Nový zámek za pět tisíc? Nenechte se napálit podomními prodejci, výměnu zvládnete sami a levněji

Zámek ve dveřích se věčně zasekává, přesluhuje a chcete ho nahradit lepším? Nebo jste se přestěhovali do nájmu a nové klíče i zámek jsou nutností? Výměnu zámkové vložky zvládnete v obou případech levou zadní sami, a to i když o zabezpečení mnoho nevíte. Navíc ušetříte peníze, o které by vás mohli připravit podvodníci nebo zbytečně objednané služby.

Kdy vyměnit zámek

Odkládat výměnu zámkové vložky se nevyplácí. Pokud se zámkem ve dveřích den co den bojujete a k otevření potřebujete „fígl“ v podobě přesného natočení klíče nebo přidržení dveří, je něco špatně. A také je pravděpodobné, že zámek jednou vypoví službu kompletně a vám nezbude nic jiného než shánět zámečníka.

Nový zámek je ale potřebný nejen v případě, když původní přestává fungovat. Své o tom ví nájemníci, kteří mění bydlení a přicházejí do nového bytu – asi nikdo nechce bydlet s vědomím, že kopie klíčů od bytu možná má víc lidí. Na výměnu zámků máte jako nájemník právo, protože se nejedná o úpravu ani přestavbu bytu, nicméně vždy o tom informujte majitele.

Pozor na podomní prodejce

Co vás ale v rámci domácího zabezpečení může přijít draho, je vynucená pohotovostní výměna zámku. Cena za výjezd zámečníka a otevření zamčených dveří se běžně pohybuje okolo dvou tisíc korun, a ve velkých městech se může vyšplhat i výš – vše se odvíjí od typu zámku, ceny za hodinu práce, cestovného a dalších nákladů.

Na pozoru byste se měli mít i před nejrůznějšími podomními „zámečníky“, kteří často se svými službami míří na zranitelnou skupinu seniorů. Každoročně policie zaznamená řadu případů, kdy podvodníci mění zámky pod záminkou vylepšení zabezpečení, ovšem levné vložky bez certifikace, které překoná i amatérský zloděj, vydávají za speciální a účtují si za výměnu nepřiměřené částky v řádech vyšších tisíců.

„Základním pravidlem je nepodléhat nátlaku – tedy nepodepisovat mezi dveřmi smlouvu, kterou jsme si ani nepřečetli, a nesouhlasit s provedením výměny,“ radí Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. V situacích, kdy potřebujeme výměnu urgentně, je vhodné věnovat pár minut ověření recenzí a referencí, a především si vždy vyžádat cenu za službu předem. Zámečník je povinen nám ji sdělit a na místě by si k ní neměl přidat více než 10 %,“ vysvětluje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Tip: Vychytávky, které vám ulehčí zabezpečení

Na trhu najdete bezpočet zámkových vložek. Kromě úrovně zabezpečení, kterou poskytují, můžete vybírat i z variací, které vám usnadní život. Ti, kteří věčně zapomínají klíče v zámku, ocení vložku, kterou lze odemknout, i když je z druhé strany klíč. Skvělou vychytávkou je i vložka s olivou, s níž uzamknete byt zevnitř i bez klíče.

Jak na výměnu

Při výběru nové zámkové vložky se řiďte několika hlavními parametry. Vložka by měla splňovat veškeré potřebné technické normy, které zaručují, že výrobce může doložit kvalitu zámku. Nezávislé testování cylindrické vložky zaručuje norma označená jako EN 1303. Z pohledu účinnosti zabezpečení nám pak budou dobrým průvodcem bezpečnostní třídy, které určují, jak dlouho zámek odolá pokusům o překonání. Pamatujte, že zámek chrání váš majetek, který se běžně pohybuje v řádech statisíců. Investice dvou tisíc do kvalitní vložky tak není nijak závratná a ulehčí vám spaní.

„Když vybíráme zámkovou vložku do domácnosti, měli bychom sáhnout po zámku certifikovaném alespoň ve III. bezpečnostní třídě, ideálně pak ve IV. Ta chrání i před zkušenějšími a lépe vybavenými zloději, kterých je stále více,“ doplňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Tip: Pokud se v zabezpečovacích řešeních a nabídce zámků ztrácíte, pomůže vám nezávislý projekt Bezpečná země, za kterým stojí Cech mechanickým zámkových systémů ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Policií ČR. V přehledném katalogu tak můžete zjistit, jaké jsou možnosti domácího zabezpečení, na co si dát pozor a z jakých výrobků vybírat.

Rozhodli jste se pro výměnu svépomocí? Stačí se držet několika jednoduchých kroků.

  1. Dvakrát měř, jednou vyměňuj

Než se vydáte do obchodu, důkladně změřte jak starou vložku, tak dveře. Důležitá je vzdálenost od středu šroubu k vnější hraně kování a od šroubu ke hraně kování na vnitřní straně dveří. Rozměry v milimetrech si poznamenejte.

  • Pozor na napodobeniny

Novou vložku nakupujte ideálně ve specializovaném obchodě, který může doložit potřebné certifikáty a soulad s normami. Vyhněte se bezejmenným asijským e-shopům a zámkům z tržnice – v budoucnu si tak ušetříte řadu starostí.

  • Demontáž

K demontáži staré vložky vám bude stačit jen šroubovák. S ním vyšroubujete šroub, od kterého jste měřili vzdálenost, a pak už vyjmete celou vložku. Pokud by to napoprvé nešlo, zkuste pootočit klíčem.

  • Instalace nové vložky

Zasuňte do nové vložky klíč, srovnejte zoubky a vložte ji do dveří. Poté zašroubujte a důkladně utáhněte šroub – vložka by neměla přečnívat o více než 3 mm, aby sloužila správně. Máte hotovo!

Tip:

Cylindrická vložka TOKOZ PRO 300

Díky bezpečnostní certifikaci je 100 %odolná proti různým zlodějským technikám. Zámek spolehlivě funguje i v klimaticky nepříznivých podmínkách, a navíc ho lze díky prostupové spojce otevřít i v případě, že jsou z druhé strany klíče.

https://eshop.tokoz.cz/oboustranna/237-oboustranna-cylindricka-vlozka-tokoz-pro-300-30-40-s-prostupovou-spojkou-8590714109363.html