Zadařilo se vám a sklízíte bohatou úrodu ovoce a zeleniny? Pusťte se do zavařování. Na podzim a v zimě zásobu oceníte, o to víc, když bude z vlastní zahrádky. A zavařovat můžete, i když sami nezahradničíte – každý z nás někdy skončí s várkou přebytečného ovoce od babičky nebo sousedů. Nahřejte sklenice a vyzkoušejte naše tipy.
Kdo je připraven, nezmatkuje
Noční můra každého, kdo se pustí do zavařování? Přece obří mísa nakrájeného ovoce a zjištění, že doma chybí konzervační přípravek nebo víčka na sklenice. Než začnete krájet a porcovat první várku úrody, důkladně zkontrolujte, zda máte vše potřebné. Kromě sklenic a víček se neobejdete bez zavařovacích přípravků a hrnce – můžete mít speciální na zavařování nebo sáhnout po skladnější alternativě v podobě nástavce na běžný hrnec s poklicí s teploměrem. „Stále více lidí volí i možnost zavařování v troubě. Cíl je však vždy stejný – zlikvidovat vysokou teplotou mikroorganismy, které by se mohly v zavařených potravinách množit a prodloužit trvanlivost hotového výrobku,“ radí Jaroslav Sklenský, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.
Dobré ovoce rovná se dobrý kompot
Jakémkoliv napadení škůdci nebo plísněmi se může stát kompotu osudným. I když polovinu plodu odkrojíte, plísní už je pravděpodobně napadena i zbývající část a obsah pracně zavařené sklenice tak poputuje po čase rovnou do koše. Na zavařování proto vybírejte pěkné, zralé, ale nikoliv přezrálé plody. A na výsledku vašeho úsilí má podíl i kvalita a chuť ovoce a zeleniny – domácí bude chutnat vždy lépe než dovezená přes půl světa. Pokud nemáte vlastní zahrádku, tak váš rozpočet nemusí zruinovat ani kupovaná ovoce a zelenina, který se dá navíc často pořídit i ve stejné kvalitě.
„Zavařovat v bio režimu je poměrně finančně náročná záležitost, nicméně dobrým řešením je IPZ ovoce a zelenina. Jde o integrovanou produkci, která nabízí kvalitu blížící se bio certifikaci, ale za dostupnější cenu, navíc od lokálních zemědělců,“ doplňuje Jaroslav Sklenský, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.
Trendy v zavařování
Ani zavařování se nevyhýbají kulinářské trendy. Mnozí z nás si ještě pamatují přebytky dýně zavařené jako kompot s ananasovým aroma, které se pravidelně ocitaly u nedělního oběda. I dnes můžete samozřejmě experimentovat se zajímavými kombinacemi – na rozdíl od dýně à la ananas však se zachováním přirozených chutí. Co třeba květák s pikantními chilli papričkami, zavařená křupavá baby karotka nebo ajvar z lilku, paprik a česneku? Fantazii se meze nekladou, nebojte se proto vyzkoušet i recepty, které naše babičky rozhodně neznaly.
Co vše z letošní úrody tedy zavařit? Bez nadsázky můžeme říct, že víceméně cokoliv. Z ovoce vykouzlíte kompoty i marmelády, ze zeleniny a hub zase pikantní čatní, směsi na slané koláče či jednodruhové přílohy, které vyniknou k masu. Inspirujte se několika tipy:
Marinovaná rajčata
Domácí, na slunci uzrálá rajčata budou pochoutkou i v zimě. Cherry rajčátka zkuste naložit jako pikantní pochoutku celá spolu s rozmarýnem a tymiánem, česnekem, solí a olivovým olejem Větší plody zase naskládejte na sebe a zavařte bez výraznějšího dochucení – získáte univerzálního pomocníka při vymýšlení rychlých obědů v průběhu celého roku.
Pikantní cibulky
Připravte si vlastní pikantní naložené cibulky, které oceníte nejen při domácích oslavách. Cibulky krátce povařte ve vodě s kyselinou citronovou – zachovají si tak svou barvu. Ve sklenicích je zalejte nálevem na okurky a sterilujte asi půl hodiny.
Zářivá ředkev
Vyzkoušejte lahůdku v podobě nakládané křupavé ředkve. Bílou ředkev nakrájejte na tenké plátky a zalijte ji nálevem z vody, jablečného octa, kurkumy, trochy cukru a soli. Ředkev získá krásnou zlatou barvu a vynikne především v asijských jídlech.
Džem z červené řepy
Už žádné kostičky ve slaném nálevu. Připravte si z řepy netradiční sladký džem. Řepu oloupejte, uvařte do měkka, poté rozmixujte a přidejte cukr, kyselinu citronovou a pektin. Výsledná chuť vás příjemně překvapí!
Dýňový džem se skořicí
Na palačinky nebo k bílému pečivu – tenhle džem si zamilujete. Potřebovat budete jen dýni hokkaido, kterou nakrájíte na kostičky a povaříte do změknutí, poté rozmačkáte. Přidáte cukr, citronovou šťávu a a několik kousků celé skořice. Povařte, skořici vyndejte a džem dochuťte ještě několika lžičkami mleté skořice.