to, že za jeho provoz a údržbu platíte výrazně víc, než by stálo svezení sdíleným autem. Spočítejte si na tachometru, zda váš vůz ročně najede alespoň deset tisíc kilometrů. Nenajede? Pak si ještě sečtěte, kolik ročně s HoppyGo ušetříte. Může jít o desítky tisíc korun.

2) Bezstarostná jízda
Žádné složité papírování. HoppyGo nabízí jízdu bez starostí. Stačí se registrovat v jednoduché aplikaci a po ověření dokladů nastartovat jedno z 2500 vozidel, která lidé sdílejí v rámci celého Česka. Můžete vyrazit na víkend nebo na dovolenou k moři. A kdyby něco, k dispozici je spolehlivá zákaznická podpora. Navíc odpadají nepříjemné starosti spojené s provozem auta. Dochází olej v převodovce? Blíží se výměna rozvodů? Svítí kontrolka filtru pevných částic? Vás nic z toho strašit nemusí, protože jezdíte sdíleným autem s HoppyGo. Starosti ohledně technické kontroly, pravidelného servisu nebo oprav auta můžete pustit z hlavy a užívat si bezstarostného provozu auta. 

3) Pojištění auta
Pojištění sdíleného auta je pohodlné a výhodné pro majitele auta i pro řidiče. Díky němu odpadají starosti o úhradu pojistného i obavy o bonusy majitele auta. Havarijní pojištění získává řidič automaticky zároveň s nabytým autem. Vztahuje se na jednotlivé dny zápůjčky a není k němu třeba žádných papírových smluv. Zahrnuje pojištění skel, asistenční služby a náhradní vůz nebo pojištění zpronevěry. Pojištění kryje vše od kolize, střetu se zvěří, pádu předmětů na vůz přes požár, výbuch, zásah bleskem, poškození po krupobití, vichřici či povodni nebo záplavy. Pokryje také zásah cizí osoby, tedy vandalismus a odcizení vozidla. Auto je v rámci havarijní pojistky zároveň pojištěno na samotný carsharing a případné pojistné události tak nejdou na vrub řidiče ani pronajímatele.

4) S chladnou hlavou: 40 % lidí necítí k autu emoční vazbu
Stát se majitelem vozu je snem řady lidí. Pro některé může být vlastnictví naopak spíše zátěží. V tomto ohledu Češi dohnali své západní sousedy z Rakouska, Německa, ale i z Francie. Podobně jako oni totiž i 40 % z násv průzkumu KPMG uvedlo, že k automobilu žádnou citovou vazbu necítí, a 60 % lidí by bylo ochotných své auto za peníze sdílet s ostatními. Uvědomují si totiž, že jejich auto většinu času bezcílně stojí na ulici. 

5) Auto přesně na míru
Potřebuji zítra dodávku, abych mohl přestěhovat kamarádku. Pak na víkend roadster, se kterým si vyrazíme na výlet, a když se nám spolu dobře pojede, tak na prázdniny obytňák. Jedno auto, do kterého se vejdou všechny potřeby řidiče, neexistuje. S HoppyGo to ale není žádný problém. Nabídka 2500 aut představuje širokou paletu vozů, ze které si může vybrat každý podle momentální potřeby. Služba je ale vhodná i pro majitele auta, které zrovna nevyhovuje jeho aktuálním potřebám či situaci. Vlastníci malého auta do města tak můžou svoje auto bez problému někomu půjčit a sami si na platformě pronajmout například velký kombík s pohonem všech čtyř kol na zimní dovolenou do hor.

6) Ekologie a udržitelnost
Stále více lidí se tak snaží cestovat ekologicky s minimálním dopadem na životní prostředí, a sdílení aut je smysluplným a udržitelným přístupem k mobilitě. Dle posledních studií každý pravidelně sdílený vůz nahradí v městě 5 až 15 aut. Sdílením vlastního auta tak jeho majitel přispívá k efektivnímu využití již vyrobeného auta a snižuje ekologickou zátěž, kterou výroba představuje. Navíc ulehčí městům přehlceným auty a sousedům uvolní parkovací stání.

7) Pošlete auto na brigádu
Rozdíl mezi autem, které stojí ladem před domem, a autem, které jezdí, může znamenat hodně. Třeba i deset tisíc korun měsíčně. HoppyGo přináší majitelům aut možnost snadného přivýdělku. Stačí auto nabídnout ostatním v době, kdy ho zrovna nepotřebujete, a vůz se vrátí zpět i s penězi. Bude přitom vykonávat to, k čemu bylo vyroben, bude jezdit. Loni si takto majitelé aut rozdělili rekordních 22 milionů korun.

8) Zážitková jízda
Chcete si vyzkoušet nový elektrický vůz ŠKODA ENYAQ iV, výkonný supersport nebo řídit retro auto? HoppyGo nabízí pestrou paletu aut vhodných právě pro zážitkovou jízdu, a to pro každou roční dobu. Konkrétní auta jsou díky přehledné aplikaci snadno a rychle dostupná. Široká nabídka zahrnuje také auta pro speciální příležitosti, jako jsou svatby či jiné události, při kterých auto hraje reprezentativní či zážitkovou roli.

9) Otestujte si auto před koupí
Chcete si pořídit vůz, ale nejste si jistí, jestli je pro vás konkrétní model ta správná volba? Najděte si ho na HoppyGo a vyzkoušejte neomezeně v plném provozu, na den, týden nebo třeba i na celé léto. Nevyhovuje vám? Vyzkoušejte si další. Až 6 % zápůjček na HoppyGo je z důvodu vyzkoušení vozu před koupí. Uživatelé oceňují možnost vybrat si vůz s konkrétní motorizací, výbavou, a to se nemusí jednat jen o nejnovější vozy. Na HoppyGo například najdete všechny generace vozů, jako je Škoda Octavia nebo Mazda MX-5. Žádná jiná služba nenabízí tak širokou paletu značek či modelů čítající více než 2500 vozů.

10) Lepší než autopůjčovny
Narozdíl od autopůjčoven HoppyGo nenabízí typově omezený vozový park. Zákazníci si zde vybírají konkrétní vůz, kdežto půjčovny přidělují auta podobná vybranému a za změnu se u nich připlácí. Hodnocení sdílených aut jsou skutečná od skutečných uživatelů a nejsou upravována dle vytíženosti aut či dalších faktorů. Sdílení aut je také komunitní záležitostí, kde se lidé navzájem poznávají a pomáhají si. Nejen dog či family friendly přístupem při poskytování příslušenství, ale i v rámci celkové komunikace

Platforma pro sdílení aut mezi uživateli HoppyGo spadá mezi inovační projekty mobility Škoda Auto DigiLab. Nabídka více než 2500 vozů je dostupná ve všech velkých městech Bohatá paleta zahrnuje standardní vozy, užitkové vozy, ale také supersporty, youngtimery, obytné dodávky a zároveň hybridní, plug-in hybridní i plně elektrická vozidla.