Vysoké zálohy za elektřinu a plyn? Pomoci vám může pronájem i spolubydlení

Ceny elektřiny i plynu raketově rostou stejně jako zájem o nájemní bydlení. Na jednu nabídku teď podle realitního portálu Bezrealitky čeká v průměru 30 zájemců. Do nájmu lidi ženou především vysoké hypoteční sazby, kvůli kterým nyní nedosáhnou na vlastní bydlení. Otevírá se tak příležitost pro majitele dvougeneračních domů nebo prázdných bytů, kteří mohou získat finanční injekci na pokrytí vlastních nákladů na bydlení. Pronájem části domu nebo pokoje je ostatně naprosto běžný třeba v Norsku, kde s tím, že nájemník rodině pokryje část nákladů, počítají mnohdy už při stavbě domu.

V Česku bohužel máme tendenci se k pronájmu vlastní nemovitosti stavět s nedůvěrou, a je to škoda. Procento nevyužitých bytů a dalších prostor je u nás enormní. Ano, máme tu složité stavební zákony, ale v situaci, kdy je bydlení nedostupné, je i krok jednotlivce, který se rozhodne svou nemovitost pronajmout, k nezaplacení,“ komentuje situaci šéf Bezrealitky, Jan Škrabánek.

Jak na to?

Jak tedy s pronajímáním začít? V první řadě identifikujte volný prostor a zhodnoťte, zda nepotřebuje úpravy. Nezapomeňte, že první pohled prodává. Zajistěte také chytré zásuvky a oddělené měřiče energií, abyste pak mohli nájemci určit správný podíl na jejich platbě. Důležitou otázkou je samozřejmě bezpečnost. Nejideálnější jsou oddělené vchody. Ten bychom doporučili především v případě komerčního pronájmu i za cenu, že jej budete muset nově vytvořit. V případě pronájmu volného patra či přízemí domu pro klasické bydlení dobře poslouží i zamčené dveře na společné chodbě. U spolubydlení a sdílených prostor pak zvažte, jaké místnosti chcete mít zamčené a od jakých svěříte nájemci klíč. Pro větší pocit bezpečí můžete zvolit chytré klíče – pouze vy určíte, kdo bude mít přístup a zároveň můžete sledovat, kdy byl použit.

Když máte prostor připraven, stačí jej nabídnout. Jak připravit inzerát vás krok po kroku navede služba Bezrealitky. Navíc zde můžete rovnou získat návrh nájemní smlouvy. „Na Bezrealitky vás provedeme celým procesem. Pomůžeme vám odhadnout cenu nemovitosti, zařídíme ověření bezdlužnosti a vytvoříme smlouvu na míru, kterou můžete podepsat online,“ popisuje Jan Škrabánek. Každý zájemce navíc musí mít na Bezrealitky svůj profil, takže vidíte, s kým komunikujete. O nabídky nebudete mít nouzi. Průměrně se aktuálně na inzerát na Bezrealitky ozývá 30 zájemců. Rekordní byt měl i přes 300.

Co můžete pronajmout?

Pokoj v bytě 3+1

Seniorů, kteří žijí v bytě pro rodinu, je celá řada. Děti jim sice vylétly z hnízda už před léty, ale pro ně je těžké byt, ve kterým strávili celý život, opustit. Pokrýt provoz z důchodu při dnešních cenách je často nad jejich síly. Řešením pro ně může být právě pronajmutí prázdného pokoje, díky kterému získají potřebný finanční příspěvek. Příjemným bonusem pro řadu z nich může být i to, že nebudou v bytě osamělí.

Dvougenerační domy

Klasika menších měst – dvougenerační dům – v patře bydlí mladí, dole zůstává prázdný byt po prarodičích. Situace, která vyloženě volá po pronájmu. „Na menších městech, kde převažují rodinné domy a chybí bytová výstavba, nabídka rozhodně neuspokojuje poptávku. Pokud máte volné patro, nebojte se ho nabídnout,“ doporučuje Škrabánek.

Chaty a chalupy

Máte chatu a chalupu uzpůsobenou k celoročnímu bydlení? Pronájmem si může sama na sebe vydělat. Zvlášť pokud je její údržba náročná nebo jste zainvestovali do její rekonstrukce. Úspěch pronájmu je ale do značné míry ovlivněn polohou a atraktivitou lokality a samozřejmě také stavem nemovitosti. V době stoupajících cen energií je totiž pro řadu zájemců rozhodujícím faktorem vytápění.

Komerční pronájem

Když nemáte k dispozici volný prostor k bydlení, určitě máte místnost, kterou je možné využít jako komerční prostor. Volná místnost v rodinném domě se vždycky najde. Stačí, když přivedete do místnosti vodu a vytvoříte buňku s toaletou. Přízemí domu směrem do ulice může být skvělé pro jakýkoliv malý krámek, pobočku cestovní kanceláře nebo kancelář rodinné firmy.

Garáž

Garáž je ceněným zbožím především v hlavním městě. Pokud potřebujete pro svého motorového miláčka pronajmout domov, zaplatíte v průměru 2 tisíce korun měsíčně. A to už může být právě tolik, kolik potřebujete vy jako majitel prostoru měsíčně navíc po zdražení elektřiny.