Štve vás nepořádek v okolí vašeho bydliště a nevíte, komu a jak ho nahlásit?

Zná to asi každý. Jdete po ulici a vidíte rozbitý chodník, přecpané popelnice nebo černou skládku přímo ve vašem oblíbeném parku. Ve chvíli, kdy problém chcete nahlásit, se vám ale přes množství informací na oficiální stránce vašeho města nepodaří najít správný kontakt. Zkusíte proto zveřejnit fotografii ve facebookové skupině s podnětem k vyřešení, ale místo toho se na vás sesype hromada lidí s nenávistnými komentáři…

Klasikou jsou i jarní městské úklidy a bloková čištění. Informace o nich většinou visí na papírovém letáku na vchodových dveřích vašeho domu nebo je najdete za stěračem auta. Ale známe to všichni – co si neuložíme nebo nemáme v mobilu, často automaticky vypouštíme. A tak si vzpomeneme na blokové čištění, až když nám pomalu odtahují auto. Ve všech zmíněných případech existuje i elegantnější řešení v podobě informační aplikace Munipolis, kterou má ve svých mobilních zařízeních více než 650 000 Čechů.

Komunikace je základ každého vztahu, i toho s místem, kde bydlíte

Nová komunikační síť Munipolis umožňuje lokálním samosprávám digitálně komunikovat se svými občany. Dozvíte se tak ihned a jako první o odstávkách elektřiny, blokovém čištění nebo plánované rekonstrukci ve vaší ulici. Kromě toho se můžete podílet na chodu obce tím, že budete hlasovat v anketách nebo se zapojíte do tvorby participativního rozpočtu. Aplikace umí rozesílat také tipy na kulturní akce nebo výlety.

Hlavní výhodou je ale nahlašování podnětů přímo vašemu úřadu. Plnou popelnici, poškozenou značku nebo černou skládku jednoduše vyfotíte, přidáte do dané lokality, kde se má závada řešit, a pošlete samosprávě. Aplikace pomocí automatické GPS podnět lokalizuje, odešle ho obci a ta pak v systému zadá řešení. V aplikaci můžete díky průběžné aktualizaci sledovat odstraňování problému, a nakonec dostanete notifikaci o jeho vyřešení. Svou samosprávu navíc můžete za vyřešení podnětu i pochválit. Nahlásit lze také ztracená zvířata, nalezené předměty nebo černé skládky. Vše jde zadat i anonymně.

Aplikaci Munipolis si jednoduše stáhnete do svého mobilního zařízení, poté si nastavíte, z jaké samosprávy chcete odebírat informace a o jaký typ zpráv máte zájem. Munipolis tak bude vědět, že jste pejskař, máte rodinu s dětmi nebo chalupu v dané oblasti a podle toho vám bude zprávy filtrovat na míru.

V případě, že vaše samospráva Munipolis nevyužívá, nebojte se být průkopníkem chytré komunikace ve své obci. Mnoho obyvatel již iniciovalo zapojení svých samospráv do chytré komunikační sítě a pomohli tak zlepšit místo, kde bydlí. A můžete tak udělat i vy – stačí váš chytrý telefon.

  • Víte, že…
    •  Každý pátý podnět, který je nahlášen k vyřešení, je černá skládka
    • Obyvatelé rozdali už přes 200 000 pochval svým obcím
    • Lidé nejčastěji nahlašují podněty při cestě do práce
    • Díky propojení se zvířecím detektivem se našlo už 200 zaběhnutých mazlíčků
    • Aplikace Munipolis rozeslala už přes 45 000 000 zpráv
    • Celkem 150 000 lidí hlasovalo v anketách samospráv
    • Munipolis rozeslala už 180 000 zpráv neslyšícím obyvatelům

 Aplikaci naleznete ke stažení zde: Android MUNIPOLIS / Mobilní Rozhlas – Aplikace na Google Play nebo IOS MUNIPOLIS / Mobilní Rozhlas v App Storu (apple.com).