Vánoční pečení je tu. Jak vybrat správnou mouku a proč se nebát méně obvyklých druhů

Pšeničná nebo žitná, polohrubá či hladká? Dnešní nabídka mouk na pečení už je velmi široká a bylo by škoda omezovat se jen na základní druhy. Zpestřete si vánoční pečení a chuť cukroví i moukami, které třeba během roku zas tak často nevyužíváte. S naším malým průvodcem se omylů bát nemusíte.

Rozhoduje typ zrna i mletí

Mouka vzniká jednoduše – rozemletím zrn obilovin, případně luštěnin. O tom, jaká ve výsledku bude, přitom rozhoduje jak typ zrna, tak způsob jeho vymletí. Mouky tak můžeme rozdělit na vysokovymleté, které obsahují i vnější části obilného zrna, jsou tmavší a mají výraznější chuť, a na nízkovymleté – ty neobsahují svrchní části zrn a jsou světlejší.  

Od stupně vymletí se odvíjejí i výživové hodnoty mouky. „Vysokovymleté mouky, na jejichž výrobu se využije celé zrno, jsou totiž svým složením o něco hodnotnější než bílé. Obsahují více vlákniny, vitaminů i minerálů a mají nižší glykemický index. I proto je celozrnná mouka a výrobky z ní v jídelníčku vhodnější než klasické bílé pečivo. Samostatnou kapitolou jsou pak alternativní mouky jako třeba ořechové, které mají vysoký obsah tuku, a s tím i vyšší energetickou hodnotu,“ vysvětluje Petra Stráňavová, specialistka na trvanlivé potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Jakou mouku využít na (nejen) vánoční pečení?

Pšeničná mouka

Klasika a sázka na jistotu. Pšeničná mouka je v našich kuchyních nejvyužívanější a nezklame ani při pečení. Podle hrubosti mletí ji rozdělujeme na hladkou, polohrubou a hrubou. Na cukroví a křehká těsta nejčastěji využijete hladkou mouku, do vánočky se ale hodí i polohrubá.

Žitná mouka

S žitnou moukou vykouzlíte kompaktnější moučníky, nehodí se tam, kde je třeba dosáhnout nadýchanosti nebo křehkosti. Neznamená to ale, že byste ji při vánočním pečení nevyužili. Zkuste s ní nahradit část mouky v rámci klasických receptů, jen nezapomeňte přidat více tekutin. A například perníčky z žitné mouky vás rozhodně nezklamou.

Špaldová mouka

Špalda je vlastně původní druh pšenice, ovšem na rozdíl od vyšlechtěných variant si zachovala vysoký obsah živin a je také velmi dobře stravitelná.  Špaldová mouka se díky své ořechové chuti hodí do sladkých jídel a všude tam, kde byste využili pšeničnou. Upečete z ní vynikající linecké a můžete jí bez obav přidat i do těsta na vánočku.

Bezlepkové řešení

Pokud máte v rodině celiaka nebo trpíte nesnášenlivostí lepku, pak pro vás někdy může být pečení výzvou. Bezlepková těsta totiž z podstaty hůře „lepí“ a moučníky jsou pak křehké a drolivé. Problémem bývají především kynutá těsta, kde je sázkou na jistotu předpřipravená bezlepková směs na pečení.

Mezi přirozeně bezlepkové mouky patří například pohanková, kukuřičná či rýžová, sáhnout ale můžete i po moukách z luštěnin. Nepečené bezlepkové vánoční cukroví pak vyčarujete třeba i z kokosové mouky, kterou není nutné tepelně upravovat.

„Vánoční bezlepkové pečení už není díky široké nabídce alternativních mouk problém – výrobci reagují na rostoucí poptávku po náhražkách klasické pšeničné mouky. Stále oblíbenější jsou například ořechové mouky,“ doplňuje Petra Stráňavová z online supermarketu Košík.cz.

Vyznáte se v číslování?

Možná už jste u mouky narazili na typové číslo. To určuje stupeň vymletí, podíl popelovin v sušině a charakterizuje vlastnosti dané mouky. Například:

T400 – pšeničná mouka výběrová polohrubá

T450 – pšeničná mouka hrubá

T480 – pšeničná krupice

T530 – pšeničná mouka hladká světlá

T630 – špaldová mouka

T650 – pšeničná mouka hladká polosvětlá

T960 – žitná chlebová

T1000–1150 – pšeničná mouka chlebová

Aby mouka vydržela

Chystáte se na nákup zásob na vánoční pečení? Mouky jsou oblíbeným cílem škůdců, a proto je po donesení domů nezapomeňte přesypat do vzduchotěsných nádob. Nikdy nenechávejte otevřený pytlík volně ve spíži – potravinoví moli ho najdou velmi rychle a mohlo by se vám stát, že si adventní čas proložíte nechtěným vyklízením. Ořechové mouky ukládejte v chladu a průběžně kontrolujte – vzhledem k vyššímu obsahu tuku mají tendenci žluknout.

Jak při nákupu ušetřit

Předvánoční nákupy dokážou zahýbat s rodinným rozpočtem. Pokud na nich chcete ušetřit, začněte s dobrým plánováním a vyhněte se impulzivním nákupům. Volte výhodná a velká balení u těch surovin, které stoprocentně spotřebujete. A šetřit můžete i čas, který je ve svátečním období víc než drahý. Naklikejte si nákupní seznam v pohodlí domova a nakupte online – na Košíku můžete využít sekci Multikup s nižšími cenami při nákupu více kusů. Nákup vám kurýr doveze až ke dveřím a vy si ušetříte chození po přeplněných obchodech.