Artyčok je poměrně známým pojmem, ale pro mnohé z nás je takovou paní Columbovou. Ruku na srdce – opravdu jste artyčok někdy jedli nebo alespoň viděli? Možná vás překvapí, že vypadá jako velký bodlák, který je potřeba pečlivě okrájet. Jí se totiž jen střed artyčoku, a to ještě tepelně či jinak upravený, protože zasyrova se v kuchyni prakticky nepoužívá. Při okrajování si ruce zakapejte citronovou šťávou nebo si vezměte rukavice, protože může obarvit ruce, které jdou pak těžko umýt.
Využití artyčoku v kuchyni je celá řada a liší se podle zemí. V Itálii mají speciální „nádivku“, se kterou artyčoky vaří, v Izraeli se smaží a ve Španělsku se mladé artyčoky přidávají do vaječných omelet nebo dělají jako obdoba českých brambor v popelu. Nejčastěji se ovšem artyčok vaří, ať už samostatně nebo s kořením. Je ideální do polévek nebo omáček – často se podává zalitý holandskou omáčkou. Chutný je také jako součást salátů, zapečený se sýrem nebo těstovinami či jen tak na grilu. Možností, jak artyčok využít, je spousta. Oblíbená je také jeho nakládaná varianta, která se v některých zemí používá jako ingredience na pizzu.
Artyčok ovšem působí blahodárně i na naše tělo. Pozitivně ovlivňuje játra a žlučník, pomáhá při tvorbě i vylučování žluči, vylučování škodlivin z těla a také při detoxikaci jater. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu v těle, brání ukládání cholesterolu v cévách, snižuje hladinu krevního cukru a výtažek z artyčoku se využívá i při léčbě alergických ekzémů. Artyčok si můžete objednat spolu s dalším nákupem na Košík.cz.
—
Čerstvý artyčok (170 g) si můžete koupit na e-shopu Košík.cz za cenu 46,90 Kč.