Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?
Velikonoční svatý týden přichází po čtyřicetidenním období půstu a pro věřící je vyvrcholením církevního roku. Začíná Květnou nedělí a jeho pomyslným ukončením je pak Boží hod velikonoční, který připadá na další neděli a navazuje na zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A od jednotlivých dnů svatého týdne se odvíjí i tradiční jídla s Velikonocemi a svátky jara spojená.
Škaredá středa
Na Škaredou středu se na talířích často objevovaly „škaredé“ placky – nejrůznější trhance, například z bramborového těsta. Zkuste si upéct třeba domácí placky z vařených brambor, které opečete nasucho na pánvi a ochutíte tvarohem či povidly.
Zelený čtvrtek
Ve čtvrtek ráno, ještě před východem slunce, se jedí tradiční jidáše. Kynuté pečivo se splétá do tvaru provazu, aby symbolizovalo Jidášovu zradu. Pokud se pustíte do jidášů, dejte do těsta místo mléka smetanu, aby bylo jemnější. Jidáše pak podávejte s medem. Když si je dáte na Zelený čtvrtek, budete mít dle tradice pevné zdraví a získáte ochranu před uštknutím i hmyzím bodnutím.
Velký pátek
V den, kdy se dle pověstí otvírají poklady, vrcholilo postní období. Lidé si dříve dopřávali jídla z luštěnin, ti bohatší si pak dali rybu. Pokud se rozhodnete dodržovat půst, můžete si uvařit třeba polévku z kysaného zelí a brambor.
Bílá sobota
Typickým jídlem je nádivka s bylinkami a jarní polévka. V sobotu dle tradice pečou hospodyně mazance, které si nechávají v kostele požehnat. Mazanec si můžete upéct jak z kynutého, tak z lehčího, tvarohového těsta. Do nádivky pak nezapomeňte dát mladé kopřivy a maso – dle tradice by mělo být trojího druhu.
Boží hod velikonoční
Na neděli připadá čas největšího hodování. Na stole by neměl chybět masový vývar, jehněčí, kůzlečí či telecí maso, a i kynuté buchty a beránek, který je symbolem nového života, ale také nevinnosti a obětování. Velikonoční neděle je skvělou příležitostí vyzkoušet i jídla a druhy mas, která během roku tak často nevaříte.
Velikonoční pondělí
Pondělí se u nás neslo a nese ve znamení koledy a pokrmů z vajec, která byla vždy považována za symbol zrození a také plodnosti.
Vyzkoušejte méně známá velikonoční jídla, která vařily naše prababičky. Pučálka – staročeský pokrm se připravoval z naklíčeného hrachu. Hrách zalijte studenou vodou a nechte 24 hodin máčet. Poté vodu slijte a hrách průběžně proplachujte, až začne klíčit. Naklíčený hrách pak opékejte na pánvi na másle – vyzkoušet ho můžete ve sladké variantě s medem nebo naslano se solí a utřeným česnekem. Podplamenice – staročeské placky dříve často sloužily jako výslužka pro čeledíny. Připravit si je můžete z kynutého chlebového těsta, které rozdělíte na bochánky a vytvarujete placky. Placky potřete povidly a upečte v troubě – pokud trávíte Velikonoce na chalupě, můžete vyzkoušet i pečení u žhavých uhlíků v peci. Šumajstr – luštěninové postní jídlo, které je variací na šoulet či kočičí tanec. Den předem si namočte do vody fazole, poté je uvařte, dochuťte kořením a solí. K fazolím přidejte uvařené kroupy, na sádle osmaženou cibuli a škvarky či slaninu. Přidejte česnek a majoránku, směs vložte do pekáčku a zapečte. |
Ušetřete s velikonočními nákupy
Máte pocit, že vás velikonoční nákupy finančně citelně zasáhnou? Než začnete nakupovat hory čokolád, sušenek a vajec, nejprve si připravte seznam jídel, která budete na Velikonoce vařit a péct, a pokuste se odhadnout i množství návštěv a koledníků. Vyhnete se tak impulzivnímu nakupování, které vás stojí zbytečně moc peněz. Sladkosti se vyplatí nakupovat ve slevových akcích, kterých se před Velikonocemi vyrojí dostatečné množství. Výrazně ušetřit můžete také při nákupech ve velkém, tedy více kusů stejného zboží.
