Velikonoce na talíři. Jaká jídla by na stole neměla chybět?

Oslava jara, ale i největší křesťanský svátek roku. A také skvělá příležitost sejít se s rodinou a přáteli a dopřát si jídla, na která během roku není čas. Velikonoce se zkrátka bez dobrého pohoštění a plného stolu neobejdou. Víte, jaká jídla by na něm neměla chybět a kde se jejich tradice vzala?

Jak se slaví Velikonoce ve světě

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který připomíná smrt a vzkříšení Ježíše Krista. Spolu s tím s Velikonoci slavíme i příchod jara, zrod nového života a celkové probuzení přírody. Naše lokální zvyky spojené s Velikonocemi má většina z nás v malíčku, jak se ale svátky slaví v okolních zemích a zbytku světa?

Zajímavá je norská tradice „velikonočního zločinu“, kde k Velikonocím patří čtení a sledování detektivek – zkrátka severské země tak, jak je známe z knih. Na Bermudách o Velikonocích vyrábějí a pouští draky a ve francouzském městě Haux zase každý rok vyrobí obří omeletu z více než 5 000 vajec. Oslavy Velikonoc jsou prostě pestré stejně jako kraslice a stužky na pomlázce a zvyky se prolínají napříč zeměmi. Například oblíbený lov čokoládových vajíček na zahradách a v parcích už se zabydlel i u nás. „Řada lidí netráví Velikonoce doma, ale třeba v klidu na chatě – a aby děti nepřišly o koledu, připravují jim právě hledání odměn v podobě čokoládových vajíček. Oblíbené jsou také zdravější ořechy, ovoce v čokoládě nebo drobné hračky, které na rozdíl od klasických vajec vydrží i zahradní ‚schovávačku‘,“ vysvětluje Petra Stráňavová, specialistka na trvanlivé potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Velikonoční týden očima barev, zvyků i jídel

Svatý týden (známý také pašijový) rekapituluje poslední dny Ježíše na zemi a jeho smrt a vzkříšení. Letos začíná v neděli 13. dubna. Květná neděle připomíná vjezd Ježíše do Jeruzaléma a zdobení domů palmovými větvemi. U nás se pojí se zvykem si domů utrhnout kočičky, které mají také ochrannou symboliku. Modré pondělí a Šedivé úterý se většinou nesou v duchu příprav na svátky a úklidu, Škaredá středa pak reprezentuje zrazení Jidášem a je spojená s pečením sladkých „jidášků“ ve tvaru provazu.

Na Zelený čtvrtek v kostele naposledy zaznějí zvony, které následně „odlétají do Říma“. Čtvrtek je spojený s poslední Ježíšovou večeří a dle tradice bychom si měli dopřát zelená jídla, která zaručí zdraví po celý zbývající rok. Na talíři se tak objevuje špenát, zelí nebo bylinky a nesmí chybět také zmiňované jidášky, které bychom měli jíst za svítání.

Velký pátek je dnem ukřižování a platil při něm přísný půst. Zároveň je tento den považovaný za magický – lidé věřili, že se na Velký pátek otevírá země s ukrytými poklady. Bílá sobota se tradičně nese ve znamení posledních příprav domácnosti, úklidu, barvení vajíček a pletení pomlázek, ale hlavně přípravě svátečních jídel – peče se beránek i mazanec i jarní nádivka.

Velikonoční neděle oslavuje Kristovo vzkříšení a patří k ní bohatá velikonoční tabule. Kromě beránka a mazance nechybí ani mladé maso jako jehněčí nebo kůzlečí, různé nádivky i polévky. Zkrátka bohatá tabule, kde se nezříkáme ničeho.

Jak si ulehčit přípravy

Trávíte prodloužený velikonoční víkend doma, nebo raději vyrážíte na chalupu či za příbuznými? Ulehčete si plánování a nákupy a vyřešte všechno online. Proč bloudit hodiny v přeplněném supermarketu, když si můžete nechat nákup doručit domů nebo si ho nechat zavézt přímo na chatu? Vše potřebné si naklikáte z pohodlí domova a nákup včetně těžkých lahví s pitím, jarní výzdoby a výslužky pro koledníky budete mít doma už do tří hodin od objednání. Na Košíku navíc můžete doplnit další položky i po odeslání objednávky – a nehrozí tak, že byste museli pro zapomenutou věc do obchodu.

„Výhodou online nákupu jsou také množstevní slevy, které se na Velikonoce hodí – ať už jde o výhodná balení mouky na pečení, sladké odměny, kterých vždy kupujeme hodně, anebo plata vajíček. Velký nákup se díky množstevní slevě může zlevnit o stovky korun, a to už náš rodinný rozpočet zaznamená,“ dodává Petra Stráňavová z košík.cz.

Velikonoční jídla s lehkostí

Nedovedete si představit Velikonoce bez mazance a nádivky, nebo naopak fandíte odlehčenějším jídlům? Vyzkoušejte recepty, které nezatíží vaše zažívání ani peněženku.

Pučálka

Staročeská pučálka je jednoduché jídlo z naklíčeného hrachu, které bylo oblíbené zejména v postní době postu. Můžete si ji dopřát buď na sladko nebo na slano a její přípravu zvládnete levou zadní.

  • 200 g sušeného žlutého hrachu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 1 lžička kmínu nebo majoránky dle chuti
  • 1 lžíce medu (pro sladkou verzi)

Hrách namočte den předem do vody, poté ho slijte a nechte dva dny klíčit na vlhké utěrce. Pravidelně ho proplachujte, aby neplesnivěl. Na pánvi rozehřejte máslo, sádlo nebo olej, přidejte naklíčený hrách a lehce jej osmahněte, dokud nemá zlatavou barvu. Osolte a dochuťte pepřem či dalším kořením. Do sladké verze přidejte místo pepře a koření lžičku medu.

Pečený pstruh s jarními bylinkami

Pokud nefandíte těžkým masovým pokrmům, zkuste si na Velikonoce dopřát rybu doplněnou čerstvými bylinkami.

  • 2 čerství pstruzi
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • citron, sůl, pepř
  • svazek čerstvých bylinek

Pstruhy očistěte a lehce osolte ze všech stran. Máslo smíchejte s nasekanými bylinkami a prolisovaným česnekem, směsí pak potřete vnitřek ryb. Do každé ryby vložte ještě několik koleček citronu. Pstruhy položte na plech, zakápněte bílým vínem a pečte asi dvacet minut na střední teplotu. Jako přílohu podávejte brambory nebo jarní salát.

Kopřivová polévka

Kopřivy jsou jednou z prvních jarních bylin a díky detoxikačním účinkům se hodí do jarní polévky, která je díky nim nabitá vitamíny.

  • 200 g mladých kopřiv
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 brambory
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Na másle osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem, poté vařte cca 15 minut. Přidejte spařené kopřivy, chvíli povařte a poté polévku rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, těsně před podáváním vlijte smetanu, aby byla polévka krémovější.

Tip: Nemáte to štěstí na zahradu s bylinkami a nechcete sbírat kopřivy někde u chodníku? Kupte si čerstvé na Košík.cz, kde najdete i další jarní bylinky na velikonoční vaření.