Vzhůru do pedálů: Tipy na zabezpečení kol

Češi jsou národem cyklistů a jízda na kole patří mezi nejoblíbenější rekreační aktivity. Ostatně naplno se to ukázalo během pandemie, kdy nedostatek náhradních dílů zapříčinil výpadky dodávek kol a řadě z nás zkomplikoval volnočasové vyžití. A kola se stala také vyhledávaným „zbožím“ mezi zloději, pro které představují lákavou kořist – jen vloni jich každý den bylo ukradeno v průměru 13. Jakým zámkem své kolo vybavit, abyste po něm nemuseli pátrat v zastavárnách?

Kola k Čechům patří a běžná rodina jich tak ve sklepě nebo garáži „parkuje“ hned několik. Mnohdy přitom nejde o levné modely – s rozmachem elektrokol se cena průměrného kola rázem vyšplhala na desítky tisíc. I proto nejsou malé ani škody, které zloději krádežemi napáchají – za rok 2022 přesáhly neuvěřitelných 144 milionů, téměř 30 000 na jedno kolo. „Bavíme se přitom pouze o krádežích, které lidé nahlásí. Dle našich zkušeností řada lidí odcizené kolo rovnou bere jako ztracené – k tomu přispívá i nízká míra objasněnosti krádeží. Kola pak rychle mizí u překupníků či v zastavárnách,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Všechny cesty vedou… do objektu

Čím při zabezpečování kola začít? Zabezpečením místnosti, do které ho ukládáme. Pokud jde o garáž či sklep, je základem kvalitní zámková vložka na dveřích – ideálně alespoň ve 3. třídě odolnosti. Čím déle se bude zloděj snažit zámek překonat, tím vyšší je šance, že pokus vzdá. Zapomenout byste kromě dveří neměli ani na okénka, a to i ta nejmenší. Ač se to mnohdy zdá až neuvěřitelné, zloději se dokáží protáhnout i skutečně miniaturními otvory, proto okna důsledně zavírejte.

Úskalí společných prostor

Vášniví cyklisté, kteří bydlí v bytových domech, bývají většinou zkušenostmi poučeni a kola ukládají přímo v bytě. Důvod je jasný – společné prostory jsou oblíbeným cílem zlodějů, kteří se nemají problém dostat dovnitř a zároveň nepozorovaně zmizet. Zabezpečení sklepů, koláren či kočárkáren totiž v drtivé většině případů naprosto nevyhovuje bezpečnostním standardům. A zvýšený pohyb osob anonymitě zlodějů jen nahrává.

Co dělat, pokud se vám ani při nejlepší vůli do bytu kolo nevejde? Pokuste se maximálně zvýšit zabezpečení sklepa, kóje nebo prostor, kam kolo odkládáte. Vchod do kóje by měl chránit kvalitní visací zámek s petlicí, ideálně takový, který zvládne i sklepní vlhko a nezrezne. Kolo uvnitř zajistěte sekundárním zabezpečením – použít můžete některý z bezpečnostních systémů typu X Safety box, které lze připevnit na stěnu, strop či dveře. Pomocí ocelového lanka nebo řetězu pak kolo uzamknete a běžný zlodějíček nemá šanci toto zabezpečení překonat. Systém navíc využijete i na další cenné věci ve sklepě – od kočárku přes sezonní sportovní výbavu až po uloženou zahradní techniku.

Tip:

Zabezpečit kolo vám mohou pomoci i další vychytávky – můžete ho popsat neviditelným fixem, který je vidět pouze pod UV lampou a může ulehčit identifikaci ukradeného kola. Vlastníci dražších kol stále častěji sahají také po ochraně v podobě mikročipu, který je čitelný pomocí čtečky a lze přes něj v případě krádeže dohledat majitele.

Pozor na cestách

Více než polovina z celkového množství odcizených kol se ztratí venku, tedy mimo uzavřený objekt. Typicky jde o případy, kdy kolo opřeme u obchodu a vyrazíme na rychlý nákup, nebo kdy se na dovolené poodejdeme kochat přírodními krásami a zapomeneme na zámek. První pravidlo je proto jasné – nikdy nenechávejte kolo bez dozoru. K uzamčení můžete využít kódový zámek s lankem, který je velmi skladný, případně sáhnout po moto zámku. Ten bývá o něco těžší, nicméně zloději se překonává hůř. „I na kolo můžeme využít kotoučový moto zámek s čidlem, který se připevní na kolo a reaguje na manipulaci alarmem s hlasitostí 110 dB. Odradí tak nejednoho nenechavce, který většinou se zvukovým alarmem u jízdního kola nepočítá,“ doplňuje Neuvirt.

Kódový lankový zámek TOKOZ

https://eshop.tokoz.cz/Kodovy-lankovy-zamek-_d169465758_11047.aspx

Kvalitní ocelové lanko doplňuje plastový obal, díky kterému se kolo nepoškrábe. Numerické kódování je osvětleno LED světlem.

Kotoučový zámek s alarmem

https://eshop.tokoz.cz/Kotoucovy-zamek-s-alarmem-_d145900791_11047.aspx

Zámek na motorky i kola, který se umisťuje na kotoučovou brzdu. Je vybaven pohybovým čidlem a alarmem o hlasitosti 110 db. 

Uzamykatelný mechanismus Tokoz X Safety Box

https://eshop.tokoz.cz/X-SAFETY-BOX-_g56056442_11047.aspx

Vysoce odolný bezpečnostní mechanismus, který se hodí do garáží nebo skladových a sklepních prostor. Lze ho zašroubovat do dveří či navařit na kovové povrchy a využít i k zabezpečení volně stojících předmětů.

rpt