Dýně jako podzimní královna české kuchyně. Jak ji v kuchyni nejlépe využít?

Halloweenská dekorace, ale i velmi všestranná potravina, se kterou vykouzlíte slaná i sladká jídla na mnoho způsobů. Dýně je prostě podzimní surovinou číslo jedna – a pokud jste ji ještě nepustili do kuchyně, je nejvyšší čas. Naučte se, jak vybrat tu správnou, a zkuste některý z méně tradičních receptů!

Podzim bez dýní už si umí představit málokdo. A dýně navíc není ani v Česku žádným nováčkem – z Ameriky se do Evropy dostala už v 16. století a brzy si našla cestu i do českých zahrad. Od okrasné funkce přes krmivo pro zvířata se pak postupně s novými odrůdami probojovala až na jídelní stoly.

(Super) dýně v kuchyni

Dýně bývá často označována za „superpotravinu“, a i když je tenhle termín tak trochu nadužívaný, něco na něm bude. Dýně totiž obsahují velké množství betakarotenu, který prospívá nejen našemu zraku, ale celkové imunitě. Najdeme v nich také vitaminy C a E, hořčík, draslík, fosfor a zinek. Jsou výborným zdrojem vlákniny a díky vysokému obsahu vody se hodí i jako součást dietního jídelníčku nebo jako první příkrm pro děti. A zapomenout nesmíme ani na dýňová semínka, která jsou výborným zdrojem zdravých tuků i minerálů.

Od máslové po špagetovou

Na světě existují stovky druhů dýní, ale v Česku nejčastěji narazíte na několik základních jedlých odrůd, které se hodí k využití v kuchyni.

  • Hokkaidó – nejznámější a nejoblíbenější druh. Nemusí se loupat, protože slupka při vaření změkne. Příprava je tak velmi rychlá a jednoduchá. Hodí se do polévek, pyré, na gril i do moučníků.
  • Máslová dýně – svým tvarem připomíná hrušku, má minimum semínek a jemnou máslovou chuť. Je vhodná na polévky, pyré, příkrmy pro děti i sladké pečení.
  • Muškátová dýně – na první pohled zaujme svým typickým žebrováním. Má máslovo-oříškovou chuť, hodí se na pyré, polévky i do koláčů.
  • Špagetová dýně – je žlutá a oválná, po upečení se dužina rozpadá na vlákna připomínající špagety. I proto je oblíbená třeba u příznivců low carb stravy.
  • Goliáš – velkoplodá dýně se pěstuje spíše pro rekordní velikost, ale je také jedlá a hodí se i k nakládání.

Vedle jedlých dýní můžete v obchodech narazit i na okrasné dýně, které lákají pestrými barvami a tvary. K jídlu se nehodí, protože mají tvrdou dužinu a nevýraznou chuť. Využít je ale můžete při tvorbě podzimních dekorací.

Jak vybrat správnou dýni

Pokud máte jasno v tom, jakou odrůdu dýně si chcete připravit, zbývá už jen dobře vybrat mezi plody.Zralá dýně má suchou stopku a tvrdou slupku bez měkkých míst, prasklin nebo známek hniloby.

Dýně patří mezi plodiny s dlouhou trvanlivostí, a tak se v rámci podzimních akcí vyplatí ji nakoupit do zásoby. „Při správném skladování nám dýně doma vydrží i několik měsíců, pokud ji můžeme dát na suché a chladné místo s teplotou okolo 10-15 °C. Samozřejmě skladujeme jen plody, které jsou neporušené, a dýně průběžně kontrolujeme,“ vysvětluje Tomáš Louda, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.

Ti, kteří nemají štěstí na sklep, mohou přebytky dýní uchovávat v ledničce. Nakrájená dýně bez problémů vydrží i týden, můžete ji také zamrazit nebo zavařit. Mnozí si možná z dětství vybaví neprůstřelný recept na dýni à la ananas, určitě se ho ale držet nemusíte.

Tip: Domácí pražená dýňová semínka

– Dýňová semínka důkladně očistěte od dužiny a opláchněte. Rozprostřete je na utěrku a nechte důkladně oschnout.

– Semínka smíchejte s trochou olivového oleje, soli a oblíbeným kořením (hodí se paprika, česnek nebo chilli).

– Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 160 °C asi 15–20 minut, dokud nezhnědnou a nezískají oříškovou chuť.

– Skladujte ve sklenici s víčkem – vydrží i několik týdnů.

Pokud chcete sladkou variantu, zkuste semínka posypat skořicí a trochou cukru.

Kam na ni

Letošní počasí úrodě obecně přálo, a řada zemědělců tak nabízí samosběr zeleniny včetně dýní. Výhoda je jasná – vyberete si dýni podle preferencí, což se hodí především u těch, které se chystáte vydlabat jako dekoraci. Pokud ale chcete dýně hlavně na jídlo, nakupte si je z pohodlí domova online. Odpadne vám nutnost tahat několikakilogramové kusy v nákupní tašce, a ještě můžete v rámci akcí ušetřit. Například na Košíku si vyberete hned z několika druhů dýní, které vám kurýr doveze s nákupem až ke dveřím.

„Kromě nejoblíbenější odrůdy hokkaidó u nás zákazníci najdou také dýni muškátovou, špagetovou nebo máslovou. Zajímavá je i chameleon, která se dá použít jako dekorace nebo na jídlo. Mají tužší slupku a doporučuje se proto oloupat. Má výraznou oříškovou chuť a skvěle chutná zapečená s další kořenovou zeleninou,“ doplňuje Tomáš Louda z online supermarketu Košík.cz

Je libo polévku nebo raději hummus?

Dýňovou polévku nebo bábovku si na podzim asi dopřeje drtivá většina z nás. Dýně ale nabízí nespočet možností využití a v kuchyni se s nimi můžete doslova vyřádit. Plátky dýně s olivovým olejem a bylinkami budou výbornou přílohou k masu, dýňové hranolky nebo hummus zase skvělou jednohubkou pro návštěvy. Fantazii se zkrátka meze nekladou!

Dýňové gnocchi se šalvějí

Z pečené hokkaidó nebo máslové dýně připravte pyré, smíchejte ho s ricottou, vejcem, parmezánem a trochou hladké mouky. Vytvarujte malé válečky, nakrájejte na kousky a krátce povařte ve vroucí osolené vodě. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte lístky šalvěje a gnocchi v něm prohřejte. Posypte parmezánem.

Dýňový hummus

Uvařenou nebo pečenou dýni rozmixujte spolu s cizrnou, tahini pastou, česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a špetkou římského kmínu. Vykouzlíte tak jemný, lehce nasládlý dip, který můžete podávat s pita chlebem, krekry nebo zeleninou.

Dýňové latté

Na pánvi ohřejte mléko s lžící dýňového pyré, přidejte špetku skořice, muškátového oříšku a hřebíčku. Přelijte přes připravené espresso a doslaďte javorovým sirupem nebo medem. Doma tak během chvilky připravíte oblíbený podzimní kavárenský hit.

Dýňový džem s pomerančem

Nakrájenou máslovou dýni poduste s cukrem, šťávou z pomeranče a trochou skořice, až vznikne hustá směs. Rozmixujte ji a ještě horkou naplňte do sklenic. Vznikne chutí neobvyklý džem, který skvěle chutná s palačinkami, jogurtem nebo sýrem.