Očima zloděje: Odhalte nedostatky domácího zabezpečení

Myslíte si, že svůj dům nebo byt chráníte dostatečně? Zkuste se na chvíli změnit ve zloděje a podívat se na domácí zabezpečení tak trochu z druhé strany. Koneckonců právě pohled zvenčí vám může napovědět, kde děláte v ochraně majetku chybu.

Okna s ventilací, nechráněné boční dveře, přesluhující závory či petlice. Nejčastější zabezpečovací prohřešky se v českých domácnostech neustále opakují. „I když se povědomí Čechů o zabezpečení majetku výrazně zlepšilo, s některými chybami se setkáváme pořád. A často pramení z určité ‚slepoty‘ a nedostatku odstupu. Není přitom nutné zvát si domů odborníka – někdy stačí podívat se na stav zabezpečení očima zloděje, který se chce dostat dovnitř za každou cenu,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Fáze 1: Tipovačka

Většina zlodějů si vhodný objekt k vloupání předem vytipuje – málokterý chodí naslepo. Zkuste se projít vaší ulicí a zhodnotit, jak váš dům působí zpovzdálí. Zaměřte se na to, co vše můžete zjistit letmým pohledem a co stav domu i okolí „říká“ o možných cestách dovnitř. Na co si dát pozor?

Příliš hustá zeleň. Možná díky ní máte pocit dostatečného soukromí, nicméně příliš bujný porost poslouží zloději jako skvělé maskování i místo ke schování v případě nečekaných komplikací.

Nepořádek okolo domu. Povalující se nářadí nebo třeba zbytky stavebního materiálu může nezvaný návštěvník použít k rozbití okna, vylomení dveří či uražení petlice.

Vystavené cennosti. Pootevřená garáž s nejnovější sportovní výbavou, kůlna s drahým nářadím nebo nejnovější televize, která z pokoje září až do ulice. To vše zve zloděje dál.

Protiakce: Zkuste zapracovat na odstranění největších prohřešků – důsledně uklízejte všechno nářadí, sportovní vybavení, hračky i zahradní techniku. Keře prořežte tak, abyste nepřišli o soukromí, ale zároveň si zachovali přehled o pohybu okolo domu. Nezapomínejte zamykat kůlny a zahradní domky, na které patří kvalitní petlice a odolný visací zámek.

Fáze 2: Harry, jdu do baráku

Váš dům „vyhrál“ a zloděj se teď pokusí dostat dovnitř. Vžijte se do jeho role a zamyslete se nad tím, kterými cestami je možné se do vašeho domu dostat. Nezapomeňte, že první překážku by měla představovat už vchodová branka. Jaký další přístup vyzkoušíte?

Hlavní vchod. Zabezpečujeme ho většinou nejdůsledněji, a i proto ho zloději jako první způsob vniknutí nevyužívají.

Boční a zadní dveře. Jsou mimo dohled z ulice, a tak nabízejí lepší manipulační prostor na překonání. Často je chrání obyčejné zámky, se kterými si zloděj poradí za pár vteřin.

Sklep nebo garáž. Oblíbené přístupové body do domu. Spojovací dveře s obytným prostorem řada lidí nezamyká vůbec, a garáž často chrání pouze staré přesluhující závory.

Okna. Achillova pata zabezpečení. I okno otevřené na ventilaci zvládne zloděj během chvilky otevřít a dostat se dovnitř. Malá okénka ve sklepě pak bez problémů rozbije.

Protiakce: Zkontrolujte všechny domácí zámky. Na dveře do domu patří bezpečnostní vložky s certifikací alespoň ve III. třídě odolnosti, které zvládnou odolat zlodějům i několik minut. „Právě čas hraje při vloupání velkou roli. Pravidlo pěti minut totiž potvrzuje, že pokud se zloděj do této doby nedostane dovnitř, pravděpodobně pokus vzdá,“ potvrzuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

U sklepa nebo garáže prověřte životnost petlic a závor – pokud nedrží nebo se zasekávají, vyměňte je. Na okénka umístěte ideálně neprůhlednou bezpečnostní folii, která znesnadní rozbití a zabrání pohledu dovnitř.

Fáze 3: Zloděj v domě

Nepříjemná situace, do které se nechce dostat asi nikdo z nás. I tak je ale vhodné si vyzkoušet, jak by se asi zloděj u vás doma choval a k čemu by měl snadný přístup. Co u vás může najít?

Drobné cennosti. Volně dostupné šperky, finanční hotovost či cenné papíry jsou oblíbenou kořistí.

Nářadí a sportovní vybavení. Často bývá volně položené a nezajištěné ve sklepech či garážích. Zloděj ho snadno zpeněží v nejbližším bazaru.

Elektronika a vybavení domácnosti. Větší přístroje, počítače a notebooky, herní konzole, ale i oblečení nebo obrazy a nábytek.

Osobní věci. Pro vás mají nevyčíslitelnou hodnotu, pro některé zloděje představují cíl vandalismu.

Protiakce: Ve chvílích, kdy se zloděj dostane dovnitř, hraje zásadní roli tzv. sekundární zabezpečení, tedy ochrana majetku a věcí uvnitř objektu. Může to být bezpečnostní sejf, trezor, ale také speciální bedna nebo bezpečnostní systém typu X Safety box. Větší věci, které neschováte do bedny, k němu můžete připevnit pomocí bezpečnostního lanka nebo řetězu.

Tipy:

Cylindrická vložka Tokoz Pro 400

Vložka Tokoz Pro 400 certifikovaná ve 3. bezpečnostní třídě odolá planžetování, bumpingu i odvrtání, navíc ji lze použít i pro atypické tloušťky dveří.

http://eshop.tokoz.cz/Cyl-vlozka-TOKOZ-PRO-400-s-olivou-_d306578838_11047.aspx

Tokoz X Safety Box

Uzamykatelný mechanismus, který lze připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu.

https://eshop.tokoz.cz/XsafetyBOX-III-s-vlozkou-PRO-a1ks-K-_d43102906_11047.aspx

Petlice Tokoz P 110

Petlice z ocelového plechu s čepy zajištěnými proti vyražení. Odolá pokusům o vytržení a zvládne i náročné klimatické podmínky.

https://eshop.tokoz.cz/TOKOZ-P-100-350-a-1-ks-S-_d2261779_11047.aspx