Stovku slaví Škvorecký, Rosamunde Pilcher i autor Snídaně u Tiffanyho

Nastupující podzim opět vybízí k tomu vyměnit letní procházky za večery u knihy. Září navíc přináší hned několik zajímavých literárních výročí, která vás mohou při vašem knižním výběru inspirovat. Nejenže je 30. září vyhlášené jako den překladatelů. Letošní rok přinesl i kulaté výročí tří předních spisovatelů. Sto let od narození oslaví česká exilová hvězda Josef Škvorecký, královna červené knihovny Rosamunde Pilcher nebo americký spisovatel Truman Capote, kterého si většina Čechů možná nevybaví, ale jeho zfilmovaný román Snídaně u Tiffanyho bezesporu viděla.

Josef Škvorecký – nebuďte zbabělci a vsaďte na klasiku

Se Škvoreckým se asi většina potkala už v rámci školní četby a věřím, že většinou i ráda, protože na rozdíl od Babičky a podobných jde i pro mladé o „čtivou“ literaturu. Spisovatelovu kariéru odstartovaly příběhy jeho alter ega Dannyho Smiřického, který je hlavní postavou pentalogie, začínající románem Zbabělci. Škvorecký ale napsal také řadu povídek, přičemž některé dnes k patří k pokladům. Třeba Povídky tenorsaxofonisty na Knihobotu seženete za více než 5,5 tisíce korun. Většina Škvoreckého děl vyšla v nakladatelství ’68 Publishers, které s manželkou v exilu založili. Pokud toužíte po titulech právě z této doby a tohoto nakladatelství, určitě zapátrejte v antikvariátech nebo právě na Knihobotu. Připravte se ale na to, že jsou dražší než nové tituly vydané v běžných nakladatelstvích.

Rosamunde Pilcher – lehké čtení za cenu jedné kávy

Tahle královna romantických příběhů původně psala pod pseudonymem Jane Fraser, od poloviny šedesátých let ale začala uvádět své pravé jméno. V letech 1943 až 1946 pracovala pro armádu. Po válce se provdala a přestěhovala do Skotska, kde její manžel Graham Pilcher zdědil rodinnou textilní továrnu. A právě do idylické skotské nebo cornwallské krajiny zasazovala své příběhy.  

Nečtenáři pak znají její dílo především díky televizním adaptacím německé televize ZDF, která značnou část sladkobolných příběhů převedla na filmové plátno. I přesto, že její literární dílo mnozí nepovažují za kvalitní čtivo, její práci v roce 2002 ocenila královna Alžběta II. udělením Řádu britského impéria. Rosamunde skonala v roce 2019 v úctyhodných 94 letech. Pokud si chcete dopřát oddechové čtení této autorky, nemusíte se bát, že za něj utratíte příliš. Na Knihobotu za něj nedáte víc než 50 korun.  

Truman Capoteposnídejte u Tiffanyho

Pokud nejstefanoušky Snídaně u Tiffanyho, jméno Truman Capote vám asi moc neřekne. V Česku ne moc známý americký autor je ale další z tváří, která by 30. září oslavila sté narozeniny. Capote si už od svého dospívání uvědomoval svou homosexuální orientaci a otevřeně o ní hovořil. Jeho celoživotním partnerem byl spisovatel Jack Dunphy. Poslední roky Capoteho života ale nebyly nejveselejší. Zdraví mu poznamenala nadměrná konzumace alkoholu spojená se závislostí na lécích a omamných látkách. Zemřel v roce 1984.

Kromě již zmiňovaného bestselleru, který většina zná díky filmové adaptaci s nezapomenutelnou Audrey Hepburn, měl značný úspěch také jeho román Chladnokrevně. Pokud máte chuť si jej přečíst v originále anebo třeba v němčině, najdete jej na již zmiňovaném Knihobotu.