„Tzv. multikup nabídka se vyplatí nejen u položek, které kupujeme do zásoby a víme, že je využijeme a nevyhodíme – typicky se jedná třeba o nápoje nebo trvanlivé zboží jako mouka na pečení nebo odměny pro koledníky. Využít ji můžete i ve spojení s čerstvými potraviny. Třeba pokud chystáte sváteční oběd pro širokou rodinu. Velikonoční nákup nám pak může ušetřit až stovky korun,“ vysvětluje Kateřina Göblová, specialistka na čerstvé potraviny z Košík.cz.
Jak potěšit větší koledníky
Pokud k vám na Velikonoce zavítají větší koledníci, připravte jim pohoštění, které pomůže zvládnout náročnou koledu ve zdraví a s jistým krokem. Sázkou na jistotu je kvalitní klobása nakrájená na kolečka, ke které můžete nabídnout domácí pečivo. Pokud vám čas dovolí, překvapte koledníky mini řízečky, které mohou jednoduše sníst i „na stojáka“, a rozhodně nic nezkazíte také oblíbenými šneky z listového těsta.
I k Velikonocům patří sladké pečivo – malé i velké potěšíte muffiny, které můžete ozdobit jarními motivy, nebo velikonočními perníčky či lineckým cukrovím.
Tip: Vyzkoušejte trhací chléb, kterým pohostíte jak skupinu koledníků, tak rodinnou návštěvu. Kvalitní chléb nakrájejte až ke kůrce. Do řezů poté nalijte ochucené rozpuštěné bylinkové máslo, případně dovnitř namažte třeba pesto z medvědího česneku. Přidejte oblíbený sýr – hodí se třeba čedar, ale sýry můžete i kombinovat – a doplnit také třeba olivami. Chleba zakryjte alobalem a cca 15 minut zapékejte. Podávejte teplý a postupně ho v místech řezů trhejte.
Odlehčete čokoládovou nadílku ovocem a zeleninou
O Velikonocích jsou děti doslova zavalené sladkostmi. Koleda od sousedů z ulice, babiček a dědečků i příbuzných dá dohromady poměrně slušnou „dávku“ cukru. I proto je vhodné velikonoční občerstvení pro děti trochu odlehčit. Pokud připravujete občerstvení pro malé koledníky, nabídněte ovocné a zeleninové jednohubky, které se snadno jedí i za pochodu. Zkuste třeba kombinaci mozzarelly s cherry rajčátky, tvrdého sýra s kuličkou hroznového vína nebo tvarohové pomazánky na pečivu. Na rodinné posezení připravte mísu ovocného salátu a dětem nakrájejte okurek, řapíkatý celer a mrkev na hranolky, které si pak mohou namáčet v dipu ze zakysané smetany.
Tip: Nadělte malým koledníkům lyofilizované ovoce v kvalitní čokoládě nebo ovocné tyčinky se 100% podílem ovoce.
Co s vaječnou nadílkou?
Pokud vaše děti chodí na koledu, pravděpodobně každoročně řešíte přebytek vajíček. A pravděpodobně také brzy nemůžete vajíčkovou pomazánku ani chleba s máslem a vajíčkem ani vidět. Jak si poradit s přebytky? Na prvním místě platí – všeho s mírou. Ani s konzumací vajec byste to na Velikonoce neměli přehánět.
„Nikdo jistě nechce plýtvat jídlem, nicméně je dobré si uvědomit, že se nám v rámci koledy mohou doma sejít vejce různé kvality. Nevíme, jak stará jsou, jak dobře byla uvařená a jak dlouho ‚čekala‘ obarvená mimo lednici. Proto bychom je měli spotřebovat co nejdříve, a pokud si jejich stavem nejsme jisti, raději je necháme jen pár dnů na ozdobu,“ doporučuje Kateřina Göblová, specialistka na čerstvé potraviny z Košík.cz.
Skotské vejce
– uvařené vajíčko zabalte do mletého masa ochuceného kořením a bylinkami, obalte ve vajíčku a strouhance a upečte v troubě.
Jarní polévky a omáčky
– využijte vajíčka jako ozdobu a dochucení jarní špenátové polévky nebo třeba kulajdy. Vejce se hodí i jako zdroj bílkovin do oblíbených omáček.
Francouzské brambory
– postupně navrstvěte do pekáčku plátky brambor, uzené maso na kostičky, plátky vajec natvrdo a zesklovatěnou cibuli. Opakujte, a poté zalijte vejci vyšlehanými se smetanou a zapečte.
Plněná vejce
– oprašte českou klasiku a připravte efektní plněná vejce. Stačí vejce rozpůlit, vyndat žloutky a smíchat je s hořčicí, majonézou, solí a pepřem, případně bylinkami dle vaší chuti. Směsí pak naplňte půlky vajíček.