Korejský zázrak jménem kimchi vtrhl do českých kuchyní teprve nedávno, ale rychle si získal velkou popularitu. Kombinace kvašeného zelí a další zeleniny totiž nabízí nespočet variací a možností konzumace i úprav. Kromě toho, že s kimchi zazáříte v kuchyni, prospěje také vašemu zažívání. Ačkoliv prospěšnost fermentovaných potravin byla známá už našim předkům, obnovit zašlou slávu kvašení se naplno podařilo právě až kimchi.
Seznamte se s kimchi
První zmínky o kimchi se objevily už před 3 000 let, svou dnešní podobu však získalo až s příchodem chilli do Asie v 17. století. Kimchi je dnes tradičním korejským národním jídlem – každý Korejec ho ročně zkonzumuje kolem 30 kg a na jídelníčku se objevuje každý den. O jeho popularitě svědčí i fakt, že se v roce 2008 dokonce proletělo s korejskou posádkou do vesmíru.
Základ kimchi tvoří nakládaná zelenina jako pekingské zelí, mrkev, jarní cibulka či ředkev. To vše doplňují chilli vločky goču, zázvorem a sójovou či rybí omáčkou. Variací na kimchi ovšem najdete na světě – a především v Koreji – nespočet. Recepty se liší v každé rodině a dle tradice se předávají jako poklad z tchyně na snachu.
Fermentace pod lupou
Co si představit pod pojmem fermentace? Jde o proces přeměny organických látek pomocí mikroorganismů v podobě bakterií a kvasinek ze složitějších na jednodušší, snáz stravitelné. Tento odvěký způsob konzervace potravin chrání jídlo před rozkladem a dodává mu přirozenou „trvanlivost“. Možná sami víte, že naložené okurky zvládnou bez úhony ve sklepě přečkat i dlouhé roky.
Pravidelná konzumace fermentovaných jídel a potravin má na náš organismus blahodárné účinky. Patří to i pro kimchi, které časopis Health zařadil mezi 10 nejzdravějších jídel světa. Hlavním benefitem je pozitivní vliv na zažívání a střevní mikroflóru i celkovou stravitelnost potravy. Fermentované pokrmy jako kimchi posilují náš imunitní systém, působí antibakteriálně a mohou dokonce zmírňovat alergické projevy. „Fermentace je znovuobjevený trend, který se netýká jen potravin. Velkou oblibu si získávají také fermentované nápoje, třeba v podobě cideru či kombuchy. Naši zákazníci mají zájem hlavně ty od menších českých výrobců, jako je například Prime MAGU,“ dodává Bohuslav Dvořák, specialista na potraviny z kategorie zdraví a životní styl na Košík.cz.
Kimchi je nízkokalorické, díky vysokému obsahu vlákniny nás však spolehlivě zasytí a zažene pocit hladu. Tělu dodá řadu minerálních látek jako železo či selen a také vitaminy A, B a C. Obsahuje probiotika, esenciální aminokyseliny a antioxidanty, které chrání organismus před účinky volných radikálů. Snižuje hladinu cholesterolu, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a snižuje hladinu cukru v krvi.
Jak na vlastní kimchi
Chcete se pustit do výroby kimchi? Není to nic složitého. Nakrájenou zeleninu jednoduše smícháte s chilli vločkami, naložíte do sklenic a necháte uzavřené kvasit. Nejdřív dva dny při pokojové teplotě, poté 10-14 dnů v lednici. Pokud si na kvašení sami netroufáte nebo prostě nemáte čas a potřebujete kimchi hned, zkuste některého z lokálních výrobců. „Kimchi si získalo velkou popularitu a na trhu je dostupná řada výrobků od českých producentů, díky kterým můžeme nakoupit kimchi vyrobené z lokálních surovin. Vždy je třeba si pohlídat složení – kimchi je živý produkt, který při správném výrobním postupu není nutné konzervovat, dochucovat či přidávat další látky,“ doplňuje Bohuslav Dvořák, specialista na potraviny z kategorie zdraví a životní styl na z Košík.cz.
Co s kimchi v kuchyni
Kimchi můžete v kuchyni využít na nespočet způsobů. Vychutnejte si ho samotné, jako originální předkrm i přílohu nebo v salátu. Vynikne jako součást dušených jídel či polévek, zazáří jako zdravá příloha ke grilovanému masu. Velkou oblibu nejen u milovníků asijských jídel si získaly také sendviče či burgery doplněné pořádnou vrstvou kimchi. A pozor – pokud máte za sebou náročný víkend, kimchi vám poslouží jako skvělý „vyprošťovák“.