Superpotraviny aneb Jak se po létě připravit na podzimní pracovní a školní kolotoč

Návrat dětí do škol, konec letní pohody a dovolených, a znovu se roztáčející kolotoč práce a povinností včetně brzkého vstávání. Přechod do podzimního režimu dá našemu organismu zabrat – o to víc, že s návratem do kolektivů přicházejí i první virózy, rýmičky a další nemoci. A pokud jste v létě tak trochu polevili i z pohledu stravování, může být velmi náročné se dostat zpět do fyzické i psychické pohody. Poradíme vám, jaké potraviny a jídla vám pomůžou najet zpět do školního i pracovního nastavení.

Jak na přechod z letního módu u dětí

Cukrová vata, nanuky, zmrzlina, fast food u vody nebo all inclusive bufety. Dětské stravování prochází přes léto pěknou zatěžkávací zkouškou. A i když jí dětský organismus na první pohled zvládá bez problémů, přemíra vysoce zpracovaných potravin a jednoduchých cukrů se může projevit jako problém v budoucnosti. Umělá barviva a aromata, energetické a kofeinové nápoje dětské pozornosti a zdravému vývoji nesvědčí.

Abyste dětem navrátili po létě trochu pravidelnější režim a aby dobře zvládly návrat do školy, zaměřte se na jejich jídelníček. Zařadit můžete potraviny, které pozitivně ovlivňují celkové zdraví, činnost nervové soustavy a mozek.

„Není nutné zamezit dětem přístup k cukrům a vidět je jako největší zlo. Děti potřebují sacharidy jako zdroj energie – měly by tvořit dokonce 60 % jejich denního energetického příjmu. Stačí jen zaměřit se spíše na zdroje komplexních sacharidů a omezit ty jednoduché, jejichž nadbytek vede ke kolísání hladiny krevního cukru a k rychlejšímu pocitu hladu,“ vysvětluje Magdalena Zawadska, specialistka na potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Jídlem proti dlouhým neschopenkám

Zdravý jídelníček není při přechodu na podzimní režim důležitý jen u dětí, ale i u dospělých. Má významný podíl na tom, jak se naše tělo se změnou režimu vyrovná – a i na tom, jak odoláme první vlně nemocí. Pokud se budete odbývat polotovary a vysoce zpracovanými jídly, brzy se to nějak projeví – možná problémy se zažíváním, ale možná i tím, že s virózou nebudete bojovat tři dny, ale dva týdny.

Jak se tedy po létě nastartovat? Stejně jako se připravujete na začátek školy, připravte se i na pracovní režim. Třeba tím, že svačiny budete chystat nejen dětem, ale také sobě. „Aby naše tělo lépe zvládlo stres, kterému se s koncem léta nevyhne téměř nikdo, je třeba především pravidelné stravování a dostatečný příjem vitamínů a minerálů. Není nutné sypat do sebe tuny potravinových doplňků – stačí, když nebudeme zapomínat na každodenní přísun ovoce a zeleniny a zakysaných výrobků. Do práce si prostě místo skořicového šneka raději přibalte malý neslazený kefír a jablko,“ doplňuje Magdalena Zawadska z online supermarketu Košík.cz.

Když si navíc naplánujete jídelníček na celý týden, ušetříte v rámci rodinného rozpočtu nemalé peníze, které byste jinak utratili za každodenní nákup pečiva a „něčeho k tomu“ po cestě do práce. A pokud k tomu přidáte chytrý nákup více položek najednou za méně peněz, jako nabízí třeba Košík se svým Multikupem, bude se vám plánovat ještě o něco lépe.

Superpotraviny na dosah ruky

Termín „superpotravina“ je samozřejmě trochu nadsazený. Žádná potravina nemá sama o sobě takové vlastnosti, aby vás zázračně zbavila všech neduhů nebo například pomohla zhubnout. Pokud si ale poskládáte jídelníček tak, aby byl vyvážený, obsahoval potřebné živiny, vitamíny a minerály třeba právě i s pomocí superpotravin, určitě tím svému tělu prospějete. A další tip – pozitivní vliv na zdraví mají často i na první pohled obyčejná jídla. Vybrali jsme taková, která máte na dosah ruky, bez nutnosti shánět exotické plody podle Instagramových tipů. Než začnete ve velkém nakupovat chlorellu, zelený ječmen a kupu potravinových doplňků, zkuste to jednodušeji.

Ořechy

Neustále skloňované ořechy si právem zaslouží pevné místo mezi zdraví prospěšnými potravinami. Jsou totiž plné omega-3 mastných kyselin, které pomáhají s koncentrací, prospívají mozku a zlepšují paměť. Když si denně dopřejete hrst kvalitních ořechů, získáte navíc i zdroj zdravých tuků. Jen pozor – pokud sáhnete po ořeších obalených v čokoládě, musíte počítat s velkou dávkou cukru navíc.

Bobuloviny

Borůvky, jahody, maliny, ostružiny… bobulovité ovoce je výborným zdrojem antioxidantů, které chrání buňky, snižují oxidační stres a mohou působit protizánětlivě. Snižují hladinu krevního cukru, jsou výborným zdrojem vlákniny, takže prospívají zažívání, a v čerstvých najdeme i množství vitaminu C. Bobule a lesní plody je nejlepší konzumovat čerstvé – zmrazením i tepelnou úpravou ztrácejí prospěšné látky.

Listová zelenina

Neholdujete vařenému špenátu ve formě přílohy na talíři? Dejte si čerstvý – třeba v salátu nebo jako smoothie. Spolu s další listovou zeleninou jako rukolou, kapustou nebo kadeřávkem je skvělým zdrojem antioxidantů, vitaminů a vlákniny.

Fermentované výrobky

Fermentace momentálně zažívá obrovský boom, což může být pro mnohé trochu úsměvné – nakládaná zelenina bývala na stolech našich předků naprosto běžná. Jednak šlo o vhodnou formu konzervace potravin, jednak lidé dobře znali její benefity. Fermentované produkty jsou bohaté na probiotika, antioxidanty i vitaminy. Dopřejte si pravidelně kimchi, kysané zelí nebo kefír a vaše tělo to rozhodně ocení.

Losos a tuňák

Tučnější ryby jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jejich pravidelná konzumace zlepšuje činnost nervové soustavy, srdce i naši koncentraci. Při výběru ryb dejte přednost čerstvým, z prověřených chovů. Ve spolupráci s Makro je můžete nakoupit třeba na Košíku, který nabízí ryby a mořské plody už do dvou dnů od výlovu.