Sýr raclette se vyrábí z tvrdé, nedohřívané a slisované sýřeniny a prochází dobou zrání minimálně deset týdnů. Slovo raclette v překladu znamená škrabka a vztahuje se na skupinu sýrů, které se používají rozpuštěné na tradiční švýcarské jídlo stejného názvu. Jedná se o horské sýry, které pochází z oblasti Vallais a dnes jsou rozšířené po celém Švýcarsku. Sýr ve tvaru kola má pevnou, tmavě béžovou kůru a pod ní světle žluté těsto, které se taví, ale neroztéká. Chuť je výrazná, ovocná a krémová.
Nejlépe se hodí pro specialitu oblíbenou nejen Švýcarsku – raclette. Řezná plocha bochníku sýru se ohřívá u otevřeného ohně nebo pomocí speciálního stroje a roztavená vrstva, která utvoří sametovou hmotu, se seškrabuje a podává s brambory na loupačku nebo opečenými, s plátky vařeného, uzeného či sušeného masa. Jako příloha se používají okurky, nakládané cibulky, sušené nebo uzené maso, paprika, cibule, rajčata, žampiony atd. Díky mnoha variacím přílohy je raclette ideálním jídlem k pohoštění návštěv. Určitě s ním na všechny uděláte dojem. Sýr raclette se většinou taví do stejnojmenného pokrmu, přesto je velmi dobrý i v tuhém stavu. Třeba nakrájený na plátky a servírovaný spolu s plátky šunky. Sýr Entremont Raclette si můžete objednat spolu s dalším nákupem na e-shopu Košík.cz.