Ryba nejen na Vánoce. Jak poznat čerstvou a čím nahradit kapra?

Štědrovečerní hostina bez tradičního kapra? Pro většinu z nás asi něco nepředstavitelného. Ryby by se ale v našem jídelníčku měly objevovat nejen o svátcích. Pokud vám kapr nechutná, zkuste zalovit třeba v mořských vodách a připravit jiné druhy – klidně i na Vánoce. S jakou rybou nikdy nešlápnete vedle a co byste si měli pohlídat při výběru a nákupu?

Rybí maso pro zdravé srdce i krásnou pleť

Jezte ryby, jsou zdravé. Věta, kterou slýcháváme už od dětství, a která na platnosti neztrácí. Rybí maso obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, jód, fosfor i vitamin D. Jeho konzumace tak podporuje imunitní systém, prospívá zdraví srdce, cév i mozku, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a prospívá i naší pokožce a vlasům. A jak často si rybí maso dopřát? Ideálně alespoň 1-2´ týdně – pokud víte, že se vám to nedaří, zkuste pojmout Vánoce jako skvělou příležitost ke změně.

Věděli jste, že…
Češi snědí nejvíce ryb právě o Vánocích? Ročně si ovšem dopřejeme v průměru jen kolem 6 kg ryb, což je stále hluboko pod evropským průměrem.

Původ masa rozhoduje

Aby se (nejen) štědrovečerní hostina nezměnila v průšvih, musíte věnovat pozornost správnému výběru masa. Čerstvá ryba by měla mít jasné, nezakalené oči, narůžovělé žábry, pevné a pružné maso a jemně vonět po vodě. Vyhněte se kouskům s mastnými šupinami nebo nakyslým zápachem. Prodejce by měl vždy uvádět zemi původu ryby, místo odlovu a také způsob produkce, případně druh lovného zařízení. Prostředí, ve kterém ryba žije, a především čistota vody, se totiž zásadně propisuje do kvality masa.

„Ideální je koupit rybu čerstvou, nikoliv mraženou, která je sice cenově dostupnější a déle vydrží, ovšem mívá po rozmrazení horší texturu i chuť. U chlazené ryby je pak doba spotřeby kratší, v lednici vydrží cca dva dny. Například na Košíku jsou dostupné čerstvé ryby z Makra už od 48 hodin od výlovu, takže si zachovají maximální čerstvost,“ dodává Václav Tringela, specialista na maso a manažer privátních značek z online supermarketu Košík.cz

Porcování krok za krokem

Je vaší domácí tradicí živá ryba na Vánoce? Pak byste ji měli umět správně zabít, vykuchat a naporcovat. Pokud se na to necítíte, odpusťte si letos kapra ve vaně a raději kupte již připravené rybí filety, které vám ušetří čas i nervy. Zastánci domácího porcování se pak neobejdou bez dobré výbavy v podobě ostrého nože a kapky trpělivosti.

  • Rybu omyjte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou
  • Zbavte ji šupin.
  • Na filetování si připravte dlouhý, tenký a ostrý nůž
  • Řežte podél páteře směrem od hlavy k ocasu, čepel mějte mírně nakloněnou k páteři, abyste neplýtvali masem.
  • Kosti odstraňte pinzetou.
  • Před tepelnou úpravou nařízněte kůži, aby se při pečení nekrčila

Ryby můžete upravit na nespočet způsobů – od marinování přes dušení, vaření a zapékání až po smažení. Mějte ale na paměti, že čím kratší tepelná úprava, tím lepší chuť a texturu si maso zachová. Stejně tak není nutné rybu příliš dochucovat – vystačíte si s citronem, bylinkami a solí, kterou je vhodné použít až těsně před pečením, aby maso zůstalo šťavnaté.

Tip: Nechcete, aby byla kuchyň při pečení masa cítit rybinou? Vložte do trouby malou misku s octem nebo pár plátků citronu, které zápach pohltí.

Od tradičního kapra k halibutovi

I když kapr je českou vánoční klasikou, existuje samozřejmě celá řada alternativ. Velmi dobře a snadno upečete třeba candáta nebo pstruha, pokud raději grilujete, zvolte lososa nebo pražmu. Vyznavači odlehčenějších a méně tučných jídel si na svátky mohou dopřát dietnější tresku nebo třeba halibuta.

„Kuchaři-začátečníci mohou sáhnout třeba po mořském vlkovi. Má pevné maso, minimum kostí a jemnou chuť, kterou vezmou na milost i děti. Dá se navíc velmi jednoduše upéct s bylinkami v alobalu nebo ugrilovat,“ doplňuje Václav Tringela z Košík.cz.

Experimentujete rádi s novými chutěmi? Zkuste si sváteční menu zpestřit exotičtějšími recepty:

Losos teriyaki se sezamem a jasmínovou rýží

Ingredience: filety z lososa, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, 1 lžíce rýžového octa, 1 stroužek česneku, sezamová semínka, jasmínová rýže.
Smíchejte sójovou omáčku, med, ocet a česnek – vznikne marináda. V ní lososa naložte na 30 minut. Poté opečte na pánvi dozlatova, přelijte zbytkem marinády a posypte sezamem.

Podávejte s jasmínovou rýží a jarní cibulkou.
Ceviche – latinskoamerický předkrm z ryby

Ingredience: čerstvá mořská ryba (např. pražma nebo mořský vlk), limetková šťáva, červená cibule, chilli, koriandr, sůl, olivový olej.
Rybu nakrájejte na malé kostičky, zalijte limetovou šťávou a nechte asi 30 minut marinovat v lednici. Poté přidejte cibuli, chilli, koriandr a kapku oleje a podávejte například s tortillovými chipsy.

Thajská kokosová polévka s rybou a citronovou trávou

Ingredience: bílá ryba (např. treska nebo candát), 400 ml kokosového mléka, vývar (rybí nebo zeleninový), 1 stonek citronové trávy, lžíce kari pasty, limetková šťáva, rybí omáčka, koriandr, jarní cibulka, chilli dle chuti.
V hrnci na oleji rozpusťte kari pastu, přidejte citronovou trávu, zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Povařte pár minut a vložte kousky ryby. Vařte jen krátce, dokud maso nezbělí. Dochuťte limetkou, rybí omáčkou a koriandrem a cibulkou